Nieuws

Museumnacht Amsterdam zet dit jaar meer in op inhoudelijk programma

03 november 2022

Van workshop Ongemakkelijke Gesprekken tot unieke Rembrandt in de Bijlmer

Zaterdag 5 november vindt de 22e editie van Museumnacht Amsterdam plaats, hét jaarlijkse nachtevenement om jongeren te verbinden met musea uit hun stad. Meer dan 60 culturele instellingen openen voor één avond hun deuren tot na middernacht om jong en divers publiek op een interactieve manier kennis te laten maken met musea: het gebouw, de collectie en de mensen. De kennismaking met musea staat dit jaar voorop. Met meer dan 250 activiteiten wil Museumnacht Amsterdam bezoekers een zo uiteenlopend mogelijke Museumnacht laten beleven. Zo leent het Amsterdams Museum ‘Anatomische les van Dr. Deijman’ van Rembrandt uit aan OSCAM in de Bijlmer, wordt er een interactieve lezing in het Van Gogh Museum over de verborgen maatschappelijke waarde van memes gegeven en kan in het Tropenmuseum een workshop Ongemakkelijke Gesprekken worden bijgewoond.

Jordy den Haan, Manager Stichting N8 I Museumnacht Amsterdam: “In 2022 willen we de kennismaking weer duidelijker vooropzetten. Natuurlijk is Museumnacht Amsterdam onlosmakelijk verbonden met alles wat de nacht de nacht maakt. Dat is ook wat de drempel verlaagt tot het museumbezoek. Een wijntje, een biertje, muziek en een dansvloer zullen altijd een rol spelen, maar op de voorgrond staat de kennismaking met de musea uit de stad en de ontdekking van wat jou als museumbezoeker aanspreekt.”

Museumnacht Amsterdam 2022: van kennismaking tot ontdekkingstocht
De 61 deelnemende locaties openen op 5 november tussen 19:00 en 02:00 hun deuren voor het jonge Amsterdamse publiek. Naast de vaste collectie van het museum zijn er tal van tijdelijke exposities te bewonderen tijdens deze nacht. Stichting N8 heeft in samenwerking met de deelnemende musea een bijzondere programmering ontwikkeld voor bezoekers als een introductie of als een verdieping in de kunst- en cultuurwereld. Dit speciale programma is alleen tijdens op 5 november te bezoeken.

Ruimte voor gesprek
De uiteenlopende programmering creëert ruimte voor gesprek. Zo is er een primeur in het Tropenmuseum van de tentoonstelling ‘Plastic Crush’, over hoe men wereldwijd samenleeft met plastic. Daarnaast is er een speciale expositie genaamd ‘Masterpiece’, waarbij OSCAM (Open Space Contemporary Art Museum) het schilderij ‘Anatomische les van Dr. Deijman’ van Rembrandt en het portret dat AiRich maakte van Emmanuel Ohene Boafo, winnaar Louis d’Or 2021, tentoonstelt. Tijdens ‘Meme Talk’ in het Van Gogh Museum spreekt onderzoeksjournalist Süeda Işık over maatschappelijke ontwikkelingen die schuilgaan in memes en andere vormen van kunst in de hedendaagse jongerencultuur. Verder voert theatermaker Sheralynn Adriaansz in het Tropenmuseum Ongemakkelijke Gesprekken over situaties die mensen normaal uit de weg gaan. Ook is er een cursus keramiek glazuren in de Fatih Moskee voor jongeren die liever iets maken. Dit geeft bezoekers een kans om kennis te maken met een andere cultuur en hierover in gesprek te gaan.

Focus op thema ‘Maken’ en festiviteit op de achtergrond
Museumnacht Amsterdam is al 22 jaar dé plek waar jongeren de ogen worden geopend naar de culturele wereld. Dit jaar is ‘Maken’ – iets meemaken, kennismaken, iets maken, een foto maken – het sleutelwoord van deze nacht. De focus is expliciet gelegd op een zo divers mogelijke inhoud, verspreid over musea in heel Amsterdam. Deze editie vervullen muziek en festiviteit dan ook een rol op de achtergrond en komt kennismaking met en verdieping in kunst en cultuur nog meer voorop te staan. Daarnaast wordt er pas muziek gedraaid vanaf een later tijdstip om de doorstroom te bevorderen en bezoekers te stimuleren om zowel musea binnen als buiten het centrum langs te gaan. Bezoekers beleven op deze manier altijd een andere Museumnacht.

Benieuwd naar het programma en de beste locatie- of themaroute voor jou? Vind meer informatie over het programma via de website van Museumnacht Amsterdam.

MEER NIEUWS

09-11-2022

Online marktplaats refurbed breidt productaanbod in Nederland uit met refurbished gameconsoles

Lees meer
08-11-2022

Mascha Halberstad wint Burny Bos Eigenwijsprijs 2022

Lees meer
08-11-2022

Nederlandse energiecoöperaties slaan handen ineen om energiesituatie huishoudens te verbeteren

Lees meer
03-11-2022

Boeklancering ‘Ik wil je iets vertellen’: Een prentenboek dat kinderen helpt praten over nare ervaringen

Lees meer
26-10-2022

Aantal snelgroeiende Nederlandse bedrijven keldert verder

Lees meer