Nieuws

Nederland realiseert zich: circulair ondernemen is de toekomst

21 januari 2016

Eerste Week van de Circulaire Economie: 21-28 januari

De winst van circulair ondernemen in Nederland
infographic-circulair-A3-DEF
De cijfers zijn gebaseerd op onderzoeken van Ellen MacArthur, TNO, CDP[1]. Voor een high-res formaat zie bijlage.

De coalitie Nederland circulair! organiseert van 21 tot en met 28 januari de eerste editie van de Week van de Circulaire Economie. Activiteiten door het hele land geven ondernemers en organisaties handvatten om aan de slag te gaan met circulair ondernemen. “Bedrijven realiseren zich steeds meer dat grondstoffen eindig zijn en dat er onnodig veel verspild wordt. Er ontstaat een slimmere manier van produceren, vermarkten en consumeren,” zegt Michel Schuurman, Programmamanager Circulaire Economie bij MVO Nederland. MVO Nederland is een van de initiatiefnemers van Nederland circulair!, die deze beweging aanjaagt.

“Zowel voor hun eigen toekomst, als die van onze leefomgeving, moeten bedrijven af van de huidige manier van ondernemen en overstappen op circulair.” Wereldwijd is Nederland al koploper op het gebied van deze nieuwe economie waarin geen afval bestaat. “Maar er liggen nog veel meer kansen.”

Overstap is noodzakelijk
Het onderkennen van het feit dat grondstoffen eindig zijn is de kern van circulair ondernemen. Grondstoffen mogen niet meer verloren gaan, maar moeten hoogwaardig worden hergebruikt. Hierdoor bestaat afval niet in de circulaire economie, alles blijft een grondstof. Dat betekent reparatie en upgrading zodat producten een langere levensduur hebben en recycling voor het benutten van de grondstoffen. Dat Nederland al het meest vooruitstrevende land ter wereld is als het gaat om circulair ondernemen, blijkt uit diverse projecten van zowel nieuwe, startende als gevestigde, gerenommeerde bedrijven. Zo verkoopt Philips geen lampen maar licht – de klant betaalt voor het gebruik van licht in plaats van de lichtinstallatie. De start-up Pelican House verhuurt koptelefoons, in plaats van ze te verkopen. En afvalbedrijf Sita maakt sinds kort uit verfresten grondstof voor nieuwe verf.

Maar het blijft een uitdaging om de omslag naar circulair grootschalig te maken. Volgens de eerste resultaten van de Circular Economy Index, een grootschalig onderzoek naar circulair ondernemen[2], blijkt dat de grootste barrière om over te stappen naar een circulaire economie de financiering is. Omdat in veel gevallen een product niet meer geproduceerd en meteen verkocht wordt, maar geproduceerd en uitgeleend wordt. Een barrière waarvoor een oplossing noodzakelijk is.

Economische groei
“De noodzaak is er om anders te gaan werken, grondstoffen worden schaarser en de verspilling is groot. Als organisaties dat nu niet in gang gaan zetten, missen ze de boot,” zegt Schuurman. “Voor de werkgelegenheid is het hoe dan ook een goed idee om toe te werken naar een meer circulair businessmodel.” Uit cijfers van verschillende onderzoeken blijkt dat circulair ondernemen miljarden oplevert en volgens TNO leidt het tot een banengroei in Nederland van 54.000 banen en een economische groei van 7,3 miljard[3] euro per jaar.

Ambitie 2020
Het Nieuwjaarsevent van MVO Nederland op 21 januari in Amersfoort vormt de start van de Week van de Circulaire Economie. Tijdens het evenement, waar ruim 800 koplopers zich voor hebben aangemeld, worden nieuwe initiatieven op het gebied van de circulaire economie gelanceerd. Zo werkt het MVO Netwerk Beton aan een nationaal Betonakkoord om de gehele keten optimaler te organiseren rondom duurzaam beton. Enkele grote bouwbedrijven ondertekenen tijdens het event een overeenkomst om standaard duurzaam beton te gaan gebruiken. De Week van de Circulaire Economie wordt op 28 januari afgesloten met het Dutch Power Congres. Hier tekenen een aantal netwerkbedrijven de Fair Infra Agreement, waarin partijen uit de energie-, telecom- en spoorsector onder meer afspraken om hun netwerken circulair te maken.

Einde bericht

MEER NIEUWS

02-05-2024

Nieuwe Patagonia documentaire ‘The Shitthropocene’ onderzoekt het nieuwe tijdperk van goedkope rotzooi

Lees meer
25-04-2024

Nineties presenteert samen met Annelinde Bruijs Artificial by Nature op Oerol 2024

Lees meer
11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer