Nieuws

Twee derde shoppers is op zoek naar inspiratie in een winkel

13 december 2023

Digitale schermen en kiosken zijn essentieel voor aankoopgedrag

Twee derde van het winkelend publiek is op zoek naar inspiratie in de fysieke winkel. Mood Media’s ‘In-store Customer Trends 2023’ onderzoek onthult dat een ideale sfeer in combinatie met digitale schermen en kiosken de aankoopbereidheid in winkels stimuleert. Meer dan de helft van de ondervraagden gaat graag naar een winkel om de verschillende producten overzichtelijk bij elkaar te zien. Digitale schermen met het productaanbod versterken hierbij hun shopbeleving en het aankoopgedrag. Zo’n 40 procent zegt aankopen te doen op basis van content die op de schermen wordt aangeboden. Daarnaast komt 33 procent in de winkel om nieuwe producten te ontdekken en gaat 35 procent van de shoppers winkelen als een sociale activiteit met vrienden of familie. Geur en muziek blijven een belangrijk onderdeel van de winkelbeleving.

Het Mood Media trendonderzoek 2023 is gehouden onder ruim 8.000 respondenten wereldwijd en geeft inzichten voor retailers op het gebied van sfeer in combinatie met digitale technologie. Dit zorgt voor interactieve betrokkenheid en het versterkt de relatie tussen merk en consument.

Digitale schermen stimuleren aankopen
Digitale schermen spelen een steeds belangrijkere rol in de winkels. De inzet van interactieve schermen en kiosken maakt het voor de shopper makkelijker om het productaanbod te verkennen. Bijna 40 procent van de bezoekers geeft aan dat digitale berichten stimuleren tot aankopen. Daarnaast wordt 43 procent herinnerd aan aankopen die ze eerder overwogen. Dit effect wordt versterkt wanneer de content visueel aantrekkelijk en inspirerend is. De meest doeltreffende methode om de aandacht van de shopper te trekken is met promotie- en verkoopinformatie.

Schermen zijn essentieel voor het verbinden van de in-store en online ervaring. Zo is 75 procent van de shoppers buiten de winkel geïnteresseerd in QR-codes die meer productinformatie geven. Bijna drie op de vier shoppers geeft aan dat ze hun smartphone gebruiken als leidraad in een winkel.

De juiste sfeer is essentieel
Meer dan de helft van de consumenten bezoekt een winkel om daadwerkelijk de producten te voelen, zien en proberen. Ruim een derde gaat de winkel in voor inspiratie en het ontdekken van nieuwe producten. Daarnaast komt een kwart van het winkelend publiek speciaal om de sfeer in de winkelstraten of het centrum te proeven.

Een aantrekkelijke sfeer op de winkelvloer is van cruciaal belang voor een optimale winkelbeleving. De helft van de consumenten krijgt een gelukkig gevoel van een aangename sfeer. Geur en muziek zijn hierbij belangrijke onderdelen: 85 procent van de shoppers vindt geur belangrijk en 70 procent heeft dit bij branded muziek. Een goede combinatie van sfeer, geur en muziek maakt dat 35 procent van de bezoekers langer in een winkel blijft en dat 45 procent terugkomt. Bovendien geeft 25 procent van de ondervraagden aan dat de juiste sfeer aanzet tot nieuwe aankopen.

Verschuiving in de retail
Jaime Bettencourt, SVP Brand Strategy bij Mood Media: “We zien een duidelijke verschuiving in de retail. De consumenten willen niet alleen producten, maar verlangen naar inspirerende ervaringen. Het is aan merken om een goede sfeer en gepersonaliseerde winkelomgevingen te creëren waarin ze fysieke en digitale touchpoints integreren. De winkelruimte wordt hiermee gezien als beleving voor inspiratie en sociale interactie. Dit rapport dient als een gids. Het laat zien waar het moderne winkelpubliek op reageert en hoe retailers hier creatief op in kunnen spelen.”

KEYWORDS

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer