Van korrel tot kunstwerk: pr voor zandsculpturenfestival GaiaZOO

KEYWORDS

Afgelopen zomer opende in dierentuin GaiaZOO het ZOO van Zand festival. Zes weken lang werd er door tien zandkunstenaars gewerkt aan de bouw van de sculpturen. Bezoekers van de dierentuin konden tijdens de opbouw meekijken: van korrel tot een volwaardig zandsculptuur. De sculpturen stonden allemaal in het teken van natuur- en soortbehoud. Op die manier wilde GaiaZOO haar bezoekers meer leren over onder meer bedreigde diersoorten, fokprogramma’s en wat de dierentuin zelf doet om de natuur te beschermen. Aan ons de taak om het zandsculpturenfestival zoveel mogelijk in de media te laten terugkomen, zodat zowel het festival de maximale aandacht kreeg, als dat de missie van GaiaZOO goed naar voren kwam.

AANPAK
Onze pr-aanpak om media-aandacht te genereren voor ZOO van Zand was gericht op twee verschillende doelgroepen: kinderen en ouders. De eerste groep wilden we enthousiasmeren door artikelen met praktische tips hoe zelf een zandsculptuur te maken. Deze insteek pitchten we bij kindermedia zoals Okki en Quest Junior. Ook gaf het benaderen van kindermedia ons de gelegenheid om de missie van GaiaZOO – meer leren over bedreigde diersoorten, fokprogramma’s en wat de dierentuin zelf doet om de natuur te beschermen – op een educatieve en toegankelijke manier over te brengen op de jongere doelgroep van de dierentuin.

Via lifestyle media zoals Ouders van Nu en Kek Mama, richtten we ons op media die vaak door ouders worden gelezen. Het zandsculpturenfestival diende zich goed als uitjestip voor het hele gezin. Ook benaderden we regionale media. Omdat de dierentuin in Kerkrade gevestigd is en omdat gezinnen toch vaak een activiteit dichtbij huis zoeken, was het een logisch gevolg dat regionale media het festival nieuwswaardig genoeg vonden om aandacht aan te besteden.

Vanuit De Wolven hebben we op twee verschillende momenten een persbericht uitgestuurd. Het eerste moment was de start van de bouw van de zandsculpturen. Bezoekers van het park konden zes weken lang dagelijks kunstenaars aan het werk zien. Ook was het mogelijk het proces online te volgen via een livestream. Daarnaast werden op de social mediakanalen van GaiaZOO regelmatig updates over de sculpturen en kunstenaars gedeeld. Tijdens dit eerste moment werd de focus gelegd op het maakproces: een zandsculptuur maken van vier meter hoog, hoe doe je dat eigenlijk? Het tweede persbericht verzonden we vlak voor de officiële opening van het festival. Hierbij stond het resultaat van het maakproces centraal. Hoe zien de kunstwerken eruit, welk kunstwerk vraagt aandacht voor welk thema en tot wanneer zijn de werken te zien voor het publiek?

RESULTAAT
De aanpak resulteerde o.a. in publicaties bij CooleSuggesties, Dagjeweg en de Nationale Recreatiegids. Ook kreeg ZOO van Zand de nodige aandacht in regionale nieuwsmedia, zoals De Limburger, 1Limburg, Limburg24 en L1mburg Centraal.

“De Wolven heeft GaiaZOO geholpen met het genereren van PR voor ons evenement ZOO van ZAND. Een uniek zandsculpturenfestival in een dierentuin. Met een enthousiast team en leuke ideeën zijn we aan de slag gegaan. We zijn erg blij met deze samenwerking! Want zeg nou zelf: wolven én een dierentuin, dat is toch een Match Made In Heaven.”

Claudia Tonnaer, Coördinator Communicatie GaiaZOO

“Dat GaiaZOO meer is dan een dierentuin waar je aapjes kan kijken, moge duidelijk zijn. Het is mooi om te zien dat de dierentuin haar educatieve en maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Met het organiseren van ZOO van Zand gebeurde dat op een creatieve en artistieke manier. GaiaZOO wist met het festival haar publiek iets te leren en tegelijkertijd te voorzien in een gezellig dagje uit. Daar helpen wij graag bij!”

Fidessa, pr- en communicatieadviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.