Nieuws

Particuliere woningverhuurders verhogen huurprijs

28 april 2016

Huurder de dupe van uitspraak Hoge Raad

In het eerste kwartaal van 2016 zijn de huurprijzen in de vrije sector in Nederland gestegen met 6,2% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2015. De gemiddelde huurprijs steeg in een jaar tijd van € 12,61 tot € 13,38 per vierkante meter per maand. De huurmonitor van Pararius.nl signaleert een duidelijke opwaartse trend in de huurprijs van woningen in de vrije sector. Pararius wijt de stijging van de huurprijs aan de grote vraag naar huurwoningen in de vrije sector in combinatie met particuliere verhuurders die de opgelegde bemiddelingskosten van de makelaar verrekenen in de huurprijs.

Jasper de Groot algemeen directeur van Pararius: “Tijdens de crisis hielden vraag en aanbod elkaars volume in stand wat zorgde voor een periode van een aantal jaren met zeer stabiele huurprijzen. Nu de markt voor koopwoningen weer is aangetrokken zijn er veel minder particulieren die woningen in de vrije sector verhuren bij een toenemende vraag. Dit leidt tot stijgende huurprijzen. Bovendien heeft een uitspraak van de Hoge Raad eind vorig jaar voor een extra prijsopdrijving gezorgd.”

Uitspraak Hoge Raad drijft huurprijs op
Pararius verneemt van de makelaars die bij haar zijn aangesloten dat de huren niet alleen stijgen door marktwerking. Ook een uitspraak van de Hoge Raad eind vorig jaar zorgt ervoor dat de huurprijzen stijgen. Deze uitspraak verplicht makelaars, om voor woningen uit hun eigen bestand, bemiddelingskosten in rekening te brengen bij de verhuurder. De Groot: “De uitspraak van de Hoge Raad heeft ertoe geleid dat verhuurders de bemiddelingskosten verrekenen in de maandhuur waardoor huurders met hogere maandlasten worden geconfronteerd. Op dit moment is in bepaalde gebieden de vraag naar huurwoningen in de vrije sector zo groot dat huurders niet anders kunnen dan de hogere huurprijzen te accepteren. Het is een verhuurdersmarkt en de mogelijkheid voor huurders om te onderhandelen zonder eigen makelaar is gering.”

Nadelen voor huurder:
De Groot: “De ACM en de Hoge Raad hebben getracht de consument beter te beschermen door bemiddelingskosten die een makelaar bij de huurder in rekening brengt voor woningen uit zijn eigen bestand niet langer te dogen. Wij hebben met Pararius al in een vroeg stadium onze zorgen geuit bij de ACM omtrent de afschaffing van dit beleid wat naar onze mening zou leiden tot een averechts effect. Het verdwijnen van de keuzevrijheid van de makelaar over voor wie hij op treedt leidt tot eenzijdige bemiddeling in het nadeel van de huurder. Onze voorspelling lijkt nu uit te komen.”

Op het eerste gezicht lijkt het dat een huurder financieel beter af is omdat hij niet langer gedwongen kan worden om bemiddelingskosten te betalen als hij reageert op een woning die de makelaar aanbiedt. Volgens De Groot is de werkelijkheid echter wrang en kent vele nadelen voor de huurder. “Een huurder realiseert zich niet dat, als hij reageert op een woning van een makelaar, de aanbiedende makelaar altijd tegen hem bemiddelt en niet voor hem. De verhuurder betaalt en dus bepaalt. Hierdoor worden veel onervaren huurders die er uit financiële overwegingen voor kiezen geen eigen makelaar mee te nemen nu geconfronteerd met ervaren verhuurders die worden bijgestaan door professionele makelaars. Dit leidt tot hogere huurprijzen en slechtere voorwaarden voor de huurder.”

Huurder gebaat bij aanhuurmakelaar
Volgens De Groot zou een huurder zich nu meer dan ooit bij moeten laten staan door een eigen makelaar. “Welke makelaar steekt zijn handen nu nog uit de mouwen voor een huurder die bij hem aanklopt voor bijvoorbeeld een kort huurcontract? Waarom zou een makelaar überhaupt nog met een verhuurder onderhandelen over een verlaging van de huurprijs, of clausules opnemen in het huurcontract ten gunste van een huurder? De belangen van de huurder delven het onderspit en dat is niet meer dan logisch wetende dat de makelaar, of hij nu wil of niet, in dienst staat van, en betaald wordt door, de verhuurder. Elke huurder zou er dan ook verstandig aan doen zich bij te laten staan door een aanhuurmakelaar die uit zijn naam en in zijn belang een woning voor hem aanhuurt bij een verhurende makelaar. De huurder betaalt dan alsnog eenmalig bemiddelingskosten maar is op de lange termijn wel veel beter af. Veel huurders realiseren zich dit niet.”

EINDE BERICHT

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer