Nieuws

Nieuwe podcastserie Wie Wat Bewaart opent gesloten depotdeuren van Rijkscollectie

06 juli 2022

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wil zichtbaarheid kunstverzameling vergrote

In de nieuwe podcastserie Wie Wat Bewaart wordt iedere aflevering een ander werk uit het depot van de Rijkscollectie RCE uitgelicht.
De Rijkscollectie RCE bevat ruim 120.000 (kunst)objecten, waarvan een derde deel in bruikleen is gegeven. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft audiocollectief Horens gevraagd om zich te verdiepen
in de werken van het normaalgesproken gesloten depot om zichtbaarheid van de Rijkscollectie te vergroten. Dit jaar verschijnen er in totaal
zes afleveringen waarin kunstenaars, conservatoren, experts en kunst- liefhebbers aan het woord komen over bijzondere kunst en objecten. 
Wie Wat Bewaart wordt gehost door de leden van Horens en de eerste drie afleveringen zijn inmiddels te beluisteren. Elke aflevering duurt ongeveer een half uur en is via alle bekende podcastkanalen beschikbaar.

“Het depot van de Rijkscollectie RCE heeft duizenden voorwerpen van museale kwaliteit in opslag. Ondanks dat de objecten niet allemaal zichtbaar zijn, is het een gezamenlijke collectie van alle Nederlanders.
De werken dragen stuk voor stuk bijzondere verhalen met zich mee en
die willen we meer met Nederlanders delen. We hebben daarom voor
een audiovorm gekozen omdat we op deze manier de luisteraars kunnen meenemen in de zoektocht naar de verborgen verhalen achter de objecten.” – Daphne Nieuwenhuijse, adviseur bruiklenen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

80.000 verborgen verhalen
De Rijkscollectie RCE bevat ruim 120.000 (kunst)objecten, waarvan een derde deel in bruikleen is gegeven aan musea, culturele instellingen, ministeries, de Nederlandse ambassades en overheden. Het resterende deel bevindt zich in het depot in CollectieCentrum Nederland (CC NL) en
is beschikbaar voor bruikleen voor drie verschillende bestemmingen: musea in binnen- en buitenland, overheidsgebouwen en openbare instellingen die ermee worden aangekleed en niet-museale instellingen. Aangezien het depot niet toegankelijk is voor publiek, leggen kunstexperts in de podcast uit het werk dat komt kijken bij het bewaren en uitlenen
van kunst. Onder hen Alice Roegholt, directeur van Museum ’t Schip, kunstredacteur van de Volkskrant Wieteke van Zeil en Heleen Westgeest van Universiteit Leiden. Wie Wat Bewaart is toegankelijk voor een breed publiek aan kunstliefhebbers en behoeft geen uitgebreide voorkennis.

Korset-elastieken, verdwenen gezichten en een Haagse hanglamp
Hoe bewaar je een moment in de geschiedenis, zoals performancekunst, en waarom? Aflevering 1 van Wie Wat Bewaart gaat over beeldend kunstenaar Lydia Schouten en haar performance How does it feel to be a sex object. 
De feministische performance werd bijna 50 jaar geleden door Schouten uitgevoerd, maar onderdelen van de performance, zoals elastieken die vastzaten aan Schouten’s korset, zijn bewaard gebleven. In aflevering 2 gaat Horens op zoek naar de redenen om een ‘beschadigd’ 17e-eeuws familieportret van de familie Juynboll te bewaren. Het portret toont zeevaarders en mensen met deftige witte kragen, maar er ontbreken twee hoofden. Was hier kwaad opzet in het spel? En waarom bewaart de RCE een kapot schilderij? Voor de derde aflevering reizen de luisteraars mee naar Museum Het Schip, waar een lamp van Jan Eisenloeffel in augustus in langdurige bruikleen gaat. De lamp is onlangs op de stoffige zolder van de Ridderzaal op het Binnenhof van Den Haag gevonden. Hoe gaat de RCE om met dit soort vondsten en hoe is de relatie met een (langdurige) bruikleennemer?

Overzicht afleveringen Wie Wat Bewaart:
Aflevering 1: How does it feel to be a sex object?
Aflevering 2: Juynboll zonder hoofd
Aflevering 3: Eisenloeffel
Aflevering 4: Over kunst in de openbare ruimte/ rotondekunst en een werk van Berkulin (verwacht eind september)
Aflevering 5: De paarse broek van Fong Leng (verwacht eind oktober)
Aflevering 6: Een werk van Rajlich (verwacht eind november)

Klik hier om de podcast te beluisteren.

Volg Wie Wat Bewaart op het podcastkanaal om meldingen te ontvangen over nieuwe afleveringen. Wie Wat Bewaart is een audioproductie van Horens in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer