Nieuws

The Bird: vleugelontwerp bepaalt lichtsterkte nieuwe designlamp

25 november 2016

Paco Raphael introduceert The Bird, een exclusieve designlamp. De designer/kunstenaar slaat met dit nieuwe werk een brug tussen productontwerp en zijn conceptuele popart. De lamp dankt zijn naam aan twee stalen vleugels die kunnen openslaan om de volledige lichtsterkte op het tafelblad te laten vallen. Door de vleugels dicht te vouwen wordt het licht gedimd, wat zorgt voor een meer intieme sfeer. Zo heeft Paco Raphael de dimmer herontworpen tot een mechanische eenvoud. The Bird is gecreëerd in samenwerking met Product Designer Jelle Engel.

De voorliefde voor vintage billboards en hoe zij in de nacht de stad kleur geven, brachten Paco Raphael tot de aluminium lamp die een stedelijke sfeer in een woning of kantoor kan brengen. Lampen uit fabriekshallen en straatverlichting dienden hierbij als inspiratie. Met The Bird voegt hij aan de industriële armaturen naast techniek ook design toe. Iedere lamp verbergt aan de binnenzijde van zijn vleugels een eigen reflector met verschillend grafisch artwork. “Zie het als een verrassing, een speciale touch zoals een pak met op maat gemaakte voering,” vertelt Raphael. Met deze verborgen designs past ook The Bird in de lijn van de levendige schilderijen en interieurproducten waar Paco Raphael bekend om staat.

Robuuste blikvanger
The Bird is gemaakt van mat gepoedercoat staal met daarbinnen een aluminium reflector. Deze reflectoren zijn beschikbaar in verschillende designs, die elke watt die het ledlicht geeft versterken. De messing moeren aan de binnenzijde van de lamp zijn de bekroning van een rijke materiaalkeuze. The Bird is verkrijgbaar in een lengte van 1.50, en in een spanwijdte van 35 tot 20 cm.

Waar te zien?
Het werk van Paco Raphael is in Nederland momenteel te koop in acht galeries waaronder: Kunsthuizen, Urban Art House en Kunstcentrum Haarlem. The Bird is tot 6 januari 2017 te zien in de Paco Raphael showroom in Amsterdam en voor een prijs van €2850 te koop bij verschillende interieurwinkels.

Over designlabel Paco Raphael
Paco Raphael (Den Haag, 1975) brengt kunst in ons dagelijks leven door een brug te slaan tussen kunst en productontwerp. In de in Amsterdam gestationeerde studio produceert hij objecten die we zowel thuis als op kantoor om ons heen zien, van schilderij via meubel tot mode. In de vijf jaar die hij als kunstenaar werkt, oogstte Paco Raphael wereldwijd erkenning met als hoogtepunten Art Basel in Miami en solo-exposities in New York. Raphael fotografeert over de hele wereld stadsgezichten en combineert deze met affiches van muziek, typografie, erotica en cinema uit de jaren ’50, ’60 en ’70. De digitaal gemixte print wordt met de hand nabewerkt met stencils, sjablonen, verf en stift. “Waarom zou kunst beperkt moeten blijven tot een doek aan de wand?” was de vraag die leidde tot de productie van een serie kunsttafels, stoere wandkleden, pop-art boxershorts en industriële lichtbakken voor thuis en op kantoor. The Bird is de meest recente toevoeging hieraan.

Technische specificaties The Bird
– Materiaal: dimbare matte aluminium vleugels, aluminium reflector, messing schroeven
– Technische kenmerken: 22 watt LED 110/220V

Einde bericht

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer