Nieuws

Winnaars KNAW Onderwijsprijs bekend

13 juni 2018

De KNAW heeft op dinsdag 12 juni bekendgemaakt welke vwo-werkstukken dit jaar de KNAW Onderwijsprijs krijgen. De winnende werkstukken gingen over de invloed van Trump en Poetin op het nieuws, over de achterblijvende schoolprestaties van jongens, over een akoestische versterker voor een iPhone en over verlichting voor racefietsen. De feestelijke uitreiking was in de Rode Hoed in Amsterdam.

Eerste prijs profiel Cultuur & Maatschappij: Making or Breaking the News?
Door Sara Haverkamp, Scala College, Alphen aan de Rijn

Sara Haverkamp onderzocht hoe de presidenten Poetin en Trump omgaan met de media. Ze vroeg zich af of journalisten in Rusland en de Verenigde Staten hun werk nog wel kunnen doen. Sara deed niet alleen literatuuronderzoek, maar sprak ook met experts. Zo interviewde ze een Britse Ruslandcorrespondent en sprak ze met een Amerikaanse hoogleraar politicologie die gespecialiseerd is in Rusland. Sara stapte daarbij in de actualiteit zonder zich erdoor te laten meeslepen. Volgens de jury laat Sara daarmee zien dat ze over een academische mindset beschikt.

Eerste prijs profiel Economie & Maatschappij: The Boy Problem
Door Lucia Otten, St. Ignatiusgymnasium, Amsterdam

Lucia Otten onderzocht het verschijnsel dat sinds de jaren negentig jongens steeds vaker ondervertegenwoordigd zijn op hogere schoolniveaus. Ze benoemde oorzaken, beschreef mogelijke oplossingen en interviewde experts. Daarbij bedacht Lucia een speciaal lesprogramma voor jongens en meisjes en testte dat in twee vierde klassen economie. De aangepaste lesprogramma’s leiden helaas niet tot de oplossing. Volgens de jury schreef Lucia het werkstuk met vaart en met gevoel voor de wetenschappelijke praktijk. Het onderzoek is goed gedocumenteerd, wetenschappelijk van opzet en uitvoering en zeer goed leesbaar.

Eerste prijs profiel Natuur & Gezondheid: Akoestische versterker voor een iPhone
Door Lot Hartevelt en Isis Verhaag, Lyceum Sancta Maria, Haarlem

Lot Hartevelt en Isis Verhaag vroegen zich af hoe ze de beste akoestische versterker voor hun iPhone konden bouwen. Hij moest hard én zuiver geluid voortbrengen. Ze bestudeerden verschillende versterkers en gingen op bezoek bij een fabrikant van een bestaande versterker. Daarna maakten ze met een 3D-printer hun eigen versterker inclusief opzetstukje voor een iPhone 6. De versterker van Lot en Isis blijkt beter dan bestaande versterkers. Hun hoorn versterkt het geluid van 65 decibel naar 80 decibel. Het werkstuk is didactisch uitstekend geschreven met een heldere vraagstelling. Het is een originele combinatie van literatuuronderzoek, experimenten, interviews met bedrijven en ondernemers en technologieontwikkeling. 

Eerste prijs profiel Natuur & Techniek: De ontwikkeling van een geïntegreerde knipperlichtinstallatie voor racefietsen
Door Stijn Nowee en Wouter Witteman, Van Maerlantlyceum, Eindhoven

Stijn Nowee en Wouter Witteman wilden verlichting maken voor een racefiets zodat wielrenners veiliger deelnemen aan het verkeer. Wouter is zelf een fervent racefietser. Hij voelt zich bij het afslaan onveilig, omdat hij zijn hand dan van het stuur moet halen. Stijn en Wouter deden eerst marktonderzoek. Daarna maakten ze een ontwerp. Vervolgens hebben ze hun ontwerp ook echt gebouwd en getest. Stijn en Wouter hebben iets ontwikkeld dat beter is dan wat er te koop is. De lampjes zijn geïntegreerd in het stuur. Ze dienen ook als remlichten en waarschuwingslichten. Met vier tikjes op het stuur kun je de batterij controleren. En die batterij is via een usb-kabeltje op te laden.

De overige winnaars:

Cultuur & Maatschappij

 • 2e prijs: Het laatste beeld
  Mila Haak, Het Goese Lyceum, Goes
 • 3e prijs: Romijn
  Lotte Peters, Zaanlands Lyceum, Zaandam?

Economie & Maatschappij

 • 2e prijs: Circular Cell. Maatschappelijke barrières van de circulaire economie
  Ajuna Soerjadi en Joske Wein, Stedelijk Gymnasium Nijmegen, Nijmegen
 • 3e prijs: Politiek begint thuis aan tafel
  Noa Schaafsma, Marit Marinus en Claudia Dijkstra, Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen

Natuur & Gezondheid

 • 2e prijs: Alternatieve sportprothese
  Rens Hoogendorp en Lorens Niehof, Christiaan Huygens College, Eindhoven
 • 3e prijs: Exodus van de scholekster
  Hinke Lise Hoekstra en Pieter Zijlstra, CSG Bogerman, Sneek

Natuur & Techniek

 • 2e prijs: Van krabbels naar getallen
  Wouter van Dijk en Joris Veldhuizen, Strabrecht College, Geldrop
 • 3e prijs: Algemene Longboard Wetenschappen
  Jelle Feitsma en Sam Voncken, Porta Mosana College, Maastricht

Een jury van topwetenschappers beoordeelde dit jaar 337 profielwerkstukken van 155 scholen. De winnende leerlingen ontvangen een studiebeurs voor hun eerste collegejaar. De eerste prijs is 2.000 euro, de tweede prijs 1.500 euro, de derde prijs 1.000 euro. Verder krijgen de docenten die de prijswinnaars hebben begeleid een onderwijsgerelateerd prijzenpakket. De scholen van de winnende leerlingen ontvangen een officiële plaquette.

Zie ook het bericht van 29 mei over de bekendmaking van de genomineerde vwo-werkstukken.

Jubileumjaar
Dit is het tiende jaar dat de KNAW Onderwijsprijs wordt uitreikt. De KNAW wil met deze prijs benadrukken dat inspirerend onderwijs de basis legt voor de ontwikkeling van de wetenschap. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De genomineerde profielwerkstukken en door de winnaars gemaakte filmpjes zijn te bekijken op www.knawonderwijsprijs.nl.

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer