Nieuws

MVO-update bol.com 2020: CO2-uitstoot per pakket met 39% verlaagd

30 april 2021

Bol.com streeft naar klimaatneutraal winkelen in 2025. Dit betekent dat we onze directe voetafdruk terugbrengen tot 0 gram CO2-uitstoot per pakket, en dat we onze klanten helpen een duurzame keuze te maken als ze op ons platform winkelen. Met 12 miljoen klanten in Nederland en België staan we midden in de samenleving en we hebben de kans om daar een positieve bijdrage aan te leveren. In deze MVO-update lichten we uit wat we in 2020 hebben bereikt op weg naar onze duurzame ambitie. Inmiddels is bol.com erin geslaagd de CO2-uitstoot per pakket in 2020 te verlagen met 39 procent ten opzichte van 2018. In een derde van onze ruim 10.000 winkelschappen boden we eind 2020 al een duurzamer alternatief. Daarnaast heeft bol.com vorig jaar verschillende maatschappelijke initiatieven opgezet en ondersteund om zoveel mogelijk mensen in Nederland en België te helpen.

Hieronder een overzicht van de MVO-initiatieven die bol.com in 2020 heeft gerealiseerd, verdeeld over drie pijlers.

Logistiek & omgeving: 

 • Bol.com is erin geslaagd de CO2-uitstoot per pakket in 2020 te verlagen met 39 procent ten opzichte van 2018. Dit geldt voor pakketten die bol.com zelf verzendt en voor pakketten van verkooppartners die hun logistiek aan bol.com hebben uitbesteed.
 • Al onze gebouwen (kantoren, datacenters en distributiecentra) in Nederland en België draaien sinds 2020 op 100 procent wind- en zonne-energie. Deze duurzame energie is afkomstig van Nederlandse windparken en de zonnepanelen op onze daken (i.s.m. Eneco).
 • We hebben het afgelopen jaar 4 nieuwe inpakmachines in gebruik genomen waardoor we nu in totaal 11 geavanceerde inpakmachines hebben. Daarnaast hanteren we een handmatig inpaksysteem om artikelen op maat in te pakken. Door onze inpaktechniek reduceren we zowel het karton tot een minimum als de lucht in pakketjes, waardoor er meer pakketjes per transport meekunnen.
 • De dozen die we gebruiken zijn helemaal geoptimaliseerd voor ons assortiment: gemaakt van zo dun mogelijk karton met precieze afmetingen om zo min mogelijk lucht te versturen. Hierdoor hebben we in 2020 12 procent minder karton per artikel gebruikt dan in 2019.
 • Wanneer de originele verpakking van het artikel stevig genoeg is, verzenden we pakketjes zonder ‘omdoos’. In 2020 hebben we 7 miljoen pakketten zonder verzenddoos verstuurd, een verdubbeling ten opzichte van 2019.
 • We hebben 122 nieuwe bol.com afhaalpunten geopend in Albert Heijn en Delhaize-winkels waardoor er minder busjes de woonwijken in hoeven en daardoor minder CO2 uitstoten. In totaal hadden we eind 2020 ruim 6.500 afhaalpunten in Nederland en België, in zowel Albert Heijn- en Delhaize-winkels als bij PostNL en bpost.

Winkel & assortiment:

 • In 2019 boden we in 10 procent van onze meer dan 10.000 winkelschappen een duurzamer alternatief. Eind 2020 is dat gegroeid naar 34 procent.
 • Ons duurzame assortiment bestaat nu bijvoorbeeld uit 1,6 miljoen verschillende tweedehands producten, meer dan 6.000 verschillende producten gemaakt van gerecycled materiaal en meer dan 12.000 verschillende biologische producten.
 • In 2020 zijn we gestopt met de verkoop van artikelen gemaakt van wegwerpplastic, zoals plastic bestek, bekers, rietjes en wattenstaafjes.
 • We zijn in 2020 één herkenbaar label gaan hanteren voor de diverse soorten duurzame artikelen in ons assortiment. En we leggen transparant uit waarom die artikelen als duurzaam gelabeld worden. Ook hebben we het duurzame assortiment op bol.com makkelijker vindbaar gemaakt door het duurzaamheidsfilter te verbeteren en uit te breiden.

Mens & maatschappij: 

 • Om het thuisblijven voor kinderen in coronatijd wat aangenamer te maken doneerden we 1 miljoen ebooks en luisterboeken, via onze Thuisblijvertjes-actie en de Voorleesexpres.
 • We doneerden 3.200 babyfoons aan ziekenhuizen in Nederland en België om met coronapatiënten te kunnen communiceren.
 • Aan de Stichting Kinderen van de Voedselbank in Nederland en het Koning Boudewijnfonds in Belgie hebben we een donatie gedaan om kerstcadeaus te kunnen kopen voor meer dan 30.000 kinderen die in armoede leven.

Voor meer informatie: https://www.bol.com/nl/m/mvo/

MEER NIEUWS

01-09-2023

Kleur in de keuken: Kvik introduceert designs in mistig blauw en arizona beige

Lees meer
22-08-2023

Onderzoek online marktplaats refurbed: 86% van de Nederlanders bekend met term refurbished

Lees meer
17-08-2023

Theatercollectief Nineties presenteert samen met Nic Bruckman Projecten lunchvoorstelling Vast

Lees meer
15-08-2023

Pride voorbij? Nee! 4 tips om je inclusieve boodschap het hele jaar door uit te dragen

Lees meer
14-08-2023

Ophef! 6 opvallende communicatiemomenten in de sport

Lees meer