Nieuws

FIBER FESTIVAL 2022: Een zoektocht naar een alternatieve toekomst

14 juni 2022

Kunstenaars, DJ’s en onderzoekers reflecteren op festivalthema Mutatie

Op donderdag 16 juni begint de zesde editie van het FIBER festival. Het festival voor audiovisuele kunst en elektronische muziek in Amsterdam. In navolging van de tentoonstelling Mutation, welke nog te zien is tot 19 juni, verweeft FIBER het proces en de praktijk van audiovisuele kunstenaars en elektronische muzikanten om perspectieven te verbreden. Dit alles in een snel evoluerende en radicaal veranderende wereld. Bezoekers duiken in een meerdaags performance programma, met talks, dat plaatsvindt op meerdere locaties in Amsterdam-Noord: Likeminds, Dokzaal en NDSM’s MACA, een nieuwe ruimte voor audiovisuele cultuur en film, opgericht door Eye Filmmuseum.

Curator en festivaldirecteur Jarl Schulp: “Het festival kan zich dit jaar weer in de volle breedte presenteren en een ontmoetingsplek zijn voor iedereen die liefhebber óf nieuwkomer is binnen audiovisuele kunst, experimentele performances en elektronische muziek. Een plek waar de zintuigen op verschillende lagen worden bespeeld, maar er ook de ruimte is voor kritische gesprekken over de alarmerende staat van de planeet. Naast de concerten en club nacht, bieden we overdag verdiepende talks aan met artistieke reflecties op een veranderende relatie tussen mens, technologie en natuur.”

Muziek- en performanceprogramma op gloednieuwe Eye Filmmuseum locatie MACA
De concertavonden op vrijdag en zaterdag vinden plaats in MACA, het nieuwe industriële trefpunt voor audiovisuele cultuur opgericht door Eye Filmmuseum. Het programma bevat een internationale selectie van audiovisuele performances en experimentele live sets, waaronder Meuko! Meuko!, een van de helderste rijzende sterren uit Oost-Azië. Samen met NONEYE, verbonden aan NAXS Corp., creëert Meuko! Meuko! futuristische game-ruimtes die de basis vormen voor hun audiovisuele performances.
In al hun werk verwerken ze elementen uit Taiwanese spirituele landschappen, techno-animisme, de wisselwerking tussen stedelijk verval en bloeiend groen, en de dispariteit tussen traditie en toekomstige technologie. Vanaf 20.00 uur evolueert het programma van ambient naar hardere klanken en verder.

Conferentie op de locatie Likeminds: queer ecology en wxtchcraft
De tweedaagse conferentie in Likeminds staat in het teken van lezingen en gesprekken over kunst-, design- en muziekpraktijken in relatie tot het festivalthema Mutation. Op zaterdagavond presenteert FIBER een betoverende clubavond in Garage Noord, waarna op zondagavond het festival wordt afgesloten in bar murmur. De conferentie vindt plaats op zaterdag 18 en zondag 19 juni en vormt het hart van het festival. Het talksprogramma biedt een dynamische reeks performatieve lezingen, interviews, luistersessies, gesprekken en een ronddraaiende rituele installatie die voortbouwen op het festivalthema ‘Mutatie’. Een mix van lokale en internationale sprekers, kunstenaars en academici zullen het tijdens talks ingaan op post-capitalist design, queer ecologies en in-betweenness, en wxtchcraft. Wat zijn hun dromen en voorspellingen over adaptieve toekomsten?

Onder hen is de in Amsterdam gevestigde en opkomende kunstenaar Vibeke Mascini: beeldend kunstenaar, schrijver en amateur-mottenkweker, gevestigd in Amsterdam. Vibeke heeft gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie en is op dit moment artist in residence aan de Rijksakademie in Amsterdam (2021-2023). Haar lezing op de conferentie gaat over
onze intieme relatie met elektriciteit en haar lopende onderzoek naar onwaarschijnlijke bronnen, zoals gestrande walvislichamen waaruit elektriciteit wordt afgeleid via vernietigingsprocessen.

Overzicht programma FIBER Festival 2022
Verspreid over meerdere locaties, creëert de organisatie een ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in state-of-the-art audiovisuele werken en performances, gedurfde gesprekken over kunst en maatschappij, en experimentele elektronische muziek.

In navolging van de tentoonstelling Mutation neemt van donderdag 16 juni tot en met zondag 19 juni de kernprogrammering van FIBER Festival 2022 Amsterdam-Noord over. Bezoekers duiken in een meerdaags performanceprogramma dat plaatsvindt in Likeminds en NDSM’s MACA,
een nieuwe ruimte voor audiovisuele cultuur en film, opgericht door Eye Filmmuseum. De tweedaagse conferentie in Likeminds staat in het teken van lezingen en gesprekken over kunst-, design- en muziekpraktijken in relatie tot het festivalthema Mutation. Op zaterdagavond presenteerde FIBER een betoverende clubavond in Garage Noord, waarna op zondagavond het festival wordt afgesloten in listening bar murmur.

Woensdag 8 juni – zondag 19 juni | Dokzaal
Opening Night

Donderdag 16 juni | Likeminds
Music en performance

Vrijdag 17 juni en zaterdag 18 juni | MACA
Professional and Student Lab: Audiovisual Arts Assembly

Vrijdag 17 juni | Likeminds
Conference

Zaterdag 18 juni en zondag 19 juni | Likeminds
Club Night

Zaterdag 18 juni | Garage Noord
Closing Night

Zondag 19 juni | FIBER x murmur x Echobox

Voor meer informatie over het programma en deelnemende kunstenaars, kijk op fiberfestival.nl

MEER NIEUWS

01-03-2024

De Wolven zoekt een pr- en communicatieadviseur

Lees meer
09-01-2024

Patagonia Worn Wear tour keert terug naar sneeuwbestemmingen in Europa

Lees meer
09-01-2024

Kvik introduceert designkeuken Noliam in arizona beige en wood

Lees meer
18-12-2023

VPRO Cinekid Top 100 beste jeugdfilms 2023 bekend

Lees meer
15-12-2023

ScaleUp Dashboard 2023: voor het eerst in jaren weer meer snelgroeiende bedrijven in Nederland

Lees meer