Nieuws

VPRO Cinekid Top 100 beste jeugdfilms 2022 bekend

13 december 2022

De VPRO Cinekid Top 100 is bekend. Dit zijn dé 100 jeugdfilms -nationaal en internationaal – die je als kind gezien moet hebben. Zoals de Deense film A Perfectly Normal Family, Achtste Groepers Huilen Niet en Pluk van de Petteflet. In totaal zijn acht nieuwe films aan de lijst toegevoegd. Vijf hiervan waren te zien tijdens het Cinekid Festival 2022, zoals Knor en Yuku en de Himalayabloem. De lijst is samengesteld door een brede commissie van deskundigen in het vakgebied film en media.

De VPRO Cinekid Top 100 is een lijst van jeugdfilms die jaarlijks wordt beoordeeld en samengesteld door een groep deskundigen. De lijst bestaat uit zowel Nederlandse als internationale films. In totaal staan er 68 internationale films in het overzicht afkomstig uit 21 landen.

Acht nieuwe kinderfilms 
Dit jaar zijn acht nieuwe films aan de VPRO Cinekid Top 100 toegevoegd: twee Nederlandse en zes internationale. Vijf hiervan waren te zien tijdens het Cinekid Festival 2022: Knor, Shabu, Strijder, Comedy Queen en Yuku en de Himalayabloem. Knor won de Cinekid Leeuw voor Beste Nederlandse Kinderfilm 2022, Yuku en de Himalayabloem won de Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm 2022 en Strijder won de de Cinekid Leeuw voor Beste Nederlandse Kinderfilm – Publieksprijs 2022. Daarnaast zijn de films The Breadwinner uit Ierland, The Nightmare before Christmas uit de Verenigde Staten en Wadjda uit Saudi-Arabië dit jaar ook op de lijst gekomen.

Tibor Dekker (VPRO Cinema): “VPRO heeft als omroep een lange traditie met eigenzinnige en originele jeugdprogrammering. Voor VPRO Cinema, de gids voor film- en serieliefhebbers, is de VPRO Cinekid Top 100 dan ook een heel belangrijk project. We willen kinderen, ouders en grootouders graag helpen bij het vinden van jeugdfilms die je met elkaar kan bekijken”.

Selectiecommissie
Het overzicht is samengesteld door een brede commissie van deskundigen in het vakgebied film en media. Dit jaar bestaat de zevenkoppige filmcommissie uit professionals Els Kuiper (NPO), Annelot Tijs (Netwerk Filmeducatie), Signe Zeilich-Jensen (Freelance film- en media-adviseur), Sebastian Korteweg (Pathé Bioscopen), Tibor Dekker (VPRO Cinema), Iven Cudogham (programmamaker Anansi de Spin) en Hidde de Vries (Cinekid).

Hidde de Vries, filmprogrammeur Cinekid Festival: “Het was een enorme eer om voor het eerst namens Cinekid een lijst te mogen presenteren van de honderd mooiste films die kinderen moeten hebben gezien. Wij zijn erg blij dat de commissie Knor, inmiddels een moderne klassieker te noemen, de VPRO Cinekid Top 100 heeft gehaald. Daarnaast is de commissie verheugt dat er verhalen van kinderen uit Afghanistan en Saudi-Arabië zijn toegevoegd aan de lijst”.

De volledige VPRO Cinekid Top 100 is te bekijken op www.cinekid.nl/top100.

MEER NIEUWS

01-03-2024

De Wolven zoekt een pr- en communicatieadviseur

Lees meer
09-01-2024

Patagonia Worn Wear tour keert terug naar sneeuwbestemmingen in Europa

Lees meer
09-01-2024

Kvik introduceert designkeuken Noliam in arizona beige en wood

Lees meer
18-12-2023

VPRO Cinekid Top 100 beste jeugdfilms 2023 bekend

Lees meer
15-12-2023

ScaleUp Dashboard 2023: voor het eerst in jaren weer meer snelgroeiende bedrijven in Nederland

Lees meer