Nieuws

Patagonia’s nieuwste natuurfilm ‘Thrawn’ laat de passie en vastberadenheid van de sneeuwgemeenschap in de Schotse Cairngorms zien

23 januari 2024

Patagonia heeft een nieuwe film gelanceerd over de Cairngorm sneeuwgemeenschap in de Schotse Hooglanden en hun toewijding aan de sneeuwsport. De film volgt Lesley McKenna, een lokale inwoner en drievoudig Olympisch snowboardster, in haar strijd tegen de gevolgen van klimaatverandering in het gebied.

Koppig met een goede reden
In Schotland kan het woord “thrawn” “koppig” betekenen, maar: koppig met een goede reden. De sneeuwgemeenschap in de Cairngorms voert namelijk een deugdzame strijd om het gebied te beschermen. Lesley McKenna, een lokale inwoner van het gebied en drievoudig Olympisch snowboardster, is opgegroeid met deze vasthoudendheid. Haar leven lang heeft ze de grenzen van haar sport verlegd en zich ingezet voor de mensen en de plek die haar gevormd hebben. Haar verhaal en dat van haar familie is een voorbeeld van wat de gemeenschap zo speciaal maakt.

“Thrawn is het vermogen om het beste te maken van wat we hebben. In de hooglanden is die gedachte ons met de paplepel ingegoten,” zegt Lesley McKenna. “Ik ben hier komen wonen omdat er zoveel potentie in de gemeenschap zit en de passie die ze hebben om het beste te maken van alles wat het leven hen toewerpt.”

Net als veel andere berggebieden in Europa merkt de Cairngorms de gevolgen van milieu- en economische uitdagingen voor de sneeuwsport en de wintersportcultuur. Om die reden komt de gemeenschap samen om manieren te vinden om de wintersportgebieden te beschermen voor de komende generaties. “We moeten de mouwen opstropen en het zelf doen, door met elkaar samen te werken. Niemand komt het voor ons doen,” zegt Lauren MacCallum, activiste en bestuurslid van de Cairngorms National Park Authority.

Een veerkrachtige gemeenschap
Regisseur Hannah Bailey legt uit dat “de Cairngorms een speciaal soort mensen voortbrengt die het doen met wat ze hebben en gebruik maken van elke kans die zich voordoet. In tijden van milieu- en maatschappelijke onzekerheid is deze gemeenschapsdeugd van aanpassingsvermogen en veerkracht belangrijker dan ooit. Dit verhaal is daar een voorbeeld van.”

Thrawn is een film over een veerkrachtige gemeenschap en het vermogen van sneeuwsport om mensen samen te brengen. De film toont de unieke kracht van veerkracht en koppigheid om er het beste van te maken.

Bekijk de film hier.

KEYWORDS

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer