Nieuws

Amsterdamse Beestenboel: een boek voor alle Amsterdamse kinderen, en daarbuiten

25 juli 2017

Elk Amsterdams kind verdient een boek onder zijn kussen! Dat was het uitgangspunt van schrijver Liedewij Loorbach, illustrator Eva van Aalst en Studio Pino met het boek Amsterdamse Beestenboel. Het rijk geïllustreerde kinderboek (6-9 jaar) over wilde dieren in Amsterdam werd donderdag 21 juli gepresenteerd en vanaf woensdag 26 juli kunnen kinderen met een Stadspas een gratis exemplaar ophalen in de OBA in hun eigen wijk. Dit is mogelijk gemaakt door grote sponsors en een heleboel crowdfunders. Ook ligt het boek in allerlei Amsterdamse winkels en is te koop via de webshop van amsterdamsebeestenboel.nl.

In het boek staan korte informatieve verhalen over allerlei dieren die je in Amsterdam kunt zien. Hele gewone dieren zoals de worm, de duif en de rat. En hele bijzondere dieren zoals de lepelaar, de rivierkreeft en de ringslang. Ook wordt uitgelegd hoe een kringloop werkt en hoe al het leven van elkaar afhankelijk is. Bovendien staan er kaarten in van alle grote parken in Amsterdam, van het Noorderpark en het Vondelpark tot het Gaasperpark; zodat kinderen (en hun verzorgers) precies kunnen zien waar je op je buik in het gras moet liggen om de paardenbijter (da’s een hele grote libelle) te zien.

Waarom en door wie?
Initiatiefnemers van het boek zijn Liedewij Loorbach (schrijver), Eva van Aalst (illustrator) en Studio Pino (vormgeving). “Van rauzen in het groen wordt je lijf gezond, en je hoofd rustig,” zegt Loorbach. “Stadskinderen zitten veel tussen beton en beeldscherm. Onderzoek toont aan dat natuur, ook een postzegelparkje, helend werkt voor de geest. Dit boek is een middel om kinderen te verleiden om het groen in te gaan. Al kijk je maar twee minuten naar een mier op een stukje gras, dat maakt je hoofd al rustig.” Bovendien hopen de initiatiefnemers kinderen te stimuleren om te lezen. “Taalontwikkeling is zó belangrijk voor je toekomst,” zegt Loorbach. “Er zijn zat kinderen die helemaal geen boeken in huis hebben. Alleen al bladeren door een eigen boek kan positief effect hebben.” Het boek is uitgegeven door een speciaal daarvoor opgerichte stichting: Stichting Natuur in de Stad.

Waar is het verkrijgbaar?
Kinderen met een Stadspas kunnen vanaf woensdag 26 juli een gratis exemplaar ophalen in de OBA in hun eigen wijk. Verder is het boek te koop via amsterdamsebeestenboel.nl. Of in een van deze winkels in Amsterdam: Scheltema, Pantheon Boekhandel, Artis winkel, Hoogstins Boekhandel, De Nieuwe Boekhandel, De Wildernis, Knots Knetter, Casperle Kinderboekwinkel, Zwart op Wit Boekhandel. Prijs: €16,95.

MEER NIEUWS

09-11-2022

Online marktplaats refurbed breidt productaanbod in Nederland uit met refurbished gameconsoles

Lees meer
08-11-2022

Mascha Halberstad wint Burny Bos Eigenwijsprijs 2022

Lees meer
08-11-2022

Nederlandse energiecoöperaties slaan handen ineen om energiesituatie huishoudens te verbeteren

Lees meer
03-11-2022

Boeklancering ‘Ik wil je iets vertellen’: Een prentenboek dat kinderen helpt praten over nare ervaringen

Lees meer
03-11-2022

Museumnacht Amsterdam zet dit jaar meer in op inhoudelijk programma

Lees meer