Twee bijzondere tentoonstellingen vol verhalen

KEYWORDS

In het voorjaar van 2022 opende het Cobra Museum voor Moderne Kunst twee nieuwe, bijzondere tentoonstellingen. In maart was dat Korda: Cuba, Che, Glamour, een overzichtstentoonstelling van fotograaf Alberto Diaz Gutiérrez (ook wel: Korda). Zijn iconische portret van Ernesto ‘Che’ Guevara is wereldberoemd. Deze tentoonstelling laat zien dat hij veel meer was dan die ene foto.

Een maand later, in april, begon de tentoonstelling Het andere verhaal met kunst uit het Marokkaanse modernisme. Gastconservator Abdelkader Benali brengt samen met het Cobra Museum vijftig Marokkaanse kunstenaars bij elkaar. De tentoonstelling geeft een beeld van de ontwikkeling van de Marokkaanse moderne en hedendaagse kunst van de onafhankelijkheid in 1956 tot nu. Kortom, twee verhalen van over de landsgrenzen die verteld worden aan de Nederlander. En laat verhalen vertellen nou precies zijn wat wij bij De Wolven graag doen…

AANPAK: ÉÉN NIEUWSMOMENT VOOR BEIDE TENTOONSTELLINGEN EN EEN 1-OP-1 AANPAK
Omdat ze kort na elkaar openden is er gekozen om het nieuws over de twee tentoonstellingen samen te versturen in een persbericht. We kozen voor deze aanpak omdat anders alleen de tentoonstelling die het eerst opende in het nieuws zou verschijnen. Daarnaast is een gerichte 1-op-1 aanpak gerealiseerd bij verschillende landelijke, lifestyle en kunst media. Ook is er een persopening georganiseerd bij Het andere verhaal, waar curator Abdelkader Benali een rondleiding gaf aan aanwezigen en vol passie de verhalen van de verschillende werken vertelde.

 

RESULTAAT
De aanpak resulteerde o.a. in publicaties bij Het Parool (Korda en Het andere verhaal), NRC, Volkskrant Magazine, Trouw, FD, AVROTROS Nu te Zien, &C en Kek Mama.

 

Foto credits: Lalla Essaydi (2013), Revisited nr. 45, © Courtesy Edwynn Houk Gallery, New York

“Wij worstelden met de vraag hoe beide tentoonstellingen in de media te zetten, met het risico op een ‘overkill’ of dat een van de twee meer aandacht zou krijgen in de media. Blij verrast waren wij met het voorstel van De Wolven om de twee te combineren in een persbericht. Het werkte verrassend goed en beide tentoonstellingen ontvingen een gelijke hoeveelheid aan media-aandacht.”

Marieke van Zuilichem – Projectleider tentoonstellingen

“Beide tentoonstellingen vertellen een prachtig verhaal, waardoor het heel inspirerend was om hieraan mee te werken. Het enthousiasme van de journalisten daarbij opgeteld maakte dit project een feestje. En de resultaten laten dat ook zien.”

Mats, pr- en communicatieadviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.