Nieuws

Stemmen zonder obstakels

15 maart 2017

Het College voor de Rechten van de Mens opent van 13 tot en met 22 maart het online Meldpunt Onbeperkt Stemmen. Volgens het VN-verdrag handicap moet iedereen met een beperking zonder obstakels kunnen stemmen. Stemlokalen, stemhokjes, stembiljetten en informatie over de verkiezingen moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Dit is echter nog lang niet altijd het geval.

Adriana van Dooijeweert: “Het College wil dat de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 volledig toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom onderzoeken we welke obstakels mensen met een beperking tegenkomen bij de landelijke verkiezingen van 15 maart. Zo kunnen we laten zien wat er nog verbeterd moet worden. Iedere stem telt. Zeker ook die van mensen met een beperking.” Via het online meldpunt kunnen mensen melding doen van problemen bij het stemmen en komen met oplossingen hiervoor.

Stemmen voor iedereen
Het College ontvangt signalen dat mensen met een beperking problemen ervaren bij het uitoefenen van hun kiesrecht. Zo zijn verkiezingsprogramma’s van politieke partijen vaak niet begrijpelijk voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook zijn sommige stemlokalen niet toegankelijk met een rolstoel. Deze signalen zijn voor het College aanleiding om de toegankelijkheid van de aankomende verkiezingen voor mensen met een visuele, lichamelijke of verstandelijke beperking of psychische aandoening in kaart te brengen.

VN-verdrag handicap
Volgens het VN-verdrag handicap hebben mensen met een beperking het recht om deel te nemen aan het politieke en openbare leven. Dit betekent onder meer dat het geen probleem voor hen moet zijn om te stemmen. Verkiezingen moeten dus voor iedereen toegankelijk zijn. Dat is pas het geval als:

  • iedereen begrijpt dat je mag stemmen;
  • iedereen begrijpt hoe je kunt stemmen;
  • iedereen een stemlokaal in de buurt heeft;
  • iedereen het stemlokaal kan bereiken en betreden;
  • iedereen het stembiljet kan invullen en inleveren;
  • iedereen de standpunten van de politieke partijen kan begrijpen.

Waarom dit meldpunt?
Het College is toezichthouder op de naleving van het VN-verdrag handicap in Nederland. Het College wil graag weten welke obstakels mensen met een beperking ervaren tijdens de verkiezingen en welke mogelijke oplossingen daarvoor zijn. Zo kan het College in de toekomst aandringen op verbeteringen.

Einde bericht

MEER NIEUWS

01-03-2024

De Wolven zoekt een pr- en communicatieadviseur

Lees meer
09-01-2024

Patagonia Worn Wear tour keert terug naar sneeuwbestemmingen in Europa

Lees meer
09-01-2024

Kvik introduceert designkeuken Noliam in arizona beige en wood

Lees meer
18-12-2023

VPRO Cinekid Top 100 beste jeugdfilms 2023 bekend

Lees meer
15-12-2023

ScaleUp Dashboard 2023: voor het eerst in jaren weer meer snelgroeiende bedrijven in Nederland

Lees meer