Nieuws

Eerste kleding te koop uit machine die unieke, perfecte stukken breit

14 oktober 2016

Een machine die alleen maar unieke, perfecte kleding maakt? Die bestaat en de techniek heet 3D-knitting. Het nieuwe label The Girl and the Machine, opgericht door ontwerpster Rosanne van der Meer (1979), maakt gebruik van zo’n machine. De klant kan het ontwerp aanpassen aan zijn of haar eigen wensen, met precies de gewenste halslijn en lengte. Zo biedt The Girl and the Machine klanten een uniek kledingstuk op maat en zorgt het voor een oplossing voor de groeiende afvalberg van onverkochte kleding. Van 14 oktober tot en met 14 november loopt de crowdfunding-actie en zijn de eerste unieke designer kledingstukken te koop.

“Bij couturier Mattijs van Bergen leerde ik ambachtelijk werken met de mooiste materialen en aandacht voor elke individuele klant. Die ervaring wil ik met The Girl and the Machine ook bieden, maar dan in een nieuwe vorm,” aldus van der Meer. Elke klant die bestelt tijdens de crowdfunding-actie geeft aan Van der Meer persoonlijk de maten en specifieke wensen door. Met alle gegevens gaat ze in november naar Spanje om daar met een specialist de machine te programmeren. De prijzen liggen tussen de 35 euro voor een muts tot 225 euro voor een lang vest. Voor 14 november besteld, betekent voor de feestdagen in huis. Voor meer informatie en bestellen kunnen klanten naar: www.oneplanetcrowd.nl

Waarom crowdfunding?
“We hebben proof of concept nodig. De crowdfunding-actie moet bewijzen dat er voldoende vraag is. Met de opbrengst daarvan kunnen we de garens betalen en de eerste productie-run op maat doen. Een succesvolle crowdfunding-actie stelt ons bovendien in staat de samenwerking met de Spaanse producent voort te zetten, zodat we ons merk en clientèle verder kunnen opbouwen”, zegt Van der Meer.

Technologie
The Girl and the Machine is pionier op het gebied van gepersonaliseerde 3D gebreide kleding. Het breiwerk uit de machine voelt aangenaam aan doordat het zacht, naadloos en rekbaar is. Voor deze eerste ontwerpen kiest Van der Meer voor een materiaal dat lang mooi blijft: een vederlichte, soepel vallende Merino wol.

Hoe werkt het?
The Girl and the Machine heeft een digitaal productieproces ontwikkeld waarbij 3D-knitting wordt gecombineerd met de persoonlijke voorkeur van de consument. De consument kiest een patroon, ontwerp, kleur en materiaal. Het kledingstuk kan verder gepersonaliseerd worden door mouw- en zoomlengte, halslijn en model aan te passen aan de individuele wensen. Door lichaamsmaten op te geven wordt het gekozen kledingstuk in exact de juiste maat gemaakt door de machine. Het eerste ontwerp is de Illusion Knit Sweater. Deze kan, naar gelang de wensen van de toekomstige drager, gemaakt worden als trui, vest of jurk.

Duurzaam
In de Nederlandse kledingindustrie blijven jaarlijks 21,5 miljoen kledingstukken onverkocht, becijferde MVO Nederland dit jaar. 1,2 miljoen daarvan worden vernietigd. The Girl and the Machine biedt een oplossing: unieke kledingstukken produceren die precies op maat en naar wens zijn. Zo wordt er niets gemaakt dat niet gedragen of verkocht wordt. Bovendien werkt The Girl and the Machine met duurzame materialen. De opbrengst van de crowdfunding wordt o.a. geïnvesteerd in Merino wol van goed behandelde schapen uit Zuid-Afrika.

Over Rosanne van der Meer
Rosanne van der Meer (1979) uit Amsterdam is het creatieve en zakelijke brein achter The Girl and the Machine. Zij werkt als freelance knitwear ontwerper voor onder meer social label Granny’s Finest, waarvoor oma’s lokaal de ontwerpen breien. The Girl and the Machine is haar eerste soloproject en – naar zij hoopt – de opmaat naar een hightech breifabriek annex designstudio, voor personal knitwear & lifestyle producten.

Oneplanetcrowd
Op het crowdfunding platform Oneplanetcrowd kun je een uniek kledingstuk bestellen en daarmee bijdragen aan een duurzaam modesysteem. De pre-order actie loopt van 14 oktober tot en met 14 november. Er kunnen maximaal 180 kledingstukken besteld worden. Ga naar: https://www.oneplanetcrowd.com/nl/project/171844

Dutch Design week

The Girl and the Machine is aanwezig op de Dutch Design Week in Eindhoven. Van 22 tot en met 31 oktober kun je ook hier de materialen voelen, kledingstukken passen en je laten opmeten. The Girl and the Machine is te vinden in het Klokgebouw op Strijp S, stand 4.38.

Nominatie New Material Award
Vanwege haar unieke concept is The Girl and the Machine genomineerd voor de New Material Award. Tijdens de opening van de Dutch Design Week op 22 oktober wordt de award uitgereikt. De genomineerden zijn gedurende DDW te zien in de Kazerne in Eindhoven. Kijk voor meer informatie over deze nominatie op http://www.newmaterialaward.nl/nominations/personal-knitwear-for-everybody/

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer