Nieuws

Mark Tuitert luidt ‘rockend’ eerste amateurkunstmaand in

30 mei 2016

Op zondag 29 mei vond op CHV Noordkade in Veghel de landelijke aftrap van de eerste amateurkunstmaand plaats. De middag stond bol van optredens van artiesten uit de regio en het grootste trompetorkest van Brabant. Olympisch Kampioen Mark Tuitert liet zien dat hij niet alleen ‘rockt’ op de 1,5 kilometer. Hij is de snaren van zijn gitaar ook de baas als amateurkunstenaar.

Overdag bankier, ’s avonds stand up comedy op de bühne? Nachtportier tot in de vroege uurtjes en ‘s middags schilderen in je atelier? Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst en in juni laten zij zich zien. Voor het eerst wordt Nederland een maand lang het podium van alle amateurkunstenaars in het kader van de ‘iktoon’-campagne. Van rapdichten, zingen in koren en vloggen tot stand-up comedy en beeldhouwen. Het publiek kan in juni op meer dan duizend locaties in meer dan 150 gemeenten kunst kijken en beleven. Op zondag 29 mei vond op CHV Noordkade in Veghel de landelijke aftrap van de amateurkunstmaand plaats.

Voor de landelijke aftrap werd de uitdaging aangegaan om tijdens de opening van de iktoon-maand het grootste trompetorkest van Brabant op te laten treden. Trompettisten van alle niveaus deden mee, onder leiding van trompettist David Rockefeller van New Cool Collective. Het blazersspektakel is een opmaat voor het grootste blaasorkest van Nederland wat tijdens Festival Bombarie op 25 juni gaat plaatsvinden onder leiding van de gelijknamige jazzband.

Zes miljoen amateurkunstenaars
“Zes miljoen mensen zijn in hun vrije tijd op een of andere manier creatief bezig. De waardering voor amateurkunst blijft echter achter”, vertelt Oeds Westerhof, woordvoerder van iktoon. “Kunst is het cement van onze samenleving. Het is belangrijk dat gemeenten, provincies en de overheid een rol spelen om kunst in de vrije tijd voor iedereen mogelijk te maken.”  

Ruim veertig procent van de Nederlandse bevolking van zes jaar en ouder doet in de vrije tijd actief iets aan kunst. Directeur Ocker van Munster van initiatiefnemer LKCA: “Kunst is van iedereen en dichterbij dan je denkt. Toch is het niet altijd even zichtbaar. Samen met vijftien partners in de kunst- en cultuursector zetten we nu voor het eerst het plezier, belang, nut en effect van miljoenen amateurkunstenaars in de spotlights onder de noemer iktoon.”

Landelijke en lokale activiteiten
Verspreid door heel Nederland, zijn er in de maand juni voorstellingen, workshops, exposities, shows, kunstmarkten, openbare repetities en open dagen bij culturele instellingen. Op www.iktoon.nl kan het publiek de activiteiten- en festivalagenda bekijken. Vanaf 23 juni tot en met 26 juni wordt de maand afgesloten met Festival Bombarie in jaarbeurs Utrecht, het eerste makersfestival van Nederland. Vier dagen lang tonen bezoekers hun kunst met optredens en tentoonstellingen en masterclasses. Daarnaast zijn er optredens van onder andere Kenny B, Shirma Rouse en New Cool Collective.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer