Nieuws

Online apotheek Apotea automatiseert warehouse als eerste wereldwijd met geïntegreerde piece-picking in AutoStore

14 februari 2023

Apotea, de toonaangevende Zweedse online apotheek, heeft in de herfst van 2022 zijn logistieke centrum volledig geautomatiseerd. Het bedrijf kan nu ruim 50.000 bestellingen per dag snel, gemakkelijk en vlot naar de klanten versturen. Voor het eerst is het volledige proces geïntegreerd en voor het eerst en wereldwijd is de unieke eOperator, de robot voor piece-picking, opgenomen in de AutoStore toepassing. Dit is het resultaat van een internationale samenwerking tussen Element LogicAutoStoreRightHand Robotics en Apotea.

Farmaceutische producten horen tot de snelst groeiende segmenten van zowel de Zweedse als Europese e-commerce. Apotea.se is de grootste online apotheek van Zweden met het grootste assortiment van vrij verkrijgbare artikelen en geneesmiddelen op recept in het land.

“Tijdens de pandemie hebben we onderzocht hoe we de capaciteit konden uitbreiden om het aantal verzendingen te verhogen van 50.000 naar 100.000. Daarom hebben we gekeken naar Element Logic en AutoStore. Toen we de installatie van AutoStore overwogen, was de mogelijkheid de picking te robotiseren een van de belangrijkste argumenten”, zegt Pär Svärdson, CEO van Apotea.

Superieure klantervaring dankzij automatisering
Apotea streeft ernaar om met snelle en accurate leveringen de beste klantervaring in de branche te bieden. In het logistieke centrum van Apotea in Morgongåva, Zweden, heeft de onderneming geïnvesteerd in automatisering van Element Logic om alle processen in het magazijn af te handelen. Het doel is de leveringen en de efficiëntie te optimaliseren en de grote verschillen bij de binnenkomende bestellingen te kunnen opvangen. De integratie op deze schaal is een wereldpremière. De installatie omvat 20.000 bakken, met ruimte voor een totaal aantal van 25.000, 30 AutoStore robots (R5) en vier carrouselpoorten, waarvan er drie worden bediend door eOperators, de piece-picking robots. In een eerste opzet wordt de nieuwe capaciteit bij Apotea geraamd op 800 orderlijnen per uur. De installatie is het resultaat van samenwerking tussen Element Logic, AutoStore, RightHand Robotics en Apotea. Aan het einde van 2022 kwamen de CEO’s en oprichters van deze ondernemingen bijeen bij Apotea om de toepassing officieel in gebruik te nemen.

“Voor ons was het van belang dat we een toepassing hadden die berekend is op de verschillen in productafmetingen en hoeveelheden binnenkomende bestellingen en die kan worden uitgebreid naarmate we verder groeien. Deze investering helpt ons efficiënter te worden en dat maakt het voor ons makkelijker de verwachtingen van de klanten te overtreffen”, legt Pär Svärdson uit.

“Voor Apotea gaat de oplossing voor automatisering van AutoStore, eOperator en andere functionaliteiten van Element Logic uitstekend samen met de gecombineerde doelstellingen voor een optimale efficiëntie in het magazijn en zorg voor het milieu. Wij kijken met belangstelling naar de verdere ontwikkelingen bij Apotea om te komen tot uiterst accurate bestellingen, energiebesparingen, lagere geluidsniveaus en ergonomische werkplekken”, zegt Dag-Adler Blakseth, CEO van Element Logic Group.

De piece-picking robot eOperator – een unieke oplossing
Met de installatie van de eOperator investeert Apotea in de meest geavanceerde en gerobotiseerde oplossing voor piece-picking ter wereld. Het bedrijf speelt internationaal een voortrekkersrol door robots te gebruiken die 24 uur per dag, zeven dagen per week en zelfs in het donker orders pikken uit een volledig geautomatiseerde AutoStore. Door middel van machinaal leren kan de eOperator automatisch de beste manier kiezen om een artikel op te halen. Dit resulteert in een verhoging van de bestelcapaciteit, een verbeterde afhandeling en een kortere aflevertijd.

“De eOperator maakt het mogelijk bestelling snel bij de klanten te krijgen, zelfs in de avonduren, in de weekeinden en tijdens nationale feestdagen. Het is duidelijk dat het werk 24 uur per dag doorgaat en dat is zeer uitzonderlijk. We hebben de efficiëntie verbeterd, we kunnen sneller leveren, de kosten zijn lager en alles is doeltreffender geworden. Het sprak vanzelf dat we zeiden, oké, we gaan ervoor”, gaat Pär Svärdson verder.

Het duurzaamste bedrijf voor e-commerce in Zweden wil nog beter worden
Apotea is niet alleen de online marktleider in Zweden voor farmaceutische artikelen, het is ook het duurzaamste bedrijf voor e-commerce in Zweden volgens Sustainable Brand Index 2020 en 2021. De doelstelling van Apotea is een reductie van de klimaatvoetafdruk voor alle bedrijfsactiviteiten, van de productie tot en met de afleveringen bij de eindklanten. Op het dak van het logistieke centrum staat een van de grootste faciliteiten voor zonne-energie in Zweden. Deze installatie levert de energie voor het complete AutoStore systeem.

“Onze doelstelling is de duurzaamste onderneming van heel Zweden te worden. Dat is niet alleen een groots, maar ook ambitieus doel. Het is niet alleen belangrijk voor mens en milieu, maar ook voor onze concurrentiepositie. Wij zijn van mening dat de klanten van morgen een andere benadering van duurzaamheid van de bedrijven zullen verlangen dan de klanten van nu”, legt Pär Svärdson uit.

Hoe de automatisering bij Apotea werkt
AutoStore is een modulaire en schaalbare gerobotiseerde toepassing voor een efficiënte opslag van producten. In vergelijking met een manueel magazijn, gaat picking met AutoStore tien keer sneller. Het systeem bestaat uit een raster waarbinnen de robots producten ophalen en afleveren via de meest intelligente routes. De robots zijn 24 uur in bedrijf en worden weer opgeladen als dit nodig is. Bij de afleverstations van Apotea worden de artikelen afgeleverd bij menselijke operators en drie piece-picking robots, de eOperators.

“Apotea heeft een fantastische groei doorgemaakt in de Zweedse e-commerce. Door het AutoStore systeem te koppelen aan de intelligente toepassing voor piece-picking van Element Logic, eOperator en andere vormen van automatisering, verzekeren wij dat we ook in de toekomst de klanten snelle en accurate leveringen kunnen bieden en daarnaast de ordercapaciteit en de processen voor afhandeling kunnen verbeteren”, legt Anders Bohlin, Sales Director van Element Logic Zweden uit.

Feitelijke informatie over de installatie van Element Logic:

  • 20.000 bakken (met ruimte voor een totaal van 25.000)
  • 30 AutoStore robots (R5)
  • 4 carrouselpoorten
  • 3 piece-picking robots (eOperator)
  • 800 orderlijnen per uur (als gecalculeerde capaciteit)
  • Het bedrijf draait 24 uur en 7 dagen per week

 

Bekijk ook de film over de geautomatiseerde toepassing bij Apotea

Lees meer over automatisering bij Apotea

MEER NIEUWS

01-09-2023

Kleur in de keuken: Kvik introduceert designs in mistig blauw en arizona beige

Lees meer
22-08-2023

Onderzoek online marktplaats refurbed: 86% van de Nederlanders bekend met term refurbished

Lees meer
17-08-2023

Theatercollectief Nineties presenteert samen met Nic Bruckman Projecten lunchvoorstelling Vast

Lees meer
15-08-2023

Pride voorbij? Nee! 4 tips om je inclusieve boodschap het hele jaar door uit te dragen

Lees meer
14-08-2023

Ophef! 6 opvallende communicatiemomenten in de sport

Lees meer