Een breder publiek voor het onderzoek van RSM
Hoe bereik je het algemene publiek met wetenschappelijk onderzoek? En hoe kunnen we de wetenschappers benutten om te bouwen aan de bekendheid van Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus Universiteit? De wetenschappelijke onderzoekers zijn experts op het gebied van managementonderwerpen zoals leiderschap, data en AI, logistiek en ondernemerschap. Thema’s die in onze maatschappij spelen en relevant zijn voor een breed publiek. Voor wetenschap is het niet vanzelfsprekend om het bredere publiek te bereiken. De communicatieafdeling van RSM heeft daarvoor het online platform RSM Discovery gelanceerd. Op dit platform wordt wetenschappelijke kennis vrij toegankelijk gemaakt aan de hand van artikelen, video’s en een overzicht van kennisexperts. Samen met RSM bouwen wij aan de bekendheid van het platform om de informatie op RSM Discovery via de media voor een nog breder publiek beschikbaar stellen.
AANPAK
Ieder onderzoek heeft een ‘eigen’ doelgroep en relevantie. Samen met RSM hebben we gekeken naar de gemene deler om vanuit een algemene werkwijze deze specifiek te kunnen maken per onderzoek. De inhoud is leidend, in combinatie met de onderzoeker. Op basis van een mediascan wordt beoordeeld in hoeverre de bevindingen nieuwswaardig en relevant zijn, en voor welke media. Op basis van de scan worden de juiste invalshoeken per medium vastgesteld op basis van actualiteit en nieuwswaarde. Daarna kiezen we de juiste aanpak voor mediabenadering: vraagt het onderzoek om het uitsturen van een persbericht of juist om persoonlijk contact?
RESULTAAT
Van een interview in het FD tot een artikel in de Financiële Telegraaf, onze aanpak heeft geleid tot meer zichtbaarheid van RSM en haar onderzoekers in de media. Door onderzoek begrijpelijker en toegankelijker te maken, stellen we de wetenschappelijke inzichten van RSM beschikbaar voor de mensen die ze in de praktijk het hardst nodig hebben. Zo waren de tips voor marketeers over het gebruik van AI terug te lezen in Adformatie en de lancering van het programma voor ondernemers met ADHD ‘Onbepert Ondernemen’ in MT/Sprout.
“Door de diversiteit aan thema’s en onderzoeken waarmee je in aanraking komt, vind ik het ontzettend leuk om voor RSM te mogen werken. Het is interessant om je vast te bijten in de waardevolle onderzoeken die ze doen en daarbij passende strategieën te verzinnen om hun onderzoek(ers) een platform te bieden en een breder publiek te laten bereiken. Juist omdat de wetenschappelijk inzichten van RSM vaak zo concreet en toepasbaar zijn is dit van grote meerwaarde.”
Aniek, PR- en communicatieadviseur