Nieuws

Veghel podium landelijke aftrap eerste amateurkunstmaand

10 mei 2016

Kunst- en cultuursector bundelt krachten voor iktoon-campagne

Juni staat in het teken van kunst van iedereen. Voor het eerst wordt Nederland een maand lang het podium van alle amateurkunstenaars in het kader van de ‘iktoon-campagne’. Tijdens het grootste culturele evenement van ons land tonen Nederlanders, die creatief actief zijn in hun vrije tijd, hun kunst. Van rapdichten, zingen in koren en vloggen tot stand-up comedy en beeldhouwen. Het publiek kan vanaf zaterdag 28 mei tot en met donderdag 30 juni 2016 op meer dan duizend locaties in meer dan 150 gemeenten kunst kijken en beleven. Op zondag 29 mei vindt op CHV Noordkade in Veghel de landelijke aftrap van de amateurkunstmaand plaats.

Voor de landelijke aftrap wordt de uitdaging aangegaan om tijdens de opening van de iktoon-maand het grootste trompetorkest van Brabant op te laten treden. Trompettisten van alle niveaus kunnen meedoen, onder leiding van trompettist David Rockefeller van de band New Cool Collective.

Zes miljoen amateurkunstenaars
“Nederlanders vinden kunst en cultuur een belangrijk onderdeel van de samenleving, maar voor hen persoonlijk vinden ze het minder relevant of ze hebben er niks mee[1]”, vertelt Ocker van Munster, directeur van het LKCA. “Mensen zien kunst vaak als iets elitairs en denken aan een museum of theatervoorstelling. Maar als je aangeeft dat het ook om popmuziek, mode of het koor van de buurvrouw gaat, realiseren ze zich dat kunst en cultuur een grotere rol in hun leven speelt.”

Ruim veertig procent van de Nederlandse bevolking van zes jaar en ouder doet in de vrije tijd actief iets aan kunst[2]. Van Munster: “Kunst is dus dichterbij dan we denken. Tijdens de iktoon-maand gaat Nederland met eigen ogen zien dat we dagelijks in aanraking komen met kunst en cultuur.”

Landelijke aftrap iktoon
De Malerij vormt het decor voor de landelijke aftrap van de amateurkunstmaand. De industriële binnentuin van het culturele en creatieve centrum CHV Noordkade in Veghel staat zondag 29 mei bol van optredens van artiesten uit de regio. Zo laten amateurdansers van Phoenix Cultuur hun hiphop-moves zien en is er een performance van muzikanten uit het AZC. De optredens worden afgewisseld met een fashionshow met ontwerpen van amateurs en studenten van het Koning Willem I College. Henri Swinkels, gedeputeerde Leefbaarheid en Cultuur Provincie Noord-Brabant, verzorgt de opening.

Programma
Datum:            Zondag 29 mei
Tijd:                 14.00 – 15.00 uur
Locatie:           De Malerij op het terrein van de CHV Noordkade, Verlengde Noordkade 10-12 in Veghel
Bezoekers:      De toegang voor bezoekers is gratis

Aftrap met een trompetuitdaging
De landelijke aftrap wordt ook het podium voor een uitdaging voor trompettisten in Nederland. Doel is om in De Malerij het grootste trompetorkest van Brabant op te laten treden. Deelname is gratis en trompettisten van alle niveaus kunnen meedoen. Trompettist David Rockefeller van de band New Cool Collective begeleidt het optreden en geeft een workshop aan alle deelnemers de 29e om 11.00 uur op de Noordkade. Geïnteresseerden kunnen zich tot 20 mei aanmelden via de website van de Brabantse Muziekbond. De bladmuziek is vanaf 1 mei op deze pagina beschikbaar.

De landelijke opening in Veghel wordt in samenwerking met Phoenix Cultuur, Kunstbalie en de Brabantse Bond van Muziekverenigingen georganiseerd.

EINDE BERICHT

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer