Nieuws

Hertog Jan komt met Vatgerijpt-serie

29 november 2016

Gerijpte Grand Prestige brengt nieuwe smaakbeleving van bier

Hertog Jan brengt een Vatgerijpt-serie op de markt, met vier smaakvarianten. Het kroonjuweel Grand Prestige rijpt negen maanden op cognac-, bourbon- en portvaten in de brouwerij in Arcen. De vierde variant ligt te rijpen in Chicago bij Goose Island, experts op het gebied van barrel aging en samenwerkingspartner van Hertog Jan. Door het rijpingsproces ontwikkeld de smaak zich op basis van de verschillende houtaroma’s. Hiermee brengt Hertog Jan een uniek product op de markt. Een bier dat qua smaakbeleving tussen bier en wijn in zit. De complete serie is voor de nieuwsgierige fijnproever vanaf maart 2017 beschikbaar.

De brouwers van Hertog Jan zijn een avontuur aangegaan waarvan het resultaat nog onbekend is. Het bier ligt inmiddels zes maanden te rijpen. Volgens Meesterbrouwer Gerard verloopt de smaakontwikkeling goed. “De cognac, bourbon en port zorgen nu al voor een palet aan verschillende aroma’s en smaken. Het hout geeft in het bier smaaktonen van bijvoorbeeld karamel, vanille en kokosnoot. Als het bier zich zo blijft ontwikkelen heeft het aan tafel net zoveel smaakpotentie als een klassewijn of een zacht digestief. Het verdient wat mij betreft dan ook zeker een plekje op tafel tijdens een goed diner.”

Samenwerking Goose Island
Al in 1992 presenteerde Goose Island Bourbon County Stout, een imperial stout die is gerijpt in bourbon vaten. Jaarlijks wordt daar een nieuwe gelimiteerde oplage afgevuld waarvoor mensen rijen dik staan. Meesterbrouwer Gerard: “Wil je gericht toewerken naar een bepaalde kwaliteit, dan is daar kennis en kunde voor nodig. Goose Island heeft inmiddels een zeer complex programma waarin zij jaarlijks op meer dan 20.000 vaten bier laten rijpen. We hebben kennis opgedaan bij onze collega’s van Goose Island in Chicago, die pionier zijn op het gebied van rijpen op vaten.” Deze kennis is aangevuld met eigen ideeën en inzichten van de meesterbrouwer zoals het ontwerp van een nieuw vulsysteem.

Ambachtelijk proces
Meesterbrouwer Gerard proeft iedere maand de drie varianten en controleert de status van de rijping, denk aan de aroma’s en het alcohol- en suikergehalte. “Ieder houten vat heeft zijn eigen specifieke micro-omgeving en een eigen historie. De verschillende jaargangen van de bourbon, cognac en port zorgen voor verschillende aroma’s en daarmee een eigen smaakpotentie,” vertelt Gerard. Het rijpen op vaten is dus niet bepaald een makkelijke klus. Er gaat veel tijd en liefde in zitten, wat je gelukkig ook terug kan proeven in de uitzonderlijke smaak.

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt komt, afhankelijk van het rijpingsproces, naar verwachting in maart 2017 op de markt in Nederland.

 

 

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer