250 voorlezers gezocht in twee maanden

KEYWORDS

Eind 2021 benaderde De VoorleesExpress ons om hen te helpen bij een campagne om 250 voorlezers te werven in Amsterdam. In 2021 heeft De VoorleesExpress veel minder gezinnen kunnen ondersteunen, terwijl de urgentie van het programma juist was toegenomen door de opgelopen taalachterstanden vanwege de lockdowns. De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang gaat een vrijwilliger met hen en hun ouders aan de slag met taal en (voor)lezen. Samen met de ouders streeft de VoorleesExpress ernaar dat taal en leesplezier een vaste plek in een gezin krijgen. De nood was hoog, want de 250 nieuwe voorlezers zouden zich voor het einde van het jaar moeten aanmelden. Aan ons de taak om middels pr en advies voor de campagne bij te dragen aan deze mooie missie.

AANPAK
Aan ons de vraag om kritisch mee te kijken met het concept en insteek voor de campagne en de teksten voor op de abri’s die door heel Amsterdam te zien waren. Daarnaast hebben we enkele Amsterdamse media persoonlijk benaderd om aandacht te vragen voor de actie middels het voorstellen van interviews met de voorlezers en gezinnen. Tot slot hebben we de hulp ingeschakeld van onze partner Digital Movers die heeft geholpen met het opzetten van betaalde advertenties via Instagram. Op basis van leeftijd en locatie (Amsterdam) werden de volgende groepen doelgericht bereikt met de campagne: studenten, young professionals, ouders met kinderen (die het effect van voorlezen zien bij hun eigen kinderen en ieder kind dit gunnen), pensioengerechtigden, werklozen en mensen die uit eigen ervaring de worsteling met taal kennen en een ander hierbij willen helpen.

 

RESULTAAT
De campagne was een groot succes. Door de campagne die niet te missen was – digitaal en in de stad – waren er binnen twee maanden 250 voorlezers gevonden voor het einde van het jaar. Het campagnebeeld en de teksten worden vandaag de dag nog steeds gebruikt om nieuwe voorlezers te enthousiasmeren om zich op te geven als voorlezer.

“Bij De VoorleesExpress stonden wij eind 2021 voor een grote opgave: we wilden 250 gezinnen helpen aan een taalrijke toekomst. Op dat moment hadden we alleen te weinig vrijwilligers die we konden matchen met deze gezinnen. We zaten met de handen in het haar, tot de Wolven ons te hulp schoten. Vanaf het eerste contactmoment, voelden we al dat dit een fantastische campagne ging worden. Ze wisten onze vraag in korte tijd te vertalen naar een prachtig concept! Nog steeds krijgen wij leuke reacties over onze campagne. En binnen no time stroomden de aanmeldingen binnen en konden we ruim 250 gezinnen gelukkig maken met een enthousiaste voorlezer.”

Eliz Ersoy – Projectmedewerker De VoorleesExpress Amsterdam, Diemen en Weesp

“Dit project heeft mijn ogen nog meer geopend dat lezen van huis uit erg belangrijk is, maar niet vanzelfsprekend. Een goede beheersing van de Nederlandse taal komt op zoveel meer vlakken terug dan je denkt: tijdens je opleiding, op je werk, persoonlijke administratie en als je zorg nodig hebt. En dan hebben we het leuke aspect van lezen nog niet eens genoemd. Wat is er lekkerder dan helemaal opgaan in een mooi of spannend boek? Goed voor de creativiteit en fantasie, zeker bij kinderen!”

Fidessa, pr- en communicatieadviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.