Nieuws

Fietsen en overnachten in Nederlandse natuur met De Natuurvrienden Fietsgids van Nivon

25 maart 2020

Dé gids voor dagtrips, weekendjes weg en fietsvakanties in eigen land Verantwoord eropuit in eigen land met de Nivon Natuurvrienden Fietsgids. Een persoonlijk en groen boekje voor korte en lange fietstochten in Nederland met overnachting. Magda Vodde (72), initiatiefnemer van de gids, stippelde achttien unieke fietsroutes door de diverse landschappen van Nederland uit. Van de bekende knooppuntroutes week Magda af om de mooiste stukjes Nederland te ontdekken. Deze routes, 1.323 kilometer in totaal, verbinden de groen omgeven en budgetproof natuurvriendenhuizen en kampeerterreinen van Nivon met elkaar. Dit maakt het boekje geschikt voor dagtrips, weekendjes weg en fietsvakanties. In de gids staat informatie over de routes, Nivonaccommodaties en persoonlijke tips van Magda over de omgeving.

Anderhalf jaar geleden startte Magda met het vastleggen van de routes tussen de Nivonaccommodaties. Eerst fietste ze de routes volgens de routeplanner van de Fietsersbond om vervolgens van de standaardwegen af te wijken en op ontdekkingstocht te gaan. Magda: ‘Ik ben op zoek gegaan naar plekken waar je het idee hebt even verdwaald te zijn. Plekken midden in de natuur. Die wisselde ik af met bezoeken aan lokale dorpjes zoals Ommen, Bronkhorst en Woudrichem. Tijdens je fietstocht wil je ten slotte ook een kopje koffie kunnen drinken. De afwisseling van landschappen en omgeving zorgt ervoor dat je steeds opnieuw verrast wordt door al het moois dat Nederland te bieden heeft. Waarom zouden we afreizen naar verre oorden terwijl in ons eigen land nog zoveel te ontdekken valt?

Fietsen en overnachten midden in de natuur

Elke route uit de gids start en eindigt bij een Nivonaccommodatie: een betaalbare overnachtingsplek midden in de natuur. De accommodaties beschikken over privékamers en een gemeenschappelijke keuken en woonkamer en worden geheel beheerd door vrijwilligers. Stel zelf een fietsvakantie samen door de losse routes aan elkaar te verbinden of maak gebruik van de vier themaroutes uit de gids. Deze routes stelde Magda samen voor een weekendje of langer weg. Zoals de themaroute ‘Wind in de rug’, waarbij je start in de Biesbosch en eindigt in de buurt van Almelo. Met de gemiddelde Nederlandse zuidwestenwind heb je tijdens deze route de wind mee of in je rug. De losse routes vind je door heel Nederland en verschillen in lengte. Zo heb je routes van 35 km die geschikt zijn voor bijvoorbeeld een dagtrip met de kinderen en routes van 130 km voor de échte fietsliefhebber.

Duurzaam op vakantie

Nederlanders hechten steeds meer belang aan verantwoord reizen. Iris Vermaas, projectleider bij Nivon: “Elke vorm van reizen of toerisme heeft een impact op het milieu, maar vakantie vieren in eigen land is al duurzamer dan in het buitenland. Bovendien levert overnachten in een tent of in een natuurvriendenhuis van Nivon de kleinste CO2-voetafdruk op. Tijdens het fietsen zelf verbruik je geen fossiele brandstoffen en alle bestemmingen zijn met het openbaar vervoer bereikbaar.” De fietsgids zelf is ook zo duurzaam mogelijk ontworpen. “We hebben het boekje verantwoord gedrukt op een boomvrije papiersoort van 80% steen en 20% gerecycled schone kunststof, ook wel stone paper. Hiermee is de voetafdruk van de gids 67% lager dan bij een papieren boekje. Bovendien is het materiaal waterbestendig, waardoor de fietser de zekerheid heeft dat de gids lang meegaat.  Als je alle routes fietst in plaats van met de auto rijdt dan levert dat een CO2-besparing van bijna 2 ton op, oftewel zo’n zeven keer heen en weer vliegen naar Parijs.

Neem een online inkijkje in de gids

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer