Winnaars KNAW Onderwijsprijs staan in het zonnetje

KEYWORDS

Al jaren verzorgen we de communicatie rondom de KNAW Onderwijsprijs, de prijs voor het beste profielwerkstuk van Nederland. Ieder jaar levert dat voor ons een interessant inleestraject op vol nieuwe lessen en interessante bevindingen. Wat is de optimale transporttempreratuur voor poppen van drijfmestvliegen? Kun je een computer bouwen die componisten classificeert? Wat denken vrouwelijke scholieren in Nederland en Zuid-Afrika over menstruatiecups? We lezen de werkstukken vol verwondering en concluderen altijd dat het ongelooflijk knap is dat scholieren een werkstuk op zo’n hoog niveau.

Ieder jaar worden er bij elk van de vier profielen drie winnaars uitgekozen, in totaal dus twaalf. De winnende leerlingen ontvangen een studiebeurs voor hun eerste collegejaar. Per profiel wint de nummer één €2.000, de nummer twee €1.500 en de nummer drie €1.000. Echter verdienen alle twaalf de winnaars het daarnaast om in het zonnetje gezet te worden en daar speelt De Wolven een rol. Wij benaderen lokale media met verschillende insteken, omdat de werkstukken van de leerlingen het verdienen om voor een groot publiek gepresenteerd te worden.

AANPAK: PERSBERICHT EN PERSOONLIJKE BENADERING
Het doel is ieder jaar dat elke leerling minstens één publicatie heeft. Daarvoor maken we gebruik van een-op-een insteken en benaderingen. We maken de juiste match met de journalist: schrijft deze journalist vaker over dit onderwerp?

Toen bekend werd welke drie winnaars er per profiel uitgekozen waren, werden er persberichten gestuurd naar de lokale media van de steden of provincies waar de winnaars vandaan kwamen. Zo ging er bijvoorbeeld een apart persbericht naar de lokale media in Amsterdam, Gelderland en Sittard. In totaal waren dat 9 verschillende persberichten. Daarnaast werd er na de uitreiking, toen bekend werd wat de volgorde van de winnaars was, ook nog een landelijk persbericht gestuurd. Deze ging behalve naar landelijke media ook naar vakmedia.

RESULTAAT
De bovenstaande aanpak resulteerde in publicaties in De Gelderlander, BN DeStem, Omroep Zeeland (radio), Het Parool (print), bionieuws (print) en de Stentor. Maar het allerbelangrijkste: iedere scholier werd in minstens één publicatie in het zonnetje gezet.

“Elk jaar weer levert de KNAW Onderwijsprijs 12 prachtige winnende profielwerkstukken op van talentvolle vwo-scholieren. Om ervoor te zorgen dat al deze aanstormende wetenschappers het podium krijgen dat ze verdienen hebben we De Wolven gevraagd om ons te helpen bij de bekendmaking van de winnaars. En ook deze editie is het weer gelukt om voor alle werkstukken aandacht in de media te krijgen, van radio-interview tot krantenartikel.”

Nicole Christoph, KNAW

“Er is heel veel positiviteit rondom de KNAW Onderwijsprijs en dat maakt het een heel tof project. Journalisten reageren alleen maar positief op de toffe werkstukken en de leerlingen vinden het écht leuk om met de media in gesprek te gaan. Niet in de laatste plaats draagt het enthousiasme van de mensen van KNAW bij aan het plezier tijdens dit project. Al met al heerst er een fijne werksfeer en dat zie je terug in de resultaten.”

Mats, pr- en communicatieadviseur
Ook met De Wolven van idee wisselen over wat we kunnen betekenen voor jouw bedrijf? Neem dan contact met ons op.