Nieuws

Fellowship Wijnand IJsselsteijn voor onderzoek naar de psychologie en ethiek van de metaverse

Wijnand IJsselsteijn
20 maart 2023

Neuropsycholoog en AI-expert IJsselsteijn benoemd tot Distinguished NIAS-Lorentz Fellow 2024/25

Neuropsycholoog en AI-expert Wijnand IJsselsteijn van de Technische Universiteit Eindhoven, is het Distinguished NIAS-Lorentz Fellowship 2024/25 toegekend voor zijn onderzoek naar progressief levensechte avatars in de metaverse (een 3D-model van het internet). IJsselsteijn gaat de psychologische effecten en ethische waarden die op het spel staan bij de introductie van virtuele en augmented reality – samen aangeduid als eXtended Reality, of XR – ontleden en analyseren. Zijn fellowship start vanaf september 2024.

Het Distinguished NIAS-Lorentz Fellowship (DNLF) is opgezet door het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS-KNAW) en het Lorentz Center om innovatief interdisciplinair onderzoek te bevorderen. De Fellowship wordt toegekend aan een vooraanstaande wetenschapper die werkt aan onderzoek dat op essentiële wijze perspectieven uit de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen, natuurwetenschappen en technologische wetenschappen combineert.

Over het onderzoek van Wijnand IJsselsteijn
Het onderzoek van Wijnand IJsselsteijn is geworteld in de cognitieve- en mediapsychologie, mens-computer interactie en cognitieve engineering, met een focus op de psychologie van het virtuele en het kunstmatige. Met zijn werk gericht op (tele)aanwezigheid, avatars, gemedieerde sociale aanraking en social computing, heeft hij een grote bijdrage kunnen leveren aan technologieontwikkeling vanuit een gebruikersperspectief.

Zo pionierde IJsselsteijn met de virtuele ‘Rubber Hand Illusion’, waarbij hij aantoonde dat deze illusie ook in de virtuele en augmented reality kan worden gesimuleerd. Dit was het begin van een invloedrijk paradigma in de studie van het lichaamsbeeld. Het verbeterde ons begrip van hoe niet-biologische instrumenten en artefacten effectief een verlengstuk kunnen worden van iemands functionele en bewuste zelf – dat wil zeggen iemands lichaamsschema en lichaamsbeeld. Dit soort pionierswerk vergroot ook ons begrip van de fundamentele psychologische mechanismen die spelen wanneer we interactie hebben met ‘eXtended Realities’ zoals de metaverse.

Doelstelling fellowship: begrijpen van psychologische en ethische implicaties van de metaverse 
De neuropsycholoog en AI-expert gaat zich richten op de aard van de werkelijkheidsperceptie en het overtuigingspotentieel van XR. Het fellowship laat hem de waardevolle volgende stap zetten: het samenbrengen en verbinden van de vereiste interdisciplinaire perspectieven uit de gedragswetenschappen, de ethiek van technologie, en mensgericht AI- en XR-interactieontwerp.

DNLF 2024/25
Aan de hand van de nominaties voor het fellowship, hebben het Netherlands Institute for Advanced Study en het Lorentz Center ook neurowetenschapper Eveline Crone, verbonden aan de Universiteit Leiden en de Erasmus Universiteit Rotterdam, kunnen selecteren als de Distinguished NIAS-Lorentz Fellow voor 2023/24. Crone begint aan haar fellowship bij het NIAS in september 2023. Lees hier meer over haar onderzoek.

De volgende oproep voor DNLF-nominaties is in januari 2024 voor het DNLF 2025\26.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer