Nieuws

NewLands Festival viert een ‘Ode to Women’ met topmusici uit Oost en West

29 augustus 2018

Van Teheran tot Toronto

Van 19 tot en met 23 september vindt de derde editie plaats van NewLands Festival in Amsterdam met als thema ‘Ode to Women’. Topmusici en kunstenaars uit het Oosten en Westen creëren een samenspel van muziekculturen en treden op met speciaal voor het festival samengestelde ensembles en repertoires. Aanvullend biedt het festival wederom een cultureel verdiepingsprogramma aan. Op het programma staan o.a. Holland Baroque & Layale Chaker, DJ Isis, Mahsa Vahdat, Nuria Rial, Dima Orsho en ‘Rima Kamel’ van Rabih Mroué.

NewLands Festival, voorheen Morgenland Festival Amsterdam, biedt ook deze editie weer een podium voor ensembles van Oosterse en Westerse musici. Met ‘Ode to Women’ staan deze keer vrouwelijke musici en componisten uit onder meer Iran, Libanon, Syrië, Spanje en Nederland in het middelpunt van het programma.

Een ander perspectief op culturele labels
Mascha Ihwe, directeur: “NewLands is een ontmoetingsplek voor de Arabische, Perzische en Westerse muziekcultuur en het publiek. Artistieke kwaliteit en nieuwsgierigheid naar de bijzonderheden die een ieder vanuit haar of zijn culturele achtergrond meebrengt, zijn de basis van de samenwerkingen die bij NewLands ontstaan. Het festival biedt een ander perspectief in tijden van culturele labels en clichés. Zo leert het publiek deze editie zangeres Rima Khcheich beter kennen in het muziektheaterstuk Rima Kamel van Rabih Mroué en maken we samen met Woorden Worden Zinnen de schoonheid van de Arabische en Perzische taal zichtbaar.”

Openingsconcert
Openen doet het festival met de Nederlandse première van het ‘Mother-Umm-Madre’- project in het Muziekgebouw. Twee vrouwelijke wereldstemmen, de Catalaanse sopraan Nuria Rial en de Syrische mezzosopraan Dima Orsho zingen over de krachtige rol van de moeder door de eeuwen en culturen heen.

Een paar hoogtepunten van het programma
De Libanese componiste en violiste Layale Chaker treedt op met Holland Baroque en udvirtuoos Nizar Rohana met het repertoire ‘Moonchild: Songs from the Hindersea’ dat voor het festival is ontwikkeld. In het Orgelpark is de Iraanse zangeres Mahsa Vahdat te horen samen met het Rembrandt Frerichs Trio en vioolvirtuoos Jasser Haj Youssef. Ook keert het Tessera Ensemble terug onder leiding van Tony Overwater en Naghmeh Farahmand dat de vorige editie met vier sterren door de Volkskrant is beloond.

Volledige line-up

 • Openingsconcert Mother-Umm-Madremet Nuria Rial & Dima Orsho
  19 september, 20:15 – 21:45, Muziekgebouw
 • Art of Duo met Rima Khcheich & Maarten Ornstein en Sara Hamidi & Mehdi Rostami
  20 september, 20:30 – 22:30, Bimhuis*
 • Nederlandse première ‘Rima Kamel’ door Rabih Mroué
  21 september, 18:30 – 20:45, OBA Theater
 • Layale Chaker & Holland Baroque
  21 september, 21:00 – 23:00, Bimhuis*
 • Tessera Ensemble o.l.v. Tony Overwater en Naghmeh Farahmand
  22 september, 20:30 – 22:30, Bimhuis*
 • Mahsa Vahdat & Rembrandt Frerichs Trio & Jasser Haj Youssef
  23 september, 14:15 – 16:00, Orgelpark
 • Woorden Worden Zinnen
  23 september, 19:30 – 21:30, Tolhuistuin (tuinzaal)

* Voorafgaand aan ieder concert in het Bimhuis krijgt het publiek de kans de musici en artiesten beter te leren kennen tijdens een Salon Joussour. Het is een intieme ontmoeting waarbij we de ene keer duiken in het artistieke proces, de andere keer in Arabische poëzie of een bijzonder instrument.

Bezoek de website voor meer informatie en volg NewLands Festival op Facebook en Instagram.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer