Nieuws

Nederland toont creatief en kunstzinnig talent tijdens maand van de amateurkunst: iktoon

27 mei 2019

Vanaf 1 juni gaat ‘iktoon’ weer van start; de Maand van de Amateurkunst. Met zo’n 80.000 deelnemende kunstenaars, 3500 evenementen en 210.000 bezoekers is iktoon de grootste kunstmanifestatie van Nederland. Verspreid over circa 130 gemeenten tonen verenigingen en amateurkunstenaars wat ze in huis hebben en activeren ze buurtgenoten om mee te doen. Van workshops en open repetities tot voorstellingen en kunstmarken, iedereen kan meedoen. Dit jaar staat de iktoon-maand dan ook in het teken van inclusie. Want kunst en cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn.

De campagne ‘iktoon – kunst van iedereen’ wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd en heeft als doel meer mensen deel te laten nemen aan kunstzinnige en culturele activiteiten. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW): ): “Cultuur verbindt en verrijkt. Het prikkelt de verbeelding. Als je je kunt verplaatsen in een karakter in een toneelstuk, zelf een verhaal schrijft, met elkaar een film maakt, of je lichaam laat dansen, stijg je uit boven je alledaagse omgeving. Ik gun dat iedereen. Ook mensen die daar uit zichzelf niet toekomen. Bijvoorbeeld omdat ze er niet bekend mee zijn, of omdat ze denken dat het niet voor hun is weggelegd. De campagne iktoon laat zien dat cultuur van en voor iedereen is en biedt een podium voor de meest uiteenlopende en bijzondere kunstdisciplines en amateurkunstenaars.”

Inclusie en diversiteit

Uit onderzoek blijkt dat er nog altijd mensen zijn met een afstand tot kunst en cultuur. Dit hangt onder andere af van herkomst, leeftijd, geslacht, fysieke of mentale beperking, maar ook van sociaaleconomische status. Met de campagne ‘iktoon – kunst van iedereen’ willen het LKCA, ministerie van OCW, Fonds voor Cultuurparticipatie, het VSB-fonds en 30 andere partners hier verandering in brengen. Daarom heeft de campagne bijzondere aandacht voor inclusie en diversiteit. Dit is terug te zien in de gevarieerde programmering door het hele land. Zo toont onder andere Hilversum een film van een deelnemer over autisme, dragen poëtische Syrische nieuwkomers hun gedichten voor in Haarlemmermeer en zingen in Tilburg kinderkoren en bejaardenkoren. De volledige programmering is te vinden op www.iktoon.nl.

Landelijk opening iktoonin Hilversum

Op zaterdag 1 juni en zondag 2 juni 2019 komen ruim 700 amateurkunstenaars samen in het monumentale Raadhuis van Hilversum. Speciaal voor deze feestelijke opening van iktoon schreef componist Ruud Bos, bekend van zijn liedjes voor onder meer De Fabeltjeskrant, een openingscompositie. Meer dan elf verenigingen brengen deze compositie ten gehore. Het Raadhuis is in dit eerste weekend van juni gevuld met muziek, foto’s, schilderijen, gedichten, dans, theater en meer kunstvormen. Bezoekers kunnen gratis het werk van de amateurkunstenaars bewonderen en zelf aan de slag gaan bij een van de vele workshops. Zo is er onder meer een masterclass hiphop en dance, en kunnen bezoekers glassieraden maken. Het volledige programma van de opening staat op iktoon Hilversum.

Kijk voor meer informatie op www.iktoon.nl / www.facebook.com/iktoon / www.instagram.com/iktoon2019

MEER NIEUWS

11-04-2024

Patagonia Amsterdam opent deuren

Lees meer
28-03-2024

Bol bestaat een kwart eeuw en blikt vooruit: “Circulair winkelen moet mainstream worden”

Lees meer
26-03-2024

Patagonia opent voor één dag Worn Wear pop-up shop in Amsterdam

Lees meer
14-03-2024

Bol bundelt krachten met leveranciers om uitstoot CO2 te verminderen

Lees meer