Hoe helpt pr bij het in de markt zetten van een keurmerk?

“Kunnen jullie ons helpen met free publicity rondom de lancering van het keurmerk Vakkundig Gekeurd, een kwaliteitskeurmerk voor bouwkundig keurders?” Vastgoedpro, de beroepsvereniging voor Nederlandse vastgoedprofessionals, benaderde ons met deze vraag. Hoe zorg je ervoor dat de boodschap niet alleen landt in de vastgoedbranche, maar ook bij het bredere publiek: de huizenkopers in Nederland?

Aanpak: Je focust je op het grotere plaatje

‘Op de verhitte woningmarkt lopen huizenkopers het risico een gehaaste en emotionele beslissing te nemen. Het is dus van belang dat eventuele gebreken in de woning aan het licht komen vóór de aankoop plaatsvindt. Bouwkundig keurders zijn degenen die consumenten een reëel beeld kunnen geven van de onderhoudskosten op korte en langere termijn. Maar dan moet je er wel van op aan kunnen dat een vakman de keuring uitvoert. Dat valt soms vies tegen, want iedereen die dat wil mag een bouwkundige keuring doen. Er zijn veel cowboys op de markt met een dubbele pet op of zonder kennis van zaken, met alle financiële stroppen voor de consument van dien. Het keurmerk Vakkundig gekeurd is een kwaliteitsgarantie voor bouwkundig keurders en mag alleen gevoerd worden door keuringsbedrijven die aan specifieke toetsingsvoorwaarden voldoen.’

Dit verhaal brachten we vanuit verschillende perspectieven bij beide doelgroepen onder de aandacht met een pr-traject puur gericht op de inhoud. We ontwikkelden meerdere contactlijsten en persberichten voor vakmedia en consumentenmedia. Ook stelden we een agendabericht op om bouwkundig keurders te attenderen op informatiebijeenkomsten. We identificeerden relevante media en benaderden hen – heel belangrijk – persoonlijk met een op maat gemaakte insteek, voorafgaand aan het uitsturen van de persberichten.

Resultaat: Cobouw en Nu.nl

Dit zorgde ervoor dat vastgoedprofessionals via vakmedia (zoals Cobouw) op de hoogte werden gesteld van de komst van het keurmerk en nieuwe keurders hebben zich vervolgens bij het keurmerk aangesloten. Consumenten kwamen dankzij publicaties in de nieuwsmedia (o.a. Nu.nl) in contact met Vakkundig gekeurd. Zij weten nu dat ze een bouwkundige keuring kunnen laten uitvoeren door een deskundige en onpartijdige partij.

“Nogal technische en specialistische materie, zo op het eerste oog. Maar hartstikke relevant voor een groot deel van de bevolking wanneer je het in de juiste maatschappelijke en branchegerelateerde context plaatst. Het nieuws bereikte zelfs de hoogste politieke kringen: minister Ollongren van Binnenlandse Zaken maakte in een kamerbrief over de behoefte aan marktregulering melding van het keurmerk.”

Joost Morel, pr-adviseur