Nieuws

Isabel Beets uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2016

23 september 2016

 Isabel Beets, moleculair neurobioloog aan de KU Leuven, is donderdagavond uitgeroepen tot New Scientist Wetenschapstalent 2016. De prijs, die dit jaar voor de tweede keer werd uitgereikt, is een initiatief van het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Juryvoorzitter Melanie Peters (Rathenau Instituut) en neuropsycholoog Erik Scherder maakten de winnaar bekend, tijdens het evenement New Scientist Live: Brein in Casa 400 in Amsterdam.

Isabel Beets (1986) onderzoekt hoe het menselijk brein leert. Ze bestudeert de mechanismen die daar op moleculair niveau aan ten grondslag liggen. Dit doet ze met behulp van een minuscuul wormpje, C. elegans geheten, dat slechts 302 zenuwcellen heeft. Op het kleine niveau van moleculen lijken de leermechanismen van dit wormpje erg op de mechanismen in het brein van mensen. “Het onderzoek van Isabel Beets is een mooi voorbeeld van de inventiviteit van jonge wetenschappers”, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. “De menselijke hersenen zijn een enorm complex geheel. Het is geweldig dat we hier via zo’n klein wormpje meer inzicht in krijgen.”

Het grote publiek

Behalve de wetenschappelijke impact van het onderzoek van Beets, roemt Jansen ook de inspanningen van de wetenschapper op het vlak van popularisatie. “Beets is als geen ander in staat om haar onderzoek op een begrijpelijke manier bij het grote publiek onder de aandacht te brengen.” Isabel Beets treedt veelvuldig naar buiten over haar onderzoek. Zo werkte ze mee aan diverse populairwetenschappelijke publicaties en nam ze deel aan verschillende radio- en televisieprogramma’s.

Geldbedrag

De prijs voor het New Scientist Wetenschapstalent is in het leven geroepen om jong, wetenschappelijk talent een platform te bieden en hen te stimuleren in hun onderzoek. Als winnares ontvangt Beets een geldbedrag van 2.500 euro (mede mogelijk gemaakt door het Rathenau Instituut), evenals een trofee. Bovendien krijgt ze de gelegenheid haar onderzoek via New Scientist verder onder de aandacht te brengen. Zo krijgt Beets onder meer een uitgebreid profielinterview in het magazine en zal zij als spreker te gast zijn op een van de toekomstige evenementen van New Scientist.

Publieks- en juryprijs

De verkiezing van het New Scientist Wetenschapstalent kent een publieks- en jurycomponent. De publieksstemronde en die van de jury tellen beide voor 50 procent mee in de einduitslag. De jury bestond dit jaar uit voorzitters Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Rik Torfs (rector KU Leuven), aangevuld met Liesbet Geris (voorzitter Jonge Akademie in Vlaanderen), Huib de Jong (rector Hogeschool van Amsterdam) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).

De andere vier finalisten waren Bas Borsje (Universiteit Twente),  Mariska Kret (Universiteit Leiden), Cynthia Liem (TU Delft) en Pieter Mestdagh (Universiteit Gent).

Knowledge Mile

De prijsuitreiking vond plaats in Casa 400 op de Knowledge Mile in Amsterdam. De Knowledge Mile loopt van het Amstelstation tot de Nieuwmarkt en is een initiatief om de slimste straat van Nederland te creëren in het hart van Amsterdam.

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer