Nieuws

Winnaars Heinekenprijzen 2020 bekend

05 juni 2020

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen heeft dit jaar de Heinekenprijzen toegekend aan biochemicus Bruce Stillman (Cold Spring Harbor Laboratory), bio-engineer en psychiater Karl Deisseroth (Stanford University), wetenschapshistoricus Lorraine Daston (Max Planck Institut für Wissenschaftsgeschichte), klimaatwetenschapper Corinne Le Quéré (University of East Anglia) en neurowetenschapper Robert Zatorre (McGill University). De laureaten ontvangen de Heinekenprijzen, elk 200.000 dollar, op donderdag 1 oktober 2020.  

Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica
Bruce Stillman

Alternate text

Bruce Stillman, hoogleraar en president van Cold Spring Harbor Laboratory (Verenigde Staten) krijgt de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2020 voor zijn baanbrekende onderzoek naar de manier waarop DNA in eukaryotische cellen gekopieerd wordt, een proces dat van fundamenteel belang is voor het leven op aarde.

Voor het persbericht, klik hier. Foto door Bob Giglione.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde
Karl Deisseroth

Alternate text

Karl Deisseroth, hoogleraar bio-engineering, psychiatrie en gedragswetenschappen aan Stanford University (Verenigde Staten) krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Geneeskunde 2020 voor de ontwikkeling van optogenetica, een methode waarmee de activiteit van zenuwcellen met licht kan worden beïnvloed, en hydrogel-tissue chemistry, een techniek die hersenweefsel doorzichtig kan maken.

Voor het persbericht, klik hier.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap
Lorraine Daston

Alternate text

Lorraine Daston, directeur emerita van het Max Planck Institut für Wissenschafts-geschichte (Duitsland) krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Historische Wetenschap 2020 vanwege haar studie naar de ontwikkeling van het begrip objectiviteit en de omwenteling die ze teweegbracht in het vakgebied wetenschapsgeschiedenis. Voor het persbericht, klik hier. Foto door Johan Wahlgren/SCAS.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen
Corinne Le Quéré

Alternate text

Corinne Le Quéré, Royal Society onderzoekshoogleraar wetenschap van klimaatverandering aan de University of East Anglia (Engeland) krijgt de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Milieuwetenschappen 2020 voor haar interdisciplinaire onderzoek naar de interactie tussen klimaatverandering en de koolstofcyclus.

Voor het persbericht, klik hier. Foto door Neil Hall/UEA.

C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen
Robert Zatorre

Alternate text

Robert Zatorre, hoogleraar Neurowetenschappen aan de McGill University (Canada) krijgt de C.L. de Carvalho-Heinekenprijs voor de Cognitieve Wetenschappen 2020 voor zijn bijdrage aan het vakgebied van de muziekcognitie. Hij onderzoekt hoe ons zenuwstelsel ervoor zorgt dat we muziek kunnen maken en daarvan kunnen genieten.

Voor het persbericht, klik hier.

Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst
Ansuya Blom

Alternate text

Op 1 mei dit jaar werd bekend dat de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst 2020 wordt uitgereikt aan beeldend kunstenaar Ansuya Blom.

Voor het persbericht, klik hier. Foto door Milette Raats.

MEER NIEUWS

01-09-2023

Kleur in de keuken: Kvik introduceert designs in mistig blauw en arizona beige

Lees meer
22-08-2023

Onderzoek online marktplaats refurbed: 86% van de Nederlanders bekend met term refurbished

Lees meer
17-08-2023

Theatercollectief Nineties presenteert samen met Nic Bruckman Projecten lunchvoorstelling Vast

Lees meer
15-08-2023

Pride voorbij? Nee! 4 tips om je inclusieve boodschap het hele jaar door uit te dragen

Lees meer
14-08-2023

Ophef! 6 opvallende communicatiemomenten in de sport

Lees meer