Nieuws

Blinden en slechtzienden moeten ook tv kunnen ‘kijken’

19 juli 2017
Campagnevideo “Ik wil audiodescriptie” roept op petitie te tekenen

Vandaag lanceert Vereniging Bartiméus Sonneheerdt de campagnevideo van Ik wil audiodescriptie. Het filmpje laat glashelder zien dat het voor mensen met een visuele beperking bijna onmogelijk is om televisieprogramma’s te volgen. Hoewel de Nederlandse omroepen al twee jaar aangeven meer audiodescriptie te willen gebruiken, zijn de beschikbare programma’s tot op heden nog op één hand te tellen. De campagne Ik wil audiodescriptie roept daarom op de petitie te tekenen. Samen met andere belangenorganisaties wil Bartiméus Sonneheerdt 40.000 handtekeningen verzamelen voor spreektijd in de Tweede Kamer, om zo een structureel aanbod van audiodescriptie op televisie te realiseren.

 Er wonen maar liefst 350.000 mensen met een visuele beperking in Nederland. Helaas zijn de mogelijkheden om reguliere tv te kijken voor hen zeer beperkt. Waar ondertiteling voor doven en slechthorenden al meer dan twaalf jaar verplicht is, bestaat er geen wetgeving die dergelijke voorzieningen voor blinden en slechtzienden faciliteert. Ons land loopt ver achter op het gebied van audiodescriptie; een techniek om films en tv-programma’s toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende mensen. In het Verenigd Koninkrijk is de dienst al verplicht en Netflix biedt het in het Engels aan bij hun Original series. Door het aanbieden van de petitie hoopt Bartiméus Sonneheerdt dat de overheid omroepen gaat verplichten twintig procent van het televisieaanbod te voorzien van audiodescriptie.

De campagnetour
De campagnevideo is opgenomen tijdens de lopende Piaggo-tour. Een Piaggo-wagentje is omgebouwd tot reizende minibioscoop om mensen door het hele land te laten beleven hoe het is om televisie te kijken zonder beeld. De confrontatie tijdens de tour laat mensen inzien dat kijkplezier haast onmogelijk is als je niet ziet wat er gebeurt en alleen maar het normale geluid hoort. De video is bedoeld om het publiek de petitie online te laten tekenen op http://www.ikwilaudiodescriptie.nl/petitie

Meer over audiodescriptie
Bij audiodescriptie beschrijft een stem alle visuele elementen in de pauzes tussen de dialogen, zoals de personages, gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn. Met behulp van de app Earcatch krijgt men te horen wat er op dat moment in beeld gebeurt. Mensen met een visuele beperking kunnen door deze extra uitleg de film of het tv-programma veel beter volgen. Er zijn 12.000 gebruikers van de app, die momenteel alleen van Nederlands gesproken filmaanbod kunnen genieten. Televisieprogramma’s met audiodescriptie zijn tot op heden zeer schaars, met als uitzondering een handvol NPO-programma’s die met de app experimenteerden, waaronder Boer zoekt Vrouw Internationaal (KRO-NRCV).

De petitie Ik wil audiodescriptie is een initiatief van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt en wordt ondersteund door belangenorganisaties Accessibility, Bartiméus, Dedicon, KNGF, Kubes, Macula Vereniging, Ongehinderd, Oogfonds, Oogvereniging, Robert Coppes Stichting en Visio.

Over Vereniging Bartiméus Sonneheerdt
Al ruim honderd jaar maakt Vereniging Bartiméus Sonneheerdt zich sterk om met innovatieve projecten mensen die blind of slechtziend zijn, jong en oud, zo volwaardig mogelijk te laten deelnemen aan de maatschappij. De projecten verbeteren de zelfredzaamheid en participatie en zorgen voor meer onderlinge verbinding tussen ziende en niet-ziende mensen.

MEER NIEUWS

09-11-2022

Online marktplaats refurbed breidt productaanbod in Nederland uit met refurbished gameconsoles

Lees meer
08-11-2022

Mascha Halberstad wint Burny Bos Eigenwijsprijs 2022

Lees meer
08-11-2022

Nederlandse energiecoöperaties slaan handen ineen om energiesituatie huishoudens te verbeteren

Lees meer
03-11-2022

Boeklancering ‘Ik wil je iets vertellen’: Een prentenboek dat kinderen helpt praten over nare ervaringen

Lees meer
03-11-2022

Museumnacht Amsterdam zet dit jaar meer in op inhoudelijk programma

Lees meer