Nieuws

Ruimtekoers Festival: elf dagen op cultureel avontuur

19 oktober 2017

Van 15 – 25 november vindt de derde editie van het artistiek, cultureel festival Ruimtekoers plaats in een leegstaand kantoorpand in Arnhem-Zuid. Er is niet alleen ruimte voor feestjes en lezingen. In het zes verdiepingen tellende pand vind je ook een pop-up restaurant waar koks samen met buurtbewoners hun lievelingsgerechten bereiden, in verschillende kamers zijn dansvoorstellingen te zien tussen bejaarden en leerlingen van de dansacademie én er is een weelderige binnentuin waar je een nacht je tent op kan zetten. Organisator Halfvol wil door middel van het festival zorgen voor verbinding en onderzoeken hoe de stad van de toekomst eruit kan zien.

De meeste onderdelen van het festival zijn gratis te bezoeken. Iedereen die houdt van kunst, cultuur en muziek is van harte welkom, ook mensen buiten Arnhem. Bekijk het hele programma op www.ruimtekoers.nl.

Wij zijn de stad
Met het thema Wij zijn de stad geeft Ruimtekoers aan dat het de mensen zijn – in al hun diversiteit en kleurrijkheid – die de stad maken. Yosser Dekker, artistiek leider van Ruimtekoers en mede-eigenaar van Halfvol: ‘Met kunstexposities, theater-, muziek- en dansvoorstellingen, workshops en lezingen deelt Ruimtekoers nieuwe perspectieven op het samenleven in de stad.’ Opvallend dit jaar is de sterke programmering op het gebied van hedendaagse kunst. Zo bouwt de Arnhemse kunstenaar Rob Voerman (met werk in o.a MoMa New York en het Stedelijk Museum Amsterdam) speciaal voor Ruimtekoers het paviljoen Halfweg. Ook de Japanse kunstenares Sachi Miyachi en de Vlaamse kunstenaar Thomas Kuijpers (Foamtalent) maakten nieuw interactief werk voor Ruimtekoers.’

Kunst als reflectie op samenleven in de stad
Bij de programmering worden stadsbewoners nauw betrokken. Zo kunnen bewoners uit Arnhem het paviljoen Halfweg gebruiken om hun talenten en dromen te tonen; bijvoorbeeld in de vorm van een tijdelijk theehuis, een café of optredens. Op Sachi Myiachi’s indoorgolfbaan The Field is een balletje slaan zeer oncomfortabel. Je hebt er uitdagingen en obstakels te overwinnen, net als in het echte leven. Met het werk van Thomas Kuijpers, visueel artiest, heeft Ruimtekoers een primeur. Media en actualiteit spelen een belangrijke rol in Kuijpers’ werk. In First Year vraagt Kuijpers zich af: ‘Wat als Donald Trump een kunstenaar was?’

Nieuwe richtingen voor de stad van de toekomst
Tijdens Ruimtekoers is er ook ruimte om te filosoferen over de stad van de toekomst. In vier verdiepende avondprogramma’s met lezingen, workshops en gesprekken worden nieuwe richtingen en ideeën verkend over hoe dat nou eigenlijk moet, samenleven in die almaar groeiende steden. Onder andere Eva Rovers (schrijver van het onlangs verschenen pamflet Ik kom in opstand, dus wij zijn), Hans Plomp, (medeoprichter van Ruigoord), antropoloog en schrijver Çinan Sankaya en onderzoeker en publicist Josse de Voogd schuiven aan.

Feestjes en muziek mogen uiteraard niet ontbreken op een festival. Op vrijdag 17 november delen de bands JOHNFROST en Altijd Onderweg het podium met het muzikale kunstcollectief Broken Toaster Records en op zaterdag 18 november trek je je beste hiphop moves uit de kast voor Gaps. Liefhebbers van indie genieten vrijdag 24 november van de bands Cloud Cukkoo, TAPE TOY en Fata Boom. Stiekem dansen op foute disco, rare 80’s liedjes en 90’s hits kan op de laatste avond van Ruimtekoers waarna je zo je tentje inrolt op de indoorcamping Stiekem Slapen.

www.ruimtekoers.nl

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer