Nieuws

Refurbished elektronicamarkt in stroomversnelling dankzij mega investering refurbed

07 november 2023

Serie C-investering van $57 miljoen brengt de totale investering sinds de oprichting van het bedrijf in 2017 op $130 miljoen

Refurbed, online marktplaats voor refurbished producten dat in juni 2023 1 miljard aan externe omzet behaalde sinds de oprichting, heeft een investering van 57 miljoen dollar (54 miljoen euro) aangekondigd. Deze Serie C-investering* werd geleid door bestaande investeerders Evli Growth Partners, C4 Ventures, All Iron Venture en Speedinvest, maar zag ook aanzienlijke deelname van verschillende nieuwe geldschieters. Hun boodschap is klinkklaar: maak consumptie duurzamer.

Met de investering zal refurbed haar missie voortzetten om het toonaangevende platform voor duurzame producten en diensten te worden, zodat consumenten op een toegankelijkere, risicovrije en duurzamere manier refurbished producten kunnen kopen.

“Deze mijlpaal is niet alleen belangrijk voor refurbed, maar geeft ook aan dat de bredere markt steeds meer kiest voor duurzame consumentenkeuzes”, zegt Peter Windischhofer, medeoprichter en CEO van refurbed. “Ons schaalbare bedrijfsmodel stelt ons in staat om zowel winstgevend te groeien als consumptie duurzamer te maken. Een win-win voor ons en onze planeet.”

Groei gecombineerd met winstgevendheid
Refurbed is marktleider en heeft zich inmiddels gevestigd in heel Europa, waaronder Italië, Zweden, Denemarken, Ierland, Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Het in Oostenrijk geboren bedrijf heeft een exponentiële groei doorgemaakt, terwijl het in een volatiele marktomgeving eerder dan gepland in 2022 winstgevendheid bereikte in de eerste markten – Oostenrijk en Duitsland.

Kilian Kaminski, medeoprichter van refurbed, voegt hieraan toe: “Onze missie is om het vertrouwen van consumenten in refurbished producten te vergroten. Refurbishment moet het ‘nieuwe normaal’ worden en wij als consumenten moeten onze consumptie heroverwegen om de impact op het milieu te verminderen.”

Bewezen impact
Met duurzaamheid en circulariteit als kern van de missie en activiteiten, is de impact van refurbed dit jaar meetbaar gemaakt in samenwerking met Fraunhofer, Europa’s grootste toepassingsgerichte onderzoeksorganisatie die innovatieve data levert aan het bedrijfsleven en de samenleving. Dit onderzoek heeft concrete gegevens opgeleverd: 160 ton CO2, 34 miljard liter water en 495 ton e-waste werden bespaard in de 6,5 jaar dat refurbed actief is. Het bedrijf draagt daarmee direct bij aan het versnellen van de overgang naar de circulaire economie.Riku Asikainen, oprichter en Managing Partner van Evli Growth Partners, zei over hun investeringsbeslissing: “We zijn verheugd om onze deelname en steun aan refurbed in deze financieringsronde van $57 miljoen aan te kondigen. Het uitzonderlijke team onder leiding van Peter Windischhofer, Kilian Kaminski en Jürgen Riedl heeft blijk gegeven van een ongeëvenaarde toewijding aan het bevorderen van de circulaire economie in Europa. We zijn ervan overtuigd dat deze investering refurbed naar nog grotere hoogten zal brengen in de markt voor gereviseerde elektronica.”

Boris Bakech, Managing Partner van C4 Ventures voegt daaraan toe: “Veel oprichters die hun bedrijf willen opschalen ervaren hindernissen, en het licht van de uitdagingen waarmee veel techbedrijven in 2023 werden geconfronteerd, bleek dit voor velen een moeilijk jaar te zijn. In deze veeleisende omgeving floreerde refurbed niet alleen, maar blonken ze ook uit binnen hun sector, terwijl ze duurzaamheid centraal stelden bij elke beslissing die ze onderweg namen. Bij C4 Ventures zijn we enthousiast en trots om een rol te spelen in de veelbelovende reis van refurbed.”

Tech Tour Growth50
Refurbed is onlangs uitgeroepen tot winnaar van de Tech Tour Growth50 Sustainability Award, in competitie met meer dan 300 Europese bedrijven, en Kaminski, Riedl en Windischhofer zijn uitgeroepen tot “EY Entrepreneur of the Year 2023”. Het bedrijf loopt voorop in het helpen van klanten bij het verminderen van hun ecologische voetafdruk en e-waste.

Eerdere investeringsrondes
Deze Serie C-investering* brengt de totale investering sinds de oprichting van het bedrijf in 2017 op USD130 miljoen (EUR115,8 miljoen), na succesvolle seeding in 2018 voor iets minder dan USD2 miljoen (EUR1,8 miljoen), Serie A in 2020 (USD17 miljoen, EUR13 miljoen) en Serie B in 2021 (USD54 miljoen, EUR47 miljoen).

KEYWORDS

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer