Nieuws

Genomineerden Joke Smit-prijs 2015 bekend

12 november 2015

Winnaar Joke Smit-prijs op podium tijdens Grande Finale KRACHT on Tour

Mabel Duchossoy en Crystal Kwee, Vreneli Stadelmaier en Eva Brussaard maken kans op de Joke Smit oeuvreprijs 2015. Deze tweejaarlijkse regeringsprijs beloont het meest vernieuwende initiatief dat de zelfstandigheid van vrouwen een belangrijke stap verder heeft gebracht. Noëlla de Jager, Mireille van den Berg en Liang de Beer zijn genomineerd voor de Aanmoedigingsprijs. Beide emancipatieprijzen worden 27 november uitgereikt door minister Jet Bussemaker (Emancipatie) tijdens de Grande Finale van KRACHT on tour in Den Haag.

In Nederland kan één op de twee vrouwen financieel niet op eigen benen staan. Voor veel vrouwen heeft dat nadelige gevolgen op het vlak van inkomensperspectief en pensioenopbouw. Minister Bussemaker startte daarom vorig jaar met een KRACHT on Tour, een reeks regionale bijeenkomsten, waarmee ze het thema financiële zelfstandigheid bij vrouwen op de agenda zet en bedrijven aanspreekt op hun verantwoordelijkheid. Volgens minister Bussemaker moeten meer vrouwen de kans krijgen en gestimuleerd worden om hun talenten te ontdekken, te benutten en te verzilveren. Met de tour wil Bussemaker vrouwen, mannen en werkgevers bewuster maken van het belang van financiële onafhankelijkheid. KRACHT on Tour sluit op 27 november af in de Fokker Terminal te Den Haag. De bekendmaking van de Joke Smit-prijs maakt deel uit van de Grande Finale van  KRACHT on Tour.

Meer keuzevrijheid
De Joke Smit-prijs – vernoemd naar feminist en journalist Joke Smit (1933-1981) – wordt voor de 15
e keer uitgereikt. De prijs zet initiatieven die succesvol de positie van vrouwen verbeteren in de etalage. Dat is belangrijk, want wanneer vrouwen financieel zelfstandiger zijn vergroot dat hun keuzevrijheid en verbetert het hun positie in de samenleving.

Jury
De jury van Joke Smit Prijs 2015 bestaat uit voorzitter Herna Verhagen (CEO van PostNL), Jeroen Smit (onderzoeksjournalist, oud-hoogleraar journalistiek en schrijver) en Leontine van den Bos (hoofdredacteur van weekblad Margriet). Herna Verhagen is blij verrast door het enorme aantal inzendingen voor de prijzen. “Een ding is duidelijk; het verbeteren van de positie van vrouwen staat hoog op de agenda’s. De passie spat werkelijk van het papier af. En ook al kunnen we niet iedereen belonen met een nominatie of prijs, we hopen dat iedereen zich zo gedreven blijft inzetten. Want financiële zelfstandigheid is belangrijk voor iedereen, welk geslacht of welke afkomst iemand ook heeft. Het levert je meer keuzevrijheid op en een betere positie in de samenleving.”

Genomineerden: Mabel Duchossoy en Crystal Kwee, Eva Brussaard, Vreneli Stadelmaier
De jury roemt de genomineerden van 2015 om de uiteenlopende manieren waarop zij bijdragen aan vrouwenemancipatie. Zoals Mabel Duchossoy en Crystal Kwee, die met hun organisatie How to be a Business Woman ambitieuze vrouwen inspireren hun passies en talenten te ontdekken en hun kracht in te zetten op de arbeidsmarkt. Met een online community en een coachingsprogramma wil How to be a Business Woman over vijf jaar zo’n 10.000 Nederlandse vrouwen hebben ‘empowered’.

Genomineerde Eva Brussaard zet zich met Single SuperMom in voor de verbetering van de positie van alleenstaande moeders. Zij steunt vrouwen in hun zoektocht naar betaald werk of de start van een eigen bedrijf. Daarnaast fungeert Single Supermom als netwerk en community voor single moeders.

Vreneli Stadelmaier is genomineerd vanwege haar talent- en loopbaanontwikkelingsbedrijf She Consult. Stadelmaier startte met She Consult, omdat ze het na 25 jaar werkervaring schokkend vond om te ontdekken dat jonge vrouwen nog steeds dezelfde fouten maken en tegen dezelfde dingen aanlopen als waar zij in haar professionele leven tegenaan botste. Speerpunten van She Consult zijn onder meer het ondersteunen van vrouwen bij het verminderen van hun onzekerheid en het verbeteren van competenties en de work-life balance.

Aanmoedigingsprijs
Genomineerd voor de aanmoedigingsprijs zijn dit jaar Noëlla de Jager, Mireille van den Berg en Liang de Beer. Noëlla de Jager biedt met Good place 2 work een zakelijke omgeving, waarin vrouwelijke professionals in Rotterdam kunnen werken aan hun eigen onderneming. De Talentfabriek van Mireille van den Berg is een project waar voornamelijk vrouwen met een achterstand op de arbeidsmarkt de kans krijgen werkervaring op te doen bij echte werkgevers, Met Leidse Praatjes, een netwerk voor empowerment van vrouwelijke young professionals in Leiden, helpt Liang de Beer jonge, ambitieuze vrouwen uit verschillende beroepsgroepen bij elkaar komen om elkaar te inspireren en gebruik te maken van elkaars connecties.

Achtergrond prijs
De winnaar van de Joke Smit-prijs ontvangt een kunstobject en een bedrag van €10.000. Tot de eerdere winnaars van deze prijs behoren Kirsten van den Hul, Vrouwenopvang Nederland, Jolanda Holwerda, internationaal vrouwenfonds Mama Cash en maandblad Opzij. De winnaar van de aanmoedigingsprijs gaat naar huis met een bedrag van €1.000.

EINDE BERICHT

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer