Nieuws

Top 250 Groeibedrijven 2023 bekend

27 juni 2023

168 nieuwkomers in lijst van snelst groeiende bedrijven in Nederland

Er staan maar liefst 168 nieuwe namen in de 2023 editie van de Top 250 Groeibedrijven. De lijst wordt sinds 2017 opgesteld door het Erasmus Centre for Entrepreneurship in partnerschap met nlgroeit en is samengesteld op basis van de groei in het aantal voltijdbanen in de afgelopen drie jaar. Ondanks grote uitdagingen, zoals schaarste op de arbeidsmarkt en inflatie, vormen deze 250 bedrijven de belangrijkste motor voor banencreatie in Nederland: tussen 2019 en 2022 groeiden de Top 250 Groeibedrijven met bijna 50.000 FTE’s.

Een groeibedrijf is een onderneming die gemiddeld met tenminste 20 procent per jaar gegroeid is in voltijdse werknemers (FTE’s) in de afgelopen drie jaar. Dit betekent dat er voor 2023 is gemeten tussen 2019 en 2022. De Top 250 Groeibedrijven worden geselecteerd op basis van een formule die rekening houdt met absolute en relatieve groei in FTE’s, zodat zowel grote als kleine bedrijven kans maken op een plek op de lijst.

De belangrijkste inzichten uit het Top 250 Groeibedrijven Insights Report 2023 op een rij:

  • De Top 250 Groeibedrijven zijn samen de afgelopen drie jaar (2019-2022) met bijna 50.000 FTE’s gegroeid. Gemiddeld groeiden ze met 29 procent per jaar. Dit is aanzienlijk meer dan de Top 250 Groeibedrijven van vorig jaar: toen was de gezamenlijke groei 35.000 FTE’s.
  • Er staan dit jaar 181 nieuwe bedrijven in de lijst ten opzichte van vorige editie. Daarvan zijn er 168 voor het eerst in de top 250 opgenomen, de overige 13 bedrijven stonden vorig jaar niet in de lijst, maar in eerdere edities wel. Dit zijn veel meer nieuwkomers dan voorgaande jaren. Adyen is het enige bedrijf dat in alle zeven edities van de Top-250 Groeibedrijven is opgenomen.
  • De meeste Top 250 Groeibedrijven zijn actief in de zakelijke dienstverlening, met Enterprise en Business Software (26 procent) als grootste sector. Ten opzichte van vorige editie is het aandeel van Energie (8 procent) en Health (6 procent) verdubbeld.
  • Het aantal Top 250 Groeibedrijven met tenminste één vrouwelijke CEO en/of oprichtster is gedaald tot onder de 10 procent (van 11,6 naar 9,6 procent).
  • De meeste Top 250 Groeibedrijven bevinden zich in Noord-Holland (45,6 procent) met Amsterdam (38,8 procent) als epicentrum. Zuid-Holland (14 procent) en Utrecht (13,2 procent) volgen op relatief grote afstand. In de provincies Zeeland, Drenthe, Flevoland en Limburg zijn met 2,8 procent de minste Groeibedrijven gevestigd. Friesland telt dit jaar geen enkel Top 250 Groeibedrijf.

Groot aantal nieuwkomers
Het hoge aantal nieuwkomers is opmerkelijk. De in 2022 genoemde bedrijven hielden de snelle groei niet vast doordat ze niet wisten te schalen, stelt prof. dr. Justin Jansen, hoogleraar Corporate Entrepreneurship aan Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit Rotterdam). “De vele nieuwkomers op de lijst tonen aan dat een fase van snelle personele groei op zichzelf geen garantie is om dit groeisucces vast te kunnen houden op de lange(re) termijn. Schalen is een belangrijke vervolgstap die draait om ‘meer doen met minder,’ bijvoorbeeld door sneller omzet toe te voegen dan dat kosten stijgen, of door productiviteit en toegevoegde waarde te laten stijgen tegen lagere kosten.”

 Bovendien maken omstandigheden zoals de oorlog in Oekraïne, inflatie, gestegen rente en blijvende schaarste op de arbeidsmarkt het voor veel Top 250 Groeibedrijven een uitdaging om hun positie op de lijst te handhaven. Fuligni, adjunct-directeur van Erasmus Centre for Entrepreneurship:

“We zien dat veel van de bedrijven die dit jaar van de lijst zijn verdwenen in huidige vorm niet verder konden groeien zonder de benodigde reorganisatie. De nieuwkomers op de lijst groeien snel in FTE’s dankzij de toepassing van nieuwe technologieën en de ontwikkeling van duurzame oplossingen voor complexe maatschappelijke uitdagingen. Het is geen toeval dat één op de drie Top 250 Groeibedrijven actief bijdraagt aan tenminste een Sustainable Development Goal, met de meeste aandacht voor het klimaat. We hopen dat dit nog verder toeneemt.”

Rolmodellen voor het Nederlandse bedrijfsleven
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat snelle groei gemeten in FTE’s in direct verband staat met de mate waarop bedrijven innoveren en vernieuwen. Deze Top 250 Groeibedrijven zijn volgens prof. dr. Justin Jansen dan ook rolmodellen voor de rest van het Nederlandse bedrijfsleven. Jansen: “De Top 250 Groeibedrijven helpen onze economie toekomstbestendig te maken. Ze ontwikkelen baanbrekende verdienmodellen en innovaties die zorgen voor ingrijpende veranderingen in het bedrijfsleven, daardoor zijn zij van onschatbare waarde in de Nederlandse economie. De representatie van verschillende type groeibedrijven in de lijst laat bovendien zien dat er, ongeacht de leeftijd of sector van een onderneming, altijd groei mogelijk is.”

Snelst groeiende bedrijf van Nederland
Op 25 september aanstaande presenteren Erasmus Centre for Entrepreneurship en nlgroeit de Top 10 tijdens het Top 250 Groeibedrijven Event. Daar wordt ook bekendgemaakt welk bedrijf zich de snelste groeier van Nederland mag noemen. De afgelopen twee edities was het media.monks die met de Gouden Groeier Award naar huis ging; eerdere winnaars zijn Justeat Takeaway, Picnic en Rituals. Ook worden op het Top 250 Groeibedrijven Event prijzen uitgereikt voor de Impactvolle Groeier, Jonge Groeier en Vrouwelijk Groeier. Bij de vorige editie werden deze awards gewonnen door Mosa Meat, Fourthline en Typeqast.

Bekijk het volledige Top 250 Groeibedrijven Insights Report hier.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer