Nieuws

Ophef! 6 opvallende communicatiemomenten in de sport

14 augustus 2023

Sport verbroedert. Denk aan toen Sven Kramer op de Olympische Spelen van 2014 twee keer goud (waarvan een keer met de ploegenachtervolging) en een keer zilver pakte. Of aan het WK voetbal van 2010 toen Nederland op de tweede plaats eindigde, en het hele land achter het elftal stond. Maar sport kan ook zorgen voor verdeeldheid, vooral als de media erbij komt kijken en verslag doet. Mensen vormen een mening, reageren en houden de nieuwsupdates rondom het onderwerp nauwlettend in de gaten. De afgelopen jaren zijn er verschillende bijzondere communicatiemomenten in de sport geweest die de gemoederen en de media bezighielden. Hieronder vind je er zes.

1. Take a knee
Voor het eerste opvallende sport communicatiemoment gaan we terug naar 2016. American Football-speler Colin Kaepernick had met zijn team, de San Francisco 49’ers, een paar jaar daarvoor de Super Bowl gewonnen, wat wordt gezien als de meest prestigieuze prijs in het American Football. Dit deed hij als quarterback, een van de belangrijkste posities op het veld in deze sport. Kortom, het was een speler met een bepaalde reputatie die geschiedenis had geschreven voor zijn club en in de sport.

Aan het begin van een oefenwedstrijd in het voorseizoen werd zoals bij iedere wedstrijd het Amerikaanse volkslied afgespeeld. Traditiegetrouw stonden de spelers naast elkaar mee te zingen voor hun vaderland. Na afloop dook er een filmpje op waarin te zien was dat Colin Kaepernick bleef zitten. Zijn verklaring luidde: “I am not going to stand up to show pride in a flag for a country that oppresses black people and people of color.”

De dagen erna begint het verhaal te leven in de media. Sommigen vinden het een schande, anderen scharen zich achter Kaepernick. Ook oud-American Football-speler Nate Boyer doet zijn zegje, en geeft aan dat het sterker zou zijn om te knielen tijdens het volkslied, in plaats van op de bank te blijven zitten. Op 1 september doet Kaepernick dat voor de eerste keer en op 11 september, bij de officiële start van het seizoen, zijn er verschillende andere spelers die óók knielen tijdens het volkslied.

Deze blog schreven wij oorspronkelijk voor Frankwatching. Benieuwd hoe het verhaal van Colin Kaepernick afloopt? Klik hier om het volledige artikel te lezen.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer