Het vieren van de superdiverse stad: The Nite Shop in Rotterdam

In Rotterdam opende in maart 2021, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, ontwerp- en mediacollectief Concrete Blossom ‘The Niteshop’: een ode aan de superdiverse stad, in de vorm van een avondwinkel. Hier zijn niet alleen producten te koop die kenmerkend zijn voor alle nationaliteiten die Rotterdam rijk is, The Niteshop is ook een plek waar gewerkt wordt aan de samenleving van de toekomst. Vanuit het perspectief van de bi-culturele stedeling organiseert het collectief er podcasts, tentoonstellingen en ontwerpworkshops over de publieke ruimte. Tijdens de verkiezingen was The Nite Shop bovendien een stemlokaal, om de stemmen van de zogeheten ‘migrant’ – wat meer dan de helft van de Rotterdammers is – ook op landelijk niveau te vertegenwoordigen. En zoals in de meeste buurtwinkels worden er ook losse sigaretten onder de toonbank verkocht. Een bijzonder initiatief waarvoor De Wolven is gevraagd de landelijke mediabenadering op te pakken. Daar zetten we graag onze tanden in!

KEYWORDS

Samen met initiatiefnemer en artistiek leider Malique Mohamud ontwikkelde De Wolven een persbericht waarin alles wat The Nite Shop was werd samengebracht: welke sprekers waren er rondom de opening in de winkel te vinden, welke producten werden er verkocht, voor wie is The Nite Shop bedoeld (iedereen) en wat hebben de oprichters voor ogen met hun avondwinkel? Grote steden worden steeds diverser en dat betekent dat er nieuwe vragen gesteld moeten worden. Wat is de rol van gentrificatie hierin, is het een versterking of belemmering? Welke kant gaan we met elkaar op als Nederland verder verkleurt? Hoe speelde dit tijdens de verkiezingen?

The Niteshop publiceerde podcasts en videocontent die onder meer ingingen op deze vragen. In het kader van de verkiezingen namen ze twee podcasts op met journalist en spoken word artiest Zaïre Krieger en docent aan de Uva en oprichter van Instagram pagina Politieke Jongeren Nugah Shrestha. Aan ons de taak om de media hiervan op de hoogte te brengen en hen met op maat gemaakte insteken te benaderen.

 

Dit resulteerde in een aantal mooie publicaties: onder andere Trouw, Open Rotterdam, One World en Vers Beton.

Steff van Dorp, PR-adviseur: ‘In maart 2021 waren de musea gesloten, maar mochten wij toch PR doen voor een heel bijzonder ‘museum’: The Nite Shop in Rotterdam. Een avondwinkel, een museum, een broedplaats van nieuwe ideeën, een plek waar de buurt samenkomt: het is onmogelijk om dit bijzondere project een label te geven, en dat is juist de kracht van dit toffe initiatief. We zijn er trots op dat we hier een steentje bij hebben mogen dragen!’

Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.