Nieuws

Nederlandse Savvy Riders verovert Kenia met motortaxiservice

18 april 2016

Sociale start-up wil Keniaanse micro-ondernemers helpen floreren

De Nederlandse start-up Savvy Riders wil de bloeiende motortaxi-industrie in Kenia professionaliseren en bestaande motortaxichauffeurs – in vrijwel alle gevallen eigen ondernemers – helpen hun dienstverlening te verbeteren en zo een gezonder bedrijf te runnen. Hiertoe is de sociale onderneming een pilot gestart. Inmiddels heeft Savvy Riders twintig motortaxichauffeurs intensief en professioneel getraind. In de twee weken dat ze op straat rijden, hebben zij samen 10.000 schadevrije kilometers afgelegd.

Savvy Riders heeft als doel de motorfietstaxi-industrie in Kenia naar een hoger en veiliger plan te tillen, en om motortaxichauffeurs te helpen een gezond bedrijf te runnen als zelfstandig (micro-) ondernemer. “De bodaboda, zoals de motortaxi in Kenia wordt genoemd, is daar ontzettend populair”, stelt Peter Veldhoven, CEO van Savvy Riders. “In Kenia rijden er 400.000 bodaboda’s rond, in totaal goed voor 2.5 miljoen ritjes per dag. Motoren zijn het ideale middel om passagiers snel door het drukke verkeer te vervoeren. Helaas voelen veel mensen zich onveilig op de bodaboda, omdat er regelmatig ongelukken mee gebeuren[1]. De huidige chauffeurs rijden vaak te hard, houden zich niet aan de verkeersregels – ze hebben meestal niet eens een rijbewijs – hun voertuigen zijn slecht onderhouden en ze hebben geen notie van customer relations, wat de klantvriendelijkheid niet ten goede komt. Door al deze zaken reist een grote groep mensen dagelijks met weinig vertrouwen met de motorfietstaxi en laten vele anderen hem zelfs staan.”

Kwalitatief sterke taxiservice
Niet alleen bij de passagiers, maar ook bij de motortaxichauffeurs bestaat frustratie: Hun motoren, die zij in veel gevallen huren van derden, vertonen gebreken en er zit geen groei in hun dagelijkse aantal taxiritten, omdat de concurrentie in Kenia zo groot is. “De problemen die zowel chauffeurs als passagiers ervaren, willen wij wegnemen”, zegt Veldhoven. De oplossing? “Inzetten op klantenbinding en klantcontact. Wij voorzien motortaxichauffeurs van de tools om hun passagiers kwalitatieve en professionele taxiritten aan te bieden. Dat doen we door ze te trainen, maar ook door ze uit te rusten met gecertificeerde motorkleding. Door deze manier van samenwerken kan een ‘Savvy rider’ voldoen aan de wensen van de klant.

Intensieve training
Savvy Riders betrekt motortaxichauffeurs in een lidmaatschapsprogramma dat hen diverse diensten en middelen biedt om een gezond bedrijf op poten te zetten. Zo krijgen ze een uitgebreide training, waarbij ze intensief worden geschoold op het gebied van verkeersveiligheid, klantcontact en rijvaardigheid (deze training wordt tussentijds herhaald om chauffeurs up to date te houden). Daarnaast ontvangen de motoren van Savvy Riders maandelijkse check-ups en krijgen motortaxichauffeurs gecertificeerde, schone en beschermende motorkleding, die hen op straat herkenbaar maakt als Savvy Riders en dus als een beter alternatief op de reguliere boda boda. Passagiers betalen voor deze professionele dienst 25 procent meer dan voor de huidige ritprijs, wat bij een gemiddelde ritprijs van omgerekend twee euro neerkomt op 50 cent. Chauffeurs betalen wekelijks voor hun lidmaatschap middels een kilometer vergoeding.

Verschil met Uber
Een duidelijk verschil met Uber, en met andere vervoersdiensten in omringende landen, is dat Savvy Riders zich in eerste instantie niet richt op mobiele technologie, zoals het ontwikkelen van een vervoersapp. Veldhoven: “Wij geloven erin dat je niet moet beginnen bij de vraag, maar bij het aanbod. Als het aanbod niet voldoet aan de wensen van de klant – wat in Kenia het geval is, omdat het ontbreekt aan regulering van de bodaboda-industrie– zal de vraag afnemen. Daarom beginnen wij bij de kern: de chauffeurs. Wij bouwen een community van goede chauffeurs op, vanuit de gedachte dat zij van binnenuit een positieve verandering teweeg zullen brengen en van binnenuit de motortaxi-industrie zullen professionaliseren.”

Stabieler inkomen chauffeurs
Doordat de Savvy-rijders, net als boda boda-chauffeurs, makkelijk aan te houden zijn op straat en op taxistandplaatsen, maar ze zich tegelijkertijd positief onderscheiden van concurrenten in hun professionele attitude en -voorkomen, zal hun dagelijkse aantal ritten toenemen. Met als gevolg een stabieler en hoger inkomen voor deze motortaxichauffeurs dan voorheen. Veldhoven: “De ambitie van Savvy Riders is sociale impact genereren door onze chauffeurs een betere plek te bezorgen in de Keniaanse maatschappij. Momenteel kunnen zij weinig opbouwen, omdat het ze ontbreekt aan een solide inkomen. Hierdoor blijven ze altijd onderaan de sociale ladder staan. We proeven bij hen een sterke behoefte aan een stabiel bestaan. Wij willen ze de middelen bieden dat te realiseren.”

Honderd professionele chauffeurs
In maart startte Savvy Riders in de Keniaanse hoofdstad Nairobi een pilot met twintig motortaxichauffeurs. Hiervoor werden boda boda-chauffeurs gerekruteerd en, na uitgebreide assessments, omgeschoold tot professionele Savvy-rijders. Veldhoven: “Wij richten ons vooral op diegenen die aan ‘the bottom of the pyramid’ staan: mannen, en soms vrouwen, tussen de 18 en 34 jaar oud met weinig of geen scholing die geen kans krijgen om hun bestaan – en hun inkomen – een positieve boost en stabiliteit te geven. Onze eerste lichting trainees bewijst dat al. Veldhoven: “Een van onze jongens kan met het geld dat hij extra verdient zijn negen jaar jongere broertje naar school laten gaan.” Ook de feedback van passagiers is positief. Zo vertelt passagier Abu Okari: “Voor mij staat Savvy Riders gelijk met een goede auto taxiservice. Ze nemen de veiligheid van de passagiers echt serieus. De rit met Savvy Riders was voor mij de eerste taxirit waar ik bijvoorbeeld een helm heb gedragen omdat deze schoon was”. Veldhoven: “Voor ons onderstreept een testimonial als deze het bestaansrecht van Savvy Riders. Ons doel is om eind dit jaar een community van honderd professionele chauffeurs in Kenia te hebben die duizenden passagiers van A naar B brengen.”

Over Savvy Riders
Savvy Riders is eind 2015 opgericht en is een spin-off van Koneksie, een Nederlands bedrijf met als doel betrouwbare en veilige mobiliteit voor zo veel mogelijk mensen beschikbaar te maken in Afrika. Koneksie werd in 2011 gestart door sociaal ondernemer Huib van de Grijspaarde, nadat hij een documentaire op de BBC zag over de groeiende motorfietsindustrie in Afrika. Inmiddels is Koneksie expert op gebied van deze industrie. Onder het merk Kibo ontwikkelde Koneksie vorig jaar de Kibo K150: een motorfiets die speciaal gecreëerd werd voor de Keniaanse infrastructuur en voor het veilig vervoeren van mensen en goederen. Peter Veldhoven, de huidige CEO van Savvy Riders, overzag als hoofd van het ontwerpteam de realisatie van de Kibo K150. De chauffeurs van Savvy Riders mogen hun ‘oude’ motor blijven bereiden, mits goed onderhouden. In de toekomst zal het mogelijk zijn om, via een leaseconstructie, op de Kibo K150 te rijden.

Meer informatie over Savvy: www.savvyriders.co.ke

[1] Volgens de WHO zorgen verkeersongelukken in Oost-Afrika voor meer doden dan malaria. In Kenia vormt dit type ongelukken doodsoorzaak nummer 1 bij jongeren tussen de 15 en 29 jaar oud. Tussen januari en maart 2015 zijn er 131 mensen in Kenia overleden ten gevolge van een motorfietsongeluk. De meeste van hen hadden geen geldig rijbewijs. (bron: National Transport and Safety Authority).

EINDE BERICHT

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer