Nieuws

Gestolen fiets met Nano Tracker direct op te sporen tot in huizen en garageboxen

04 juni 2020

Tijdens de corona-lockdown hielden dieven zich gedeisd, maar de laatste weken schiet het aantal fietsdiefstallen weer omhoog, merkt Fris Nederland. Het recoverybedrijf introduceert vandaag het eerste trackingsysteem waarmee het direct na diefstal de opsporing al kan inzetten. Via de app krijgt de fietseigenaar een alarmsignaal binnen zodra de fiets beweegt en binnen tien minuten is die melding doorgegeven aan het dichtstbijzijnde opsporingsteam van Fris. Ook is de locatiebepaling zo nauwkeurig dat de zender op de fiets tot binnen in gebouwen traceerbaar is. Door samenwerking met verzekeraars, fabrikanten en rijwielzaken kan de Nano Tracker bijdragen aan het terugdringen van fietsdiefstal in Nederland.

600 miljoen euro schade

Jaarlijks worden in Nederland meer dan 550.000 fietsen gestolen. Per dag ongeveer 1.500. In 2018 zijn er van de ruim 68.000 geregistreerde fietsdiefstallen (via aangifte bij de politie) maar zo’n 2.500 opgehelderd, blijkt uit de meest recente cijfers van het CBS.

Peter van den Brink, directeur Fris Nederland: Behalve dat een gestolen fiets enorm vervelend is voor de eigenaar, loopt ook de financiële schade van fietsdiefstal inmiddels enorm op. Dure en elektrische modellen zijn voor recreatie heel populair, maar ook in toenemende mate als duurzaam alternatief in het woon-werkverkeer. Wij merken dat dieven het vooral gemunt hebben op e-bikes, bakfietsen en racefietsen. Daardoor kost fietsdiefstal onze samenleving inmiddels al 600 miljoen euro per jaar. Een gestolen fiets met een Nano Tracker kunnen wij haast altijd terugvinden. Bovendien heeft het systeem ook een preventieve werking doordat fietsen met een zichtbare zender minder snel gestolen worden.”

Werking Nano Tracker

De Nano Tracker van Fris Nederland bevat een bewegingsmelder die andere track & trace-systemen niet hebben. De diefstal wordt dus niet pas opgemerkt wanneer de eigenaar ziet dat de fiets verdwenen is, maar al op het moment dat die fiets in beweging komt zonder toedoen van de eigenaar. Er gaat dan namelijk bij de eigenaar meteen een alarm af in een speciale smartphone-app. Door een melding in diezelfde app te doen, komt de vermissing bij de controlekamer van Fris binnen. De gestolen fiets is real time te volgen met het LoRa-telecomnetwerk (Long Range Wide Area Network) en binnen tien minuten heeft Fris het dichtstbijzijnde opsporingsteam ingeschakeld. Zodra dit team de gestolen fiets nadert, spoort het de fiets op met een daarvoor ontwikkelde peilontvanger. Gebruikelijke peilontvangers werken op een afstand van 50 tot 100 meter van het gezochte object. Maar door een ruimere signaalsterkte van de Nano Tracker heeft een Fris-opsporingsteam de gestolen fiets al vanaf 900 meter op de meter nauwkeurig in beeld. Zelfs tot binnen in huizen, garageboxen en andere gebouwen.

Als een fiets buiten en nergens aan vast staat, neemt het team de fiets mee en bezorgt deze weer bij de eigenaar. Wanneer een fiets een aangifte heeft of binnen is gezet, schakelt Fris de politie in om de fiets terug te krijgen.

Race- en bakfietsen

De nieuwe Nano Tracker van Fris is volledig in Nederland ontwikkeld en geproduceerd. De zender komt op de markt in drie modellen van enkele centimeters groot: een halfronde voor reguliere framebuizen, een halfronde smalle voor racefietsen en een platte voor bakfietsen. Behalve voor particulieren kan het systeem ook uitkomst bieden voor deelfiets- en verhuurbedrijven. Om gestolen fietsen terug te vinden maar ook voor het monitoren van de hele ‘vloot’. Ook voor andere voertuigen als motoren, auto’s en boten is de Nano Tracker geschikt. Voor verdere informatie, kijk op: frisnederland.nl/track-trace

MEER NIEUWS

01-09-2023

Kleur in de keuken: Kvik introduceert designs in mistig blauw en arizona beige

Lees meer
22-08-2023

Onderzoek online marktplaats refurbed: 86% van de Nederlanders bekend met term refurbished

Lees meer
17-08-2023

Theatercollectief Nineties presenteert samen met Nic Bruckman Projecten lunchvoorstelling Vast

Lees meer
15-08-2023

Pride voorbij? Nee! 4 tips om je inclusieve boodschap het hele jaar door uit te dragen

Lees meer
14-08-2023

Ophef! 6 opvallende communicatiemomenten in de sport

Lees meer