Nieuws

Hertog Jan lanceert Grand Prestige Vatgerijpt

08 maart 2017

Resultaat op vaten gerijpt speciaalbier flirt met goede wijn

Hertog Jan kondigde het in het najaar van 2016 aan: de brouwer lanceert een bijzondere reeks speciaalbieren. Na een rijpingsperiode van negen maanden is het nu zover. Vanaf 19 maart kunnen fijnproevers de vier smaakvarianten van Grand Prestige Vatgerijpt bestellen. Doordat het kroonjuweel van Hertog Jan heeft gerijpt op cognac-, bourbon- en portvaten hebben de houtaroma’s invloed gehad op de smaak. Dit levert een bourgondisch en bijzonder bier op, dat qua smaakbeleving flirt met een goede wijn.

De Grand Prestige is al een bewezen klasse bier na het winnen van de World Beer Cup. Meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan trachtte zijn grote trots naar een nieuw niveau te tillen. Een spannend proces, aangezien de uitkomst na de rijpingsperiode moeilijk te voorspellen viel. “Het resultaat is ongekend,” aldus Gerard. “De smaaksensaties van de verschillende varianten variëren van: ‘fruitigheid ontmoet karakteristieke moutigheid, duidelijke vanillesmaken, een mooi, warm alcoholgevoel en zoetheid, en tonen van rood fruit’. De complexiteit zorgt voor een geheel nieuwe beleving van bier. Het beste uit te leggen als een smakelijk bier dat flirt met een klasse wijn. Dit is een bier waarvan genoten moet worden.”

Samenwerking Goose Island
Naast de drie verschillende varianten in de Arcense kelders, heeft de Grand Prestige ook in de Verenigde Staten een smaakontwikkeling doorgemaakt. Bij de eerste kennismaking tussen Goose Island en Hertog Jan in Arcen, waren beide brouwers direct gecharmeerd van elkaars kennis en kunde. Ze raakten door elkaar geïnspireerd en het plan voor een gezamenlijk project werd al snel geboren. Voor een samenwerking met de brouwerij Goose Island, pionier op het gebied van barrel aging, heeft Gerard zijn geheime recept gedeeld met de brouwers uit Chicago. Gezamenlijk hebben zij de Grand Prestige op locatie gebrouwen, om het bier aldaar te laten rijpen op vaten van de wereldberoemde Goose Island Bourbon County Stout. Beide brouwers zijn enorm tevreden over het resultaat van hun collaboratie. Mike Siegel van Goose Island: “We wilden graag een hommage brengen aan hoe Hertog Jan hun Grand Prestige rijpt op fles in de kelders van de brouwerij. De combinatie van onze rijpingswijze met het mooie bier uit Arcen geeft een prachtig resultaat.” Het speciaalbier met de Limburgse basis wordt sinds januari in de Verenigde Staten verkocht.

Gebrouwen voor liefhebbers
Het was een spannend experiment. Bier laten rijpen op bourbonvaten wordt vaker gedaan, het gebruik van port- en cognacvaten is daarentegen minder gebruikelijk. Het was in alle gevallen onzeker of de smaakevolutie een succes zou worden. Dit hield meesterbrouwer Gerard echter niet tegen om toch een behoorlijke oplage van zijn geliefde Grand Prestige te laten rijpen. Gerard: “Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk trouwe Hertog Jan fans kunnen meegenieten van dit avontuur. Genieten doe je immers samen.”

Vanaf 19 maart zijn alle Grand Prestige Vatgerijpt varianten verkrijgbaar op www.hertogjan.nl/vatgerijpt. De 75cl flessen kosten €19,50 per stuk en komen in een bijzondere verpakking met bijhorend glas. De vier varianten zijn ook als set verkrijgbaar in een limited edition voor €78,-.

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer