Nieuws

Kunst in de vrije tijd is cement voor samenleving

12 juli 2016

Nederlanders vinden dat amateurkunst een belangrijke bijdrage levert aan de samenleving. Slechts een kleine groep geeft aan een negatief beeld te hebben over kunst in de vrije tijd. Dat blijkt uit onderzoek van Kien Onderzoek in opdracht van iktoon onder ruim 1.500 Nederlanders. De cijfers worden bevestigd met het succes van de eerste iktoon-maand. Ruim 160.000 bezoekers bezochten in juni een activiteit van een van de ruim 500 deelnemende partijen. Nederlanders die creatief actief zijn in hun vrije tijd toonden in 170 gemeenten het publiek hoe divers en kleurrijk amateurkunst is. Zij organiseerden samen 4.000 events.

Op initiatief van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst) en Stichting Promotie Cultuurparticipatie (voorheen Week van de Amateurkunst) bundelen voor het eerst vijftien partners in de kunst- en cultuursector de krachten onder de noemer iktoon. Samen zetten zij het plezier, belang, nut en effect van miljoenen amateurkunstenaars in de spotlights. De eerste stappen daarvoor zijn nu gezet met het landelijke platform iktoon.nl en de amateurkunstmaand in juni.

Lijm van de samenleving
“Zes miljoen Nederlanders zijn in hun vrije tijd op een of andere manier creatief bezig”, vertelt Oeds Westerhof, Voorzitter van de Stichting achter iktoon. “Kunst overstijgt rangen en standen en kunst verbindt mensen; het is het cement van onze samenleving.” Meer dan de helft van de Nederlanders is positief over amateurkunst (53%) en vindt dat amateurkunst een belangrijke bijdrage levert aan onze samenleving (51%). Slechts 4% geeft aan een negatieve houding te hebben ten opzichte van amateurkunst. Een selectie van de reacties:

 • Amateurkunst bevordert de creativiteit, je gaat ervan out-of-the-box denken
 • Het is goed voor de mens, het geeft je ruimte om te ontspannen
 • Elke bekende kunstenaar is als amateur begonnen
 • Zonder zou het maar een saaie boel zijn
 • Het kost alleen maar geld
 • Het is een bindende factor bij het behoud en versterking van de lokale identiteit

Dat het beoefenen van amateurkunst belangrijk wordt gevonden voor de ontwikkeling van creativiteit, blijkt ook uit de cijfers: 92% is het eens met deze stelling. Ook vindt men belangrijk dat kinderen al van jongs af aan in aanraking moeten komen met kunst (90%).

Financiële steun
Er is een groot draagvlak in Nederland voor financiële steun van amateurkunst. Bijna 8 op de 10 respondenten (79%) vindt dat amateurkunst niet zonder financiële bijdrage kan. Naast particuliere initiatieven (zoals crowdfunding) geven Nederlanders aan dat binnen de overheidsinstanties vooral gemeenten een bijdrage moeten leveren aan de financiering van amateurkunst. Tweederde van de respondenten is het dan ook eens met de stelling dat gemeenten meer geld beschikbaar moeten stellen voor amateurkunst in de regio.

Westerhof: “Juist omdat kunst zo’n grote rol speelt in onze samenleving is het belangrijk dat gemeenten, provincies en de overheid zich actief inzetten om kunst in de vrije tijd voor iedereen mogelijk te maken.”

Wat doen we het liefste?
De respondenten die aangaven interesse te hebben voor amateurkunst beoefenen minimaal 1 keer per maand:

 1. Media (zoals fotografie, film, video etc.) – 46%
 2. Beeldende kunst (zoals schilderen, boetseren etc.) – 31%
 3. Muziek / zang (in een koor, een band etc.) – 30%
 4. Creatief schrijven (zoals gedichten, bloggen, raps schrijven) – 24%
 5. Dans (zoals ballet, hip hop) – 12%
 6. Theater – 10%

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer