Nieuws

Jaaroverzicht 2023: dankzij refurbed meer dan 100.000 nieuwe apparaten bespaard in Nederland

24 januari 2024

Refurbed, online marktplaats voor refurbished elektronica, kijkt terug op een succesvol 2023. De scale-up realiseerde exponentiële groei in alle sectoren. In juni bereikte refurbed een mijlpaal met een totale omzet van 1 miljard euro sinds de oprichting. Bovendien haalde refurbed in zijn grootste investering tot nu toe op, in totaal 54 miljoen euro in de Series C-financieringsronde. Ook op lokaal niveau heeft refurbed een groei doorgemaakt: zo heeft het bedrijf in Nederland met de verkoop van refurbished producten de aanschaf van meer dan 100.000 nieuwe apparaten bespaard.

Uitbreiding naar de zakelijke markt
In februari van 2023 breidde refurbed in Nederland uit naar de zakelijke markt. Bedrijven kunnen refurbished elektronica afnemen in de categorieën smartphones, tablets en laptops. Daarnaast kwam refurbed met de zogeheten ‘Buyback’-optie, waarbij ze oude elektronica van bedrijven overkopen om deze te reviseren en uiteindelijk opnieuw aan te bieden. Het bedrijf wil met deze uitbreiding haar bijdrage aan een duurzame en circulaire economie vergroten door ook de hoeveelheid e-waste van de zakelijke markt terug te dringen en de verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Uit een enquête onder bestaande klanten van refurbed bleek dat bedrijven hun elektronische apparaten gemiddeld iedere twee jaar inruilen. Op deze manier kan dat op een duurzame en verantwoordelijke manier.

Onderzoek toont aan: gemiddeld 80% CO2-uitstoot besparen bij aanschaf van refurbished
Dat er minder CO2 vrij komt, elektronisch afval wordt geproduceerd en water nodig is voor het refubishen van apparaten dan voor de productie van nieuwe apparaten was al bekend. Nog niet bekend waren de precieze getallen. Daarom deed refurbed samen met onderzoeksbureau Fraunhofer Austria Research onderzoek naar de ecologische voetafdruk van elektronische apparaten: hoe veel CO2-uitstoot, water en elektronisch afval wordt er werkelijk bespaard bij de keuze voor een gereviseerd elektronisch apparaat in plaats van een nieuwe? Gemiddeld komt dit neer op 80% van de CO2-uitstoot, 73% e-waste en 90% waterbesparing.

Mijlpaal: 1 miljard euro omzet
Zes jaar na de oprichting heeft refurbed de grens van 1 miljard euro externe omzet bereikt. Het bedrijf onderstreept hiermee haar ontwikkeling als één van Europa’s snelst groeiende marktplaatsen voor refurbished elektronica. “Het feit dat we in dit jaar 1 miljard euro aan externe verkopen hebben bereikt, is een ongelooflijke prestatie van iedereen die heeft bijgedragen aan dit succes: ons fantastische team, onze verkopers en onze partners. We zien deze mijlpaal als een sterk signaal vanuit de markt dat duurzaamheid en de circulaire economie in opkomst zijn, en de vraag naar gereviseerde producten gestaag groeit”, zegt Peter Windischhofer, medeoprichter van refurbed.

Nederlanders steeds bekender met de term ‘refurbished’
In 2023 werden er via refurbed ruim 100.000 refurbished apparaten verkocht in Nederland. Uit onderzoek van refurbed naar het kennisniveau en de attitude van Nederlanders met betrekking tot refurbished elektronica bleek dit jaar dat maar liefst 86% van de Nederlanders bekend is met de term ‘refurbished’. Daarvan heeft meer dan een kwart (27%) al eens een refurbished elektronisch apparaat gekocht en 17% ooit een aankoop van refurbished elektronica overwogen. Kilian Kaminski, één van de drie oprichters van refurbed: “Steeds meer mensen weten wat refurbished apparaten zijn en zien de voordelen van het kiezen voor refurbished. Wij helpen hier graag bij. Dat gaat van kennis delen over duurzaamheid tot informatie over het proces van refurbishen. Als mensen bijvoorbeeld weten dat gereviseerde apparaten grondig getest en gerepareerd zijn, neemt het vertrouwen in het product toe.”

Stroomversnelling dankzij mega investering
In november maakte refurbed bekend dat het een investering van 57 miljoen dollar (54 miljoen euro) heeft opgehaald. Deze Serie C-investering* werd geleid door bestaande investeerders Evli Growth Partners, C4 Ventures, All Iron Venture en Speedinvest, maar zag ook aanzienlijke deelname van verschillende nieuwe geldschieters. Met deze Series C-investering bedraagt de totale investering, inclusief startfinanciering sinds de oprichting van het bedrijf in 2017, bijna 116 miljoen euro (130 miljoen dollar). De boodschap is duidelijk: maak consumptie duurzamer.

“Deze mega investering markeert niet alleen een groot succes voor refurbed, maar laat ook een verschuiving in de bredere markt zien van het meewegen van duurzaamheid bij consumentenbeslissingen zien”, aldus Peter Windischhofer. “Ons schaalbare bedrijfsmodel stelt ons in staat winstgevend te groeien en duurzame consumptie vorm te geven. Dit is hoe wij de toekomst van een duurzame economie voor ogen hebben.”

Vooruitzichten voor 2024: aangescherpte koers
In 2024 zal refurbed haar ingeslagen weg voortzetten en aanzienlijk uitbreiden op alle bovengenoemde gebieden. Zo zullen de opbrengsten van de Series C-investering rechtstreeks worden geïnvesteerd in het verbeteren van de online klantervaring en de introductie van nieuwe productcategorieën. Om het belang en de impact van refurbished te onderstrepen, zal refurbed in samenwerking met Frauenhofer Oostenrijk in het tweede kwartaal van 2024 opnieuw de resultaten van een uitgebreid onderzoek presenteren. Dit onderzoek volgt op het eerste onderzoek in 2023 en bevat ook een wereldwijd uniek initiatief. In Brussel, Wenen en Berlijn zal refurbed de lobbyinspanningen intensiveren, in samenwerking met EUREFAS en andere partners, om het Europese verkiezingsjaar 2024 vorm te geven. Het doel is om politieke partijen rechtstreeks te betrekken bij milieubescherming, circulaire economie en noodzakelijke maatregelen.

Rebranding: ‘Rethink New’
Ook heeft refurbed de afgelopen periode gewerkt aan de rebranding van het merk, om de  aanspreekbaarheid van het merk te vergroten. De rebranding omvat een nieuw logo en pay-off, en een aangescherpte website, grafische identiteit en tone-of-voice. De nieuwe pay-off, ‘Rethink New’, weerspiegelt de missie van refurbed om de term ‘nieuw’ voor consumenten te herdefiniëren. Door zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met refurbished producten en hen de voordelen ervan te laten inzien wil refurbed samen bewegen naar een volledig circulaire economie.

Voor meer informatie over de duurzame stappen die refurbed zet om de hoeveelheid CO2-uitstoot, e-waste en water te verkleinen, klik hier.

KEYWORDS

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer