Maak Utrecht samen klimaatklaar!

Klimaatklaar is een initiatief van Netwerk Water & Klimaat dat Utrechters inspireert om hun omgeving klimaatbestendig te maken. Het netwerk bestaat uit veertien gemeenten in regio Utrecht Zuidwest, provincie Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en Veiligheidsregio Utrecht. Eind 2021 kwam het netwerk met de vraag hoe Klimaatklaar een groter publiek kan bereiken. Samen met Netwerk Water & Klimaat en HDSR gingen we aan de slag met deze communicatievraag.

AANPAK
Het project begon met een brainstormsessie met alle betrokken partijen. Klimaatklaar had op dat moment alleen een website. Het netwerk bracht het initiatief voornamelijk onder de aandacht via een nieuwsbrief, maar nog niet via social media. Hier zagen wij een kans: we besloten het Instagram account Klimaatklaar op te zetten.

In het plan van aanpak stonden de tone of voice, content, design, identity en de groeistrategie centraal. Vervolgens maakten we een planning en contentkalender, waarna de uitrol van het plan begon. Vanaf begin 2022 beheren wij @klimaatklaar. Het account dient als een verlengstuk van de website en doelt op het vergroten van het bereik en het inspireren van bewoners tot het zetten van duurzame stappen. Netwerk Water & Klimaat wil met verschillende kanalen hun impact vergroten en Utrechters aanzetten tot duurzame verandering. Op het Instagram account worden handige tips, ontwikkelingen, subsidieregelingen, impactvolle verhalen en lokale nieuwtjes gedeeld.

Na de lancering voerden we in het eerste half jaar intensief campagne. Zo postten we dagelijks om naamsbekendheid te creëren en de aandacht te trekken van onze doelgroep. Vanaf juli focusten we ons meer op interactie met bewoners uit de regio en bouwden we verder aan het bereik van het account. De campagne werd regelmatig geëvalueerd en geoptimaliseerd.

RESULTAAT
Het account is van 0 naar 820 volgers gegroeid in een tijdsbestek van elf maanden. Het bereik, de interacties, het aantal weergaven en de profielbezoeken zijn in een stijgende lijn toegenomen. In 2024 zetten we het project met aangescherpte doelstellingen voort. De focus ligt de komende jaren op het aanhaken van de gemeentes, Utrechters offline tot actie aanzetten en een brug slaan tussen lokale initiatieven en burgers. Met als doel dat Klimaatklaar hét platform wordt dat inwoners en bedrijven in Utrecht activeert om zelf klimaatadaptieve maatregelen te nemen.

“De Wolven heeft ons goed geholpen met het opzetten van ons eigen Instagram account. We hebben een heldere huisstijl, hebben een paar keer per week met name lokale posts en zijn in één jaar tijd van 0 naar ruim 800 volgers gegaan!”
 
Koen te Velde, projectmanager Netwerk Water & Klimaat

“Als echte Utrechter, die duurzaamheid, natuur en het klimaat erg belangrijk vindt, was dit een perfect project voor mij. Ik heb me compleet ondergedompeld in de materie en ben achter nieuwe dingen gekomen, zoals wat een grindkoffer is, hoe je een egelhuisje maakt, maar ook dat er veel basisscholen zijn die voedselbossen aanleggen. Verder zie je aan de groei van het aantal volgers en likes dat de bewoners van de regio het account oprecht interessant vinden. We maken hier dus echt impact mee!”

Annabella, PR- en communicatieadviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf?