Nieuws

Start iktoon-maand: Metropole Orkest Big Band treedt op met 150 amateurkunstenaars

01 juni 2017

Iktoon maakt amateurkunst zichtbaar door o.a. optredens in NS-treinen

Juni staat in het teken van kunst van, door en voor iedereen. Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst, maar lang niet iedereen laat dat zien. Sommigen hebben zelfs geen idee dat ze amateurkunstenaar zijn. Iktoon brengt daar verandering in: het platform biedt hen een podium om hun kunsten te tonen. Het startsein voor de iktoon-maand is gegeven door niemand minder dan het Metropole Orkest. De bigband speelde voor Utrecht Centraal station samen met ruim 150 enthousiaste zangers en muzikale kunstenaars, waaronder de 82-jarige zangeres Jet. Want of je nou een professionele muzikant bent of een swingende zingende oudere dame, het tonen van je kunst is voor iedereen. 

Na de feestelijke aftrap hebben 50 amateurkunstenaars zich in vijf treinen verspreid over het hele land. Zij verblijdden nietsvermoedende treinreizigers met kleine optredens, van een intiem akoestisch concert tot het schilderen van persoonlijke portretten. Treinreiziger Leandra: “Grappig, ik ga iedere week naar balletles maar heb me nooit gerealiseerd dat ik daarmee ook aan kunst doe. Het is erg inspirerend om te zien wat iedereen in zijn vrije tijd doet aan kunst”.

Iktoon
De meeste amateurkunstenaars zijn bekender als kassière, bankier, conducteur, slager, meester, opa of oma dan als toneelspeler, schilder, gitarist, dichter of danser. Dankzij iktoon krijgen duizenden amateurkunstenaars in de maand juni weer de kans om zich te laten zien op podia in heel Nederland. Op meer dan duizend locaties in circa 200 gemeenten worden voorstellingen, workshops, exposities, shows, kunstmarkten, openbare repetities en andere culturele evenementen georganiseerd. Van dichten, zingen in koren en beeldhouwen tot en met vloggen, rappen en stand-up comedy.

Oeds Westerhof, woordvoerder iktoon:” We hebben vandaag een fantastische start gemaakt met de iktoon 2017 campagne. Het enthousiasme van alle amateurkunstenaars om te laten zien wat ze kunnen, spat er vanaf. Dat is precies de bedoeling van Iktoon. Deze maand laten meer dan 90.000 mensen zien hoe mooi het is om samen bezig te zijn met kunst.”

Activiteiten
De agenda staat vol met interessante activiteiten. Zo kan je in Utrecht zingen met vluchtelingen, naar de kinderboekenparade in Den Haag of meedoen met een Breakdance les in onder andere Eindhoven, Rotterdam en Groningen. De finale van Kunstbende sluit de iktoon-maand af. Daar wordt ook de winnaar van de Gouden C bekend gemaakt; een stimuleringsprijs voor projecten die op een inspirerende manier bijdragen aan de bevordering van cultuurparticipatie en -educatie. Een van de genomineerden is het Metropole Orkest met een app die bladmuziek toegankelijk maakt voor amateurorkesten. De andere genomineerden zijn Loods 13, Urban House Groningen, PeerGrouP en Artiance. Gedurende de hele iktoon-maand kan het publiek stemmen op hun favoriete projecten via http://www.cultuurparticipatie.nl/gouden-c/2017/.

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer