Nieuws

New Scientist presenteert top 5 finalisten Wetenschapstalent 2016 

09 september 2016

In de strijd om de titel New Scientist Wetenschapstalent 2016 zijn nog vijf kandidaten over. De afgelopen tweeënhalve week kon het publiek, via de website van New Scientist, stemmen op vijfentwintig veelbelovende, jonge wetenschappers uit Nederland en Vlaanderen. Bijna 9.000 mensen hebben hun stem uitgebracht op de kandidaat die zij het grootste wetenschappelijke talent uit de lijst vinden. In combinatie met het even zwaar meewegende juryoordeel heeft dit geleid tot een top 5 aan finalisten.

“De onderzoeken van de overgebleven kanshebbers zijn van hoge kwaliteit en verdienen het om onder de aandacht te worden gebracht”, zegt Jim Jansen, hoofdredacteur van New Scientist. “De jury is niet alleen onder de indruk van de wetenschappelijke kwaliteit, maar prijst ook de manier waarop deze wetenschappers hun onderzoek met de buitenwereld delen.”

In alfabetische volgorde zijn dit de vijf overgebleven kanshebbers:

  • Isabel Beets. Deze biologe, verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, analyseert hoe associatief leren in de hersenen plaatsvindt. 
  • Bas Borsje. Door de stijging van de zeespiegel worden kustgebieden kwetsbaarder. Civiel technicus Borsje (Universiteit Twente) onderzoekt hoe ‘zachte structuren’ de kust kunnen beschermen tegen overstromingen. 
  • Mariska Kret. Psychologe Kret (Universiteit Leiden) ontrafelt hoe mensen via non-verbale kanalen hun emoties uiten, hoe deze worden opgepikt en wat voor invloed deze interacties hebben op het ontstaan van onder meer vertrouwen en samenwerking.
  • Cynthia Liem. Liem, die naast haar studie en promotie aan de TU Delft afstudeerde aan het Haagse Conservatorium, ontwikkelt slimme technieken voor zoekmachines die digitale muziek toegankelijker en bruikbaarder maken. 
  • Pieter Mestdagh. Biochemicus Mestdagh (Universiteit van Gent) onderzoekt het verband tussen duizenden stukken DNA en diverse typen kanker. Hij ontdekte dat cellen van een melanoom gedood kunnen worden door het uitschakelen van een van de niet-coderende stukjes.

Wetenschappelijke en maatschappelijke impact
De top 5 komt voort uit zevenenveertig inzendingen die zijn aangedragen door alle Nederlandse en Vlaamse universiteiten. Een vakjury heeft de inzendingen beoordeeld op de wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek, originaliteit en de mate waarin de onderzoeker het onderzoek communiceert naar het brede publiek. In het tot stand komen van de top 5 heeft het oordeel van het online stemmend publiek even zwaar meegewogen.

De jury bestaat dit jaar uit voorzitters Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut) en Rik Torfs (rector KU Leuven), aangevuld met Liesbet Geris (voorzitter Jonge Academie in Vlaanderen), Huib de Jong (rector Hogeschool van Amsterdam en hoogleraar aan de Universiteit Twente ) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist).

New Scientist Live: Brein
Op 22 september zijn de vijf toptalenten die nog in de race zijn voor de titel ‘Wetenschapstalent 2016’ aanwezig bij het evenement ‘New Scientist Live: Brein’ in Casa 400 in Amsterdam. Ze geven die avond een presentatie over hun onderzoek. Aan het eind van het evenement volgt de prijsuitreiking. De winnaar ontvangt een award uit handen van neuropsycholoog Erik Scherder en krijgt een geldbedrag van 2.500 euro, dat mede mogelijk gemaakt wordt door het Rathenau Instituut.

Het publiek kan op 22 september rekenen op een avondvullend programma. Zo zal Erik Scherder het podium betreden en laten zien hoe het menselijk brein reageert op muziek. Daarnaast vertelt hoogleraar psychiatrie Iris Sommer over hallucinaties in het gezonde en ongezonde brein. Tot slot gaat hoogleraar neuropsychologie Alexander Sack in op het enorme aanpassingsvermogen van onze hersenen, waardoor we in staat zijn te leren en te herstellen na hersenletsel.

Knowledge Mile
Het evenement vindt plaats in Casa 400 op de Knowledge Mile in Amsterdam. De Knowledge Mile loopt van het Amstelstation tot de Nieuwmarkt en is een initiatief om de slimste straat van Nederland te creëren in het hart van Amsterdam.

Kaarten om deze avond bij te wonen zijn verkrijgbaar via https://shop.newscientist.nl/wetenschapstalent.html

MEER NIEUWS

09-11-2022

Online marktplaats refurbed breidt productaanbod in Nederland uit met refurbished gameconsoles

Lees meer
08-11-2022

Mascha Halberstad wint Burny Bos Eigenwijsprijs 2022

Lees meer
08-11-2022

Nederlandse energiecoöperaties slaan handen ineen om energiesituatie huishoudens te verbeteren

Lees meer
03-11-2022

Boeklancering ‘Ik wil je iets vertellen’: Een prentenboek dat kinderen helpt praten over nare ervaringen

Lees meer
03-11-2022

Museumnacht Amsterdam zet dit jaar meer in op inhoudelijk programma

Lees meer