Onderzoek naleving privacywetgeving: gemeenten houden zich niet aan de regels

KEYWORDS

In mei bestond de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) vier jaar. Digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom onderzocht hoe het met de naleving van deze privacywetgeving is gesteld. Het onderzoek richtte zich op de tien grootste gemeenten van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere, Breda en Nijmegen. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de verwerking van de gegevens van zo’n 3,8 miljoen mensen. De onderzoeksresultaten waren ontluisterend: de meeste gemeenten hebben na vier jaar de basis nog niet op orde, waardoor het risico op privacy inbreuken zoals een datalek onnodig groot is. Wij hielpen Bits of Freedom de noodklok te luiden en het nieuws naar buiten te brengen.   

AANPAK
Alle burgers hebben het recht om te weten wat er met hun gegevens gebeurt en of hun data goed beschermd is. Naast dat we landelijke mediade schokkende resultaten landelijk onder de aandacht wilde brengen, hoopte we ook echt beweging in gang te zetten in de desbetreffende regio’s. In het onderzoek richtte Bits of Freedom zich namelijk niet alleen op de tekortkomingen per gemeente, ze publiceerden ook een reeks aanbevelingen.

Zo kwamen we uit op 11 persberichten: één landelijk bericht en tien regionale, die de specifieke bevindingen en aanbevelingen per gemeente onder de aandacht bracht. Per gemeente hebben we één belangrijk regionaal medium uitgekozen voor de primeur. Zij ontvingen het persbericht onder embargo en kregen daarmee de kans om alvast eigen onderzoek te verrichten voor een groter stuk.

RESULTAAT
Journalisten reageerde enthousiast op de uitnodiging: het was voor hen een mooie mogelijkheid om te zien wat er zoal komt kijken bij de logistiek van een van de grootste online retailplatformen van Nederland en België. Door de mooie mix van verschillende media werd het nieuws vanuit diverse invalshoeken verteld. Van nationale publicaties in onder meer het AD, FD en Duurzaam Ondernemen, tot regionale publicaties in onder andere BN de Stem, Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad. Daarnaast besteedde belangrijke vakmedia als Logistiek.nl, Transport Online en Warehouse Totaal uitgebreid aandacht aan de opening.

“De gemeente waarin je woont weet veel van je, niemand wil dat deze gevoelige informatie op straat komt te liggen. We dragen bij De Wolven graag ons steentje bij aan een betere (en veiligere) wereld en zette onze tanden dan ook met veel liefde in dit project. Het is geweldig om te zien dat alle aandacht rondom het onderzoek zowel de landelijke als regionale politiek heeft bereikt. Het is een eer om daar een klein steentje aan bijgedragen te hebben!”

Chantal, pr- en communicatieadviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.