Nieuws

Mascha Halberstad wint Burny Bos Eigenwijsprijs 2022

08 november 2022

De filmmaker is bekroond met een Cinekid Leeuw

Filmmaker Mascha Halberstad heeft vandaag de eerste Burny Bos Eigenwijsprijs in ontvangst genomen. Een talentontwikkelingsprijs voor makers van jeugdfilms en -series die eigenzinnigheid, eigenwijsheid en speelsheid laten zien. Dit doet Mascha onder meer met de films ‘Knor’ en ‘Koning Worst’. Cinekid, het grootste film- en mediafestival voor kinderen ter wereld, heeft deze nieuwe Cinekid Leeuw in het leven geroepen in het kader van schrijver en producent Burny Bos die in oktober een speciaal programma tijdens het Cinekid Festival had. Met deze prijs wil Cinekid jeugdfilmmakers stimuleren om zich verder te ontwikkelen. Om hen hierbij te helpen ontvangt de winnaar 5.000 euro van het cultuurfonds VandenEnde Foundation (VDEF). 

Eigenwijsheid als voedingsbodem voor creatieve ideeën 
De 36ste editie van het Cinekid Festival besteedde dit jaar speciaal aandacht aan Burny Bos, de eigenzinnige bedenker van Ko de Boswachtershow, opstarter van Villa Achterwerk en oprichter van productiemaatschappij BosBros. Vandaag was Burny Bos aanwezig in het Eye Filmmuseum in Amsterdam om de nieuwe Burny Bos Eigenwijsprijs uit te reiken. “Eigenwijs zijn wordt kinderen afgeleerd door ouders en op school zodra ze groter worden. Dat is heel jammer, want dit is een voedingsbodem voor nieuwe creatieve ideeën en verhalen,” vertelt Bos. “Je moet niet nadoen wat er al is, maar iets doen wat er nog niet is; zo maak je níeuwe verhalen. Eigenwijze kinderen komen het verst in de wereld. Eigenwijs zijn is overleven.”

De Burny Bos Eigenwijsprijs is geïnspireerd op de Burny Bos Talent Award: een door BosBros ontwikkelde award voor het beste scriptschrijverstalent in het genre familiefilm binnen een specifiek thema. Deze prijs is in het leven geroepen ter ere van het 25-jarig jubileum van BosBros in 2014, en werd tot 2018 iedere twee jaar weggegeven.

Internationaal succes van jeugdfilmmakers stimuleren 
Tot eind oktober 2022 konden mensen scenarioschrijvers en regisseurs van een jeugdfilm, -serie of -documentaire aandragen voor de Burny Bos Eigenwijsprijs 2022. Een vereiste was dat de filmmaker aan het begin van zijn of haar filmcarrière staat en de wens heeft zich verder te ontwikkelen binnen jeugdfilm en -televisie. Daarnaast moest het werk van de filmmaker een eigenwijs karakter hebben. In totaal zijn negentien talenten aangedragen voor de prijs. Een jury bestaande uit producent Burny Bos, scenarioschrijver Manju Reijmer en producent Hasse van Nunen, hebben de inzendingen met aandacht bekeken en beoordeeld. Volgens de jury sprong het werk van Mascha boven haar concurrenten uit.

De nieuwe Cinekid Leeuw is bedoeld om jeugdfilmmakers verder vooruit te helpen in hun carrière en ze te stimuleren in het behalen van internationale successen. Net als Burny Bos, die met zijn werk laat zien dat Nederlandse jeugdfilm en -televisie een internationaal begrip is en dat moet blijven.

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer