Nieuws

Opening nieuwe circulaire hotspot op Amsterdamse Zuidas: Circl

24 augustus 2017

Kunst & cultuur, food & drinks en work & events komen samen in groene oase

In het weekend wilde je op de Zuidas niet dood gevonden worden; het was er altijd compleet uitgestorven. Althans, tot nu. In het zakelijk hart van Amsterdam, kan publiek vanaf deze week zich onderdompelen in een groene oase: Circl. Deze nieuwe, circulaire hotspot staat zeven dagen in de week in het teken van ontmoeting en verbinding. Je kunt er terecht om te werken, te borrelen en dineren, cultuur op te snuiven of een meet-up bij te wonen.

Circl omvat een circulair totaalconcept bestaande uit horeca, event en work spaces. De kern is dat er zo weinig mogelijk wordt verspild en vervuild en reststoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Dit zie je terug in de bouw van het pand. Het gebouw is bijvoorbeeld geïsoleerd door het gebruik van vezels uit 16.000 ingezamelde jeans. En de lift blijft eigendom van de fabrikant en wordt betaald wordt op basis van gebruik. Zelfs kleine details zijn zoveel mogelijk circulair. Zo is het papier van de menukaart van de horeca afkomstig van waterplanten uit Almere.

Ervaringen delen
Circl is een initiatief van ABN AMRO. Het circulaire paviljoen is gebouwd om ervaring op te doen met circulair bouwen, zodat deze ervaring kan worden gedeeld met klanten. Als dit wordt nagevolgd dan wordt er een impact gecreëerd op de gebouwde omgeving. Merijn van den Bergh, Directeur Circl: “Toen we begonnen aan het proces wisten wij ook niet precies hoe circulair bouwen werkte. Door zelf zo’n bouw door te maken, inclusief alle onzekerheden en mogelijke fouten, hebben we inmiddels kennis en know how waarvan iedereen kan leren. Door dit leerproces zichtbaar te maken, willen we de omgeving inspiratie geven om de dingen anders te durven doen.”

Duurzaam menu als drijfveer
Circulaire horeca is een niche in Nederland. Circl is een van de eerste horecagelegenheden in Nederland waar dit tot op detailniveau is doorgevoerd. Zo wordt er gebruik gemaakt van alternatieve kooktechnieken zoals wecken en fermenteren om de overvloed aan groenten in bepaalde seizoenen te verwerken en verspilling tegen te gaan. Ook wordt er gekookt met minimale energie. Samenwerkingspartners voor de horeca zijn onder andere InStock, Lindenhoff en Brandt&Levie; allemaal bekend van hun duurzame insteek/filosofie. Een ‘onbekendere’ partner is Iambe die voor de bakkerij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet.

Openbare kunst
Kunst speelt in Circl een verbindende en inspirerende rol. In en rondom de kantoren in het souterrain wordt werk uit de ABN AMRO-collectie tentoongesteld. De keuze van de werken is losjes gegroepeerd rondom het thema ‘circulariteit’ en wordt gecombineerd met meubilair en waardepapieren uit de historische collectie van de bank, die in deze context een nieuwe betekenis krijgen. Op 10 september wordt een nieuwe openbare kunstprojectruimte in het gebouw geopend. In het Circl Art Space worden wisselende kunstpresentaties gegeven. Gestart wordt met een solopresentatie van kunstenaar Thomas Raat. Hij toont onder meer nieuw werk dat hij speciaal voor Circl heeft gemaakt.

Inspirerend programma voor creatie en innovatie
De opening van Circl wordt gevierd tijdens de openingsweek van dinsdag 4 september tot en met zaterdag 9 september. Het publiek krijgt deze week een variëteit aan events op gebied van food, mobiliteit en duurzaam bouwen. Ook is er entertainment om de omgeving bekend te maken met de circulaire hotspot: een ‘open huis’-feest op vrijdag 8 september met DJ Isis en Jungle by Night en een middagshow op zaterdag 9 september van Karin Bloemen voor jong en oud.

De openingsweek is een tipje van de sluier van wat er komende jaar op de agenda staat. Van den Bergh: “Het uitgangspunt van onze events is een duurzame toekomst. Zo start op 12 september de Dutch Design Week expo en hebben we regelmatig foodworkshop met thema’s als fermenteren en wild plukken. Ook zijn er wekelijkse kunstrondleidingen en yogaklassen.” Dat er behoefte is aan een plek zoals deze, blijkt nu al. “Vanaf het moment dat we in een vergevorderd stadium raakten van de bouw, stonden mensen al aan de deuren te rammelen. Ook zijn een aantal events al uitverkocht. We zijn blij dat Circl nu al midden in de samenleving staat,” aldus Van den Bergh. Voor meer informatie over de events: https://circl.nl/agenda

Circl is te vinden op het Gustav Mahlerplein 1B, Amsterdam.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer