Bol.com positioneren als duurzame voorloper

Met zo’n 11 miljoen klanten in Nederland en België staat bol.com midden in de samenleving. Ze helpen klanten elke dag een bewustere keuze te maken bij hun aankopen. Zo openende bol.com in 2019 de ‘duurzame winkel’. In deze winkel zijn artikelen gelabeld met onafhankelijke duurzaamheidskeurmerken, refurbished of gemaakt door sociale ondernemers. Om duidelijk te maken welke artikelen een onafhankelijk keurmerk dragen, werkte bol.com samen met voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Op deze manier maakt bol.com het voor klanten makkelijker om ook online een bewuste keuze te maken. Aan de Wolven de vraag om maximaal positieve publiciteit te realiseren voor ‘de duurzame winkel’ en daarmee bol.com als duurzame voorloper te positioneren.

Aanpak: bold statement

Bol.com lanceerde de winkel net voor de feestdagen, de drukste periode van het jaar wat betreft online aankopen. Het is daarom des te belangrijker dat het voor consumenten duidelijk is wat zij kopen. Het nieuws was niet groundbreaking, vandaar dat een pakkend bold statement gewenst is om de nieuwswaarde te vergroten. We hebben daarom onderzocht welke claim we konden maken met betrekking tot het assortiment. Dit bleek het breedste verantwoorde assortiment van Nederland en België te zijn. Ook is de samenwerking met Milieu Centraal uitgelicht in het persbericht om te benadrukken dat de duurzaamheidskeurmerken door een objectieve partij gevalideerd zijn. Om een zo breed mogelijk publiek vervolgens aan te spreken zijn twee persberichten opgesteld. Een bericht gericht op vakmedia en (duurzame) nieuwsmedia en een bericht gericht op de lifestylemedia waarin ook duurzame cadeautips voor de feestdagen werden gegeven.

Resultaten

Van AD tot Flair en van Emerce tot Twinklemagazine, de ‘Duurzame Winkel’ van bol.com bleef allesbehalve onopgemerkt. Dit resulteerde erin dat steeds meer consumenten een bewustere keuze gingen maken en de duurzame cadeaus goed scoorden tijdens de feestdagen. Het openen van een ‘Duurzame Winkel’ had niet alleen effect op het winkelgedrag van klanten, maar ook partners van bol.com die artikelen verkochten op het platform werden op deze manier aangespoord om ook hun assortiment te verduurzamen. En het duurzame assortiment groeit hard: al in 33 procent van alle winkelschappen van bol.com, van kinderkleding tot verzorgingsartikelen, bieden ze samen met hun partners een duurzaam alternatief. Op naar de 100 procent in 2022!

“Doordat bol.com zo’n groot bedrijf is kan het met haar inspanningen echt een positieve impact maken op onze maatschappij en het milieu. Duurzaamheid is daarom de afgelopen jaren een belangrijk speerpunt geworden in hun strategie, en terecht. Het is waardevol om een bijdrage te mogen leveren aan het zichtbaar maken van hun duurzame activiteiten.”

Marre de Visser, pr-adviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.