Nieuws

Eerste uitzendbureau voor mensen en robots open voor publiek

19 september 2017

‘HUBOT: hoe robots onze toekomstige beroepen menselijker kunnen maken’

‘HUBOT, het uitzendbureau voor mensen én robots’ opent zijn deuren op 21 oktober in de Eindhovense MediaMarkt. De als uitzendbureau vermomde expositie is onderdeel van de Dutch Design Week (21-29 oktober 2017). Initiatiefnemers van HUBOT zijn Next Nature Networkgemeente Eindhoven en Start Foundation. HUBOT laat in zestien futuristische beroepen zien dat robots mensen niet per se hoeven te verdringen, maar dat we door samenwerking elkaar juist kunnen versterken.

Want hoe kijkt de samenleving tegen robots aan? Als beangstigende objecten waarmee mensen op de arbeidsmarkt moeten concurreren? Als technologie die stuurbaar is? Of zelfs als nieuwe soort waarmee we kunnen samenleven?

Bij veel mensen roept de term ‘robotisering’ negatieve associaties op, een doemscenario waarin robots banen van mensen afpakken. Volgens dit uitgangspunt staan werkgevers voor een keuze: laat ik de taak uitvoeren door een robot of een mens?

Na een bezoek aan HUBOT kijken bezoekers heel anders naar technologie (en het gebruik ervan). Want als we het begrip van vervanging, van het een óf het ander, laten varen en inzien dat mens en robot elkaar ook beter kunnen laten functioneren, gaat er een wereld aan mogelijkheden open; een wereld waarin juist nieuwe banen ontstaan.

Empowered by Robots
HUBOT is onderdeel van het overkoepelende programma ‘Empowered by Robots’, opgestart in 2016 door wethouder economie Staf Depla (gemeente Eindhoven), Jos Verhoeven (Start Foundation) en ontworpen door Koert van Mensvoort (Next Nature Network). Empowered by Robots wil de positieve aandacht vestigen op de kansen en voordelen die technologische ontwikkelingen bieden voor de arbeidsmarkt. Centraal hierbij staan mensen met minder kansen op werk of van wie de banen ogenschijnlijk bedreigd worden door robots.

Denk aan een verhuizer met een robotpak. Dit was altijd een beroep voor krachtpatsers, maar dankzij het gemotoriseerde exoskelet sjouwt ook iemand met een vederlichte bouw of een lichamelijke beperking moeiteloos een wasmachine naar buiten. Of de shiva-fysiotherapeut. Menselijke aanraking heeft een unieke therapeutische werking. Een machine kan dat niet vervangen. De shiva-fysio masseert daarom ook gewoon met eigen handen, maar voor het beste resultaat gebruikt hij of zij vier extra robotarmen. Geen vermoeidheid in de handen en de beste zesarmige massages ooit.

HUBOT opent zijn deuren op de Dutch Design Week vanaf 21 oktober 2017 om 10.00 uur bij MediaMarkt Eindhoven, Boschdijktunnel 1 (op vijf minuten loopafstand van het centraal station). HUBOT sluit op zondag 29 oktober om 18.00 uur. Een bezoek aan HUBOT is kosteloos. Op 14 oktober a.s. gaat de HUBOT-website live.

MEER NIEUWS

09-11-2022

Online marktplaats refurbed breidt productaanbod in Nederland uit met refurbished gameconsoles

Lees meer
08-11-2022

Mascha Halberstad wint Burny Bos Eigenwijsprijs 2022

Lees meer
08-11-2022

Nederlandse energiecoöperaties slaan handen ineen om energiesituatie huishoudens te verbeteren

Lees meer
03-11-2022

Boeklancering ‘Ik wil je iets vertellen’: Een prentenboek dat kinderen helpt praten over nare ervaringen

Lees meer
03-11-2022

Museumnacht Amsterdam zet dit jaar meer in op inhoudelijk programma

Lees meer